Criteriul National

ÎNGRIJORĀTOR! Deficitul bugetar a crescut de două ori în perioada ianuarie-noiembrie

ÎNGRIJORĀTOR! Deficitul bugetar a crescut de două ori în perioada ianuarie-noiembrie
decembrie 28
19:31 2017

Conform ultimelor date oficiale date publicitātii,în primele 11 luni ale acestui an, statul român a cheltuit cu 54% mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. Astfel,chiar dacā practic nu se resimte real în buzunarul cetātenilor,cel mai mult au crescut cheltuielile cu salariile din sistemul bugetar şi cu pensiile.

Dealtfel, tocmai deficitul bugetar a ajuns la un nivel alarmant în acest an an. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, în primele 11 luni, cheltuielile se ridică la in total de 238 de miliarde de lei.

Suma este cu 10 miliarde de lei mai mare decât încasările la buget. Demn de retinut e aspectul comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în cares-a produs o crestere acheltuielilor cu un indice de 54%.
La capitolul încasări, banii intraţi în buget sunt cu 11 procente mai mulţi decât în 2016. Dar,cu toate acestea, au scăzut cu 3,5% veniturile din accize.

În primele 11 luni ale anului, cheltuielile cu personalul au crescut cu peste 21%, până la suma de 62 de miliarde lei. Torodatā,sumele destinate asistenţei sociale s-au majorat cu aproape 13 procente.

Cât despre cheltuielile de capital, acestea au depăsit 11 miliarde lei.

Grafic in crestere facut din monezi

Execuţia bugetară ianuarie-noiembrie 2017

Venituri: 228,2 mld. lei – cresc cu 11%
Cheltuieli: 238,4 mld. lei – cresc cu 12,9%
Deficit bugetar: 10 mld. lei – crește cu 54%
Veniturile statului ianuarie-noiembrie 2017
TVA: 48,6 mld. lei – crește cu 1,5%
Accize: 24,1 mld. Lei – scad cu 3,5%
Impozitul pe profit: 14,1 mld. lei – crește cu 5,4%
Impozitul pe venit: 27,1 mld. lei – crește cu 8,5%

Cheltuielile statului ianuarie-noiembrie 2017

Cheltuieli de personal: 62,4 mld. lei – cresc cu 21,2%
Asistenţă socială: 84 mld. lei – crește cu 12,9%
Cheltuieli de capital: 11,3 mld. lei – scad cu 8,3%

Trebuie contabilizat si amānuntul conform cåruia bugetul general consolidat include atât bugetul de stat cât şi bugetele de pensii şi de şomaj.Per total,acesta a încheiat  primele 11 luni ale acestui an cu un deficit cumulat la suma de 10,2 miliarde lei, reprezentând 1,21% din PIB, în creştere cu 86% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate miercuri seară pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În primele 11 luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,7% din PIB sau 5,5 miliarde lei, asa cum a titrat News.ro.

De asemenea,cheltuielile pentru investiţii-care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe -au fost de 17,5 miliarde lei în primele 11 luni din 2017, respectiv 2,1% din PIB.Acestea au fost în scădere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, când au cumulat suma de 21,7 miliarde lei (2,9% din PIB).

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash.Dar, ultimele date ale Eurostat arată cu claritate, pe metodologia europeană ESA 2010, cum deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB-ul anului trecut.

Ca si amānunt edificator ,guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut.In ceea ce priveste cheltuielile acestea au fost prognozate la o valoare de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari. Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.

Sursa foto :http://google.com

Sinteza a fost realizatā dupa datele oficiale existente de catre Prof Dr.Daniel Mihai,redactor sef al platformei media Criteriul National

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo