Criteriul National

Întâlnirea G5 de la Hanovra -desfășurare și reacții

aprilie 26
11:21 2016

obama 2

Întâlnirea G5 de la Hanovra a avut loc între preşedintele SUA Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, prim-ministrul italian, Matteo Renzi şi preşedintele Franţei Francois Hollande .Aceasta a prilejuit multe puncte de vedere exprimate de către liderii unora dintre cele mai dezvoltate super-puteri ale lumii.

 

Această istorică reunire şi întâlnire dintre preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel  a culminat cu o alta la nivel înalt al grupului G5 chiar după serbarea cu caracter comemorativ a înfiinţării Romei, capitala Imperiului Roman şi considerat a fi tocmai strămoşul Uniunii Europene de azi.

Una dintre temele discutate a fost acordul TTIP. Uniunea Europeană a început negocierile Tratatului TTIP încă din luna iulie 2013. Mai pe scurt, ar fi vorba de crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume, care va reglementa tranzacţiile de pe piaţă a peste 820 de milioane de locuitori. În afară de Statele Unite şi UE, proiectul va mai include state precum Canada, Mexic, Elveţia, Lichtenstein, Norvegia şi Islanda, dar şi ţările candidate pentru aderarea la UE.

barack  angela

Citând unul din cele mai citite ziare din Franța – Le Figaro am aflat amănunte interesante. Astfel,Barack Obama aflat la a cincea  călătorie  și  probabil, ultima în Germania , a venit să plătească tribut ” prietenul său și partenerului Angela . ” Cuvintele au fost cu grijă alese . Alături de el în timpul conferinței de presă comune , cancelarul Angela Merkel  , nu a încercat  să schițeze vreun zâmbet în timp ce asculta ” angajamentul ” lui și se bucura de  ” încrederea” relațiilor diplomatice.

Cu toate că problemele economice au fost în prim-planul discuțiilor celor doi lideri , inaugurarea Târgului Industrial Hannover s-a dorit a fi doar un pretext pentru această oprire simbolică în turneul european al președintelui american . Barack Obama a venit la Angela Merkel, ca și cum ar fi primit  liderul mondial  brevetat.Cei doi au reamintit totuși că de la prima lor reuniune din anul 2009 ” conducerea noastră , împreună cu alții , a fost capabilă ca să stabilizeze economia „.

obama 4

Revenind la acest tratat important ce se dorește a fi ratificat în viitorul cel mai apropiat,este denumit adesea prin cele două acronime: ” Parteneriatul Transatlanic pentru comerț și Investiții” TAFTA , care, în limba engleză înseamnă „acord de liber schimb transatlantic,” sau TTIP, care este Tratatul de liber schimb între Statele Unite și Uniunea Europeană. Lansat  în 2013, este un acord comercial, care își propune să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume. Ea reprezintă aproape 50% din PIB-ul mondial. În mod specific, tratatul va minimiza tarifele pentru a facilita importurile, exporturile și investițiile de peste Oceanul Atlantic. Al doilea obiectiv important ar fi tocmai să armonizeze reglementările dintre Europa și Statele Unite, în nouă domenii specifice: cosmetice, produse textile, produse farmaceutice, dispozitive medicale, pesticide, tehnologia informației auto și comunicare și substanțe chimice și inginerie. Convergența de reglementare ar evita întreprinderile unor costuri suplimentare din cauza repetării testelor, spre exemplu.

De asemenea, Francois Hollande s-a întâlnit cu Angela Merkel , Barack Obama , David Cameron și Matteo Renzi la Hanovra , pentru a discuta „probleme internaționale majore . ” Președintele Franței a clarificat faptul că aceasta nu evocă subiectul TAFTA , deoarece este ” prea nepopular ” .Mai mult decât atât  „acest subiect este o dovadă în plus că domnul Hollande refuză să acționeze precum ar fi șeful statului, „așa cum notează jurnaliștii de la Le Monde.

3

Totuși, din punctul nostru de vedere, domnia sa ar putea aduce un echilibru atât de necesar din punct de vedere geo-politic, iar renunțarea la micile ambiții și orgolii, la dorința de putere ar asigura climatul necesar dezvoltării și pe viitor.

O altă temă discutată aflată pe agenda discuţiei celor cinci a fost despre situaţia tensionată şi deplin confuză din Siria.

Citând ca sursă ziarul american Washington Post vă putem spune că acesta a făcut public intenţia SUA de a suplimenta forţele din Siria cu încă 250 de soldați, iar asta pentru ca până acum acolo au activate doar 50 de militari americani care au avut misiunea de a antrena trupele arabilor suniţi în lupta împotriva Statului Islamic.

 

 

Preşedintele Obama împreună cu cancelarul Germaniei Angela Merkel au deschis Expoziţia tehnică de la Berlin prin a ţine un discurs la care liderul american  a menţionat tinerilor că trebuie să fim mai optimişti ca să ne putem realiza viitorul, dar şi că în ciuda faptului că domniei sale îi place berea germană, chiar dacă domnia sa nu a fost niciodată prezent la Oktoberfest.

Dupa amiază,preşedintele Obama a mers împreună cu Doamna Merkel la Palatul Armatei( Schloss Heerenhaus) unde s-au întâlnit cu premierii Italiei şi omologul din Marea Britanie, dar şi cu Presedintele  Francois Hollande, care a întârziat datorită traficului aglomerat.

Discursul preşedintelui american a fost unul promt, pragmatic şi  a atins numeroase probleme importante dintre SUA şi UE.  Acesta a susţinut că “noi trebuie să atingem un punct maxim de dezvoltare economică în cadrul relaţiei dintre  SUA şi UE, iar pentru asta trebuie să muncim împreună şi vă asigur că veţi avea o susţinere puternică din partea Statelor Unite.

Liderul american  Obama a subliniat în discursul său invitând europenii la unitate şi toleranţă şi a mai precizat că pe ambele părţi ale Atlanticului vor fi împărţite în mod egal rezultatele economiei globale.

hannovermesse1294_v-vierspaltig

Dacă există mai mulți care pierd și mai puțin care câștigă, atunci nimic nu va mai funcționa, iar în astfel de situații oamenii sunt aceia care trebuie să găsească soluții corespunzătoare pe care să și le asume. Domnia sa  a mai precizat că SUA și UE trebuie să colaboreze pe tema secretizării informației, a schimbului de informații, astfel încât teroriștii să nu mai poată ucidă oameni nevinovați. Iar pentru asta „trebuie să-i ținem mai bine sub observație.”

 

Acesta a mai subliniat că diferențele dintre oamenu chiar au luat proporții și că ” aceste temeri sunt reale și că ne amenință întreaga generație” exemplificând atacurile de la Paris și Bruxelles. Acesta a mai spus că “nu suntem imuni la acești teroriști barbari”, iar conflictele din Siria si Afganistan sunt o realitate, iar siguranța este o chestiune relativă.

Barack Obama a subliniat că este nevoie de o Uniune Europeană puternică din punct de vedere economic pentru a face față problemelor datorate în special acestei amenințări a terorismului și a evidențiat faptul că  SUA  este un partener de nădejde pe care se poate conta astfel încât UE și NATO pot face mai mult împreună, iar SUA este de partea Europei Unite, ca un frate mai mare și foarte apropiat.

De altfel, liderul american a mai sugerat că este necesară o deschidere mai mare pentru cei care solicită azil  în Europa și că ” noi trebuie să ne asumăm răspunderea și să ne implicăm mai mult, iar asta este valabil și pentru Statele Unite ale Americii.” Un aspect deosebit de interesant l-a constituit acela în care președintele Barack Obama a felicitat-o pe Angela  Merkel pentru felul în care s-a implicat în rezolvarea crizei emigranților din Siria, spunând ca Germania prin domnia sa „a fost de partea dreaptă a istoriei. „

obama1

 

După întâlnirea avută la Hanovra, președintele SUA s-a întors cu Air Force One de unde și-a luat rămas bun și a revenit în deplină siguranță la  Casa Albă.

 

Doamna Merkel a declarat că după această întrevedere de tip G5 va fi posibilă o mai strânsă colaborare  Euro-Transatlantică, însă singura problemă pe care au și relatat-o și cei de la postul de televiziune NDR, a constat în faptul că la derularea covorului roșu de la baza scării avionului Air Force One, acesta a fost așezat strâmb.

Din punctul nostru de vedere, al celor care au redactat acest material, ne permitem și totodată putem afirma că nu este tipic germanilor o asemenea gafă și că acest lucru ce  denotă ori că totul a fost facut în grabă ori, din cauza unor  măsuri sporite de securitate, anumite detalii nu s-au putut sincroniza. Mai credem că la masa rotundă, președintele Obama a fost clar dranjat, la un moment dat de opinia unuia dintre participanți.Posibil că cel care a zis ce nu trebuia să fi fost premierul David Cameron deoarece Obama privea către domnia sa. Este foarte posibil acest lucru,ținând cont că David Cameron a câștigat alegerile din Regat tocmai cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană…

Fără a concluziona, preocuparea opiniei publice cu privire la un astfel de Summit în care s-au discutat atâtea lucruri privitoare la acordul de liber schimb a avut un ecou, din moment ce încă de sâmbătă zeci de mii de oameni au demonstrat pe străzile din Hanovra. „The TTIP nu va coborî standardele. Acest lucru se va întâlni chiar și a promis Barack Obama. Atunci când alte piețe, cum ar fi China încep să se dezvolte (…) trebuie să ne asigurăm că economia noastră continuă să fie competitivă ” au spus unii dintre protestatarii extrem de vocali, citați de cotidianul Le Parisien.

proteste

Dar chiar și în cadrul guvernului de coaliție german, deși considerat unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului în Europa, nerăbdare crește. Acord „va eșua”, fără concesii la Washington, a avertizat duminică ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel ce s-a aflat de asemenea, la Hanovra. Numărul doi în cadrul guvernului-un social-democrat, a refuzat să sprijine statul într-un text care rezumă pentru moment motto-ul „Buy American”. La rîndul său, președintele francez Francois Hollande a refuzat deliberat să abordeze problema TTIP luni după-amiază, în timpul unei întâlniri programate cu Angela Merkel, Barack Obama și liderii italieni și britanici,a conchis  săptămânalul german Der Spiegel. Motivul dat e simplu, deoarece subiectul ar fi prea nepopular în Franța.

„Împotrivirea noastră nu este un moft isteric”, s-a spus la microfon în timpul protestelor. Demonstrația a fost organizată de mișcarea anti-globalizare Attac, susținută de numeroase organizații de protecția mediului și a consumatorilor, de asociații sociale, sindicate și grupuri bisericești. Organizatorii au anunțat că la proteste au participat 90.000 de persoane, potrivit poliției au fost însă doar 35.000.

Cancelara Angela Merkel a răspuns acuzațiilor privind lipsa de transparență a negocierilor TTIP în care a afirmat că nu toate informațiile pot fi făcute publice în timpul unor discuții în care ambele părți încearcă să își păstreze pozițiile, „dar nici nu vrem să dăm impresia că vrem să ascundem ceva sau că vrem să renunțăm la anumite norme – din contră”, a explicat Merkel.

„Acordul este bun pentru economia germană, este bun pentru întreaga economie europeană”, a declarat ea. Prin urmare, partenerii transatlantici ar trebui să facă eforturi să finalizeze cât mai curând negocierile. Secretara pentru Comerț a SUA, Penny Pritzker, a avertizat la Hanovra: „Dacă nu terminăm discuțiile privind TTIP anul acesta, ar putea dura luni, poate chiar ani până când o nouă rundă de negocieri va avea din nou loc.”, fiind citată de Le Figaro.

Sursa foto : twitter.com,www.lefigaro.fr,www.spiegel.de,www.ard.dewww.dw.com

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo