Criteriul National

INTERESANT! Caricaturistul-vedeta Luz si-a anuntat retragerea de la revista Charlie Hebdo!

mai 19
06:56 2015

 

 Caricaturistul emblematic al revistei satiririce franveze Charlie Hebdo- Luz si-a anuntat plecarea de la ziarul satiric francez din lipsa de „inspiratie”.

 

Luz

„Acest lucru nu ma mai intereseaza (…) Multi oameni ma imping sa continui, dar uita ca grija principala este inspiratia”, motivandu-si decizia.

„Daca plec, este pentru ca imi este dificil sa lucrez asupra actualitatii”, a spus autorul primei pagini controversate in care a fost reprezentat profetul Mahomed dupa atentatul de la 7 ianuarie de la redactia saptamanalului.

„Este o alegere foarte personala”, a spus el intr-un interviu difuzat luni de site-ul cotidianului Liberation, relateaza agentia AFP.

Aceasta „reflectie asupra datei de plecare dureaza demult”, dar caricaturistul spune ca dupa atac el a continuat din solidaritate „pentru a nu lasa balta pe nimeni”. „Insa la un moment dat este o povara prea grea”, a mai afirmat Luz.

Dupa plecarea de la Charlie Hebdo, vrea sa scrie carti, sa ia o pauza si sa citeasca Biblia. „Nu, glumesc!”, a adaugat el insa imediat.

„In cateva luni nu voi mai fi Charlie Hebdo, dar voi fi mereu Charlie”, a spus Luz, devenit caricaturistul vedeta al publicatiei satirice. El da asigurari ca decizia sa nu are nimic de a face cu diviziunile interne cu care se confrunta ziarul in ultimele saptamani.

In luna aprilie, 15 salariati – printre care si Luz – din cei circa 20 cati are publicatia in total, au solicitat un statut de „salariati actionari cu parti egale”, contestand utilizarea donatiilor primite dupa atacul din ianuarie.

Aceasta stire are darul de a ne pune serios pe ganduri. Pana la urma, judecata acestui om a avut darul si a invins spiritul gregar iar optiunea acestui caricaturist francez o consider o decizie plina de onoare.In plus, daca va merge pe linia celor declarate , Luz poate fi asemanat cu unul dintre cei mai excentrici jurnalisti ce alege o cale a iluminarii prin renuntarea totala si neconditionata la privilegiile si mesria ce l-au consacrat pana in prezent!

 

 

Sursa foto :www.gettyimages.com

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo