Criteriul National

INTERNATIONAL! Israelul a condamnat ferm acordul cu Iranul!

iulie 18
09:27 2015

 

 Acordul nuclear convenit saptamana aceasta la Viena intre puterile lumii si Iran are destul de multe hibe, insa va forta regimul iranian sa ia masuri pe care este greu de imaginat ca le-ar adopta in orice alt scenariu.

Netanyahu Criteriul National

Tocmai, din acest motiv, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care nu a facut rabat de superlative cand a criticat acordul, exagereaza, ba chiar si induce in eroare publicul, scrie Barak Ravid pentru editia on-line a  publicatiei evreiesti Haaretz.

Astfel, fara a menaja pe nimeni, Benjamin Netanyahu a calificat acordul cu Iranul drept „o intelegere rea”, „o greseala istorica”, un „joc cu soarta colectiva a lumii” si „o lovitura la adresa securitatii Israelului”.

Documentul astfel criticat are 159 de pagini si va „ingheta” programul nuclear iranian in urmatorii zece ani, va forta unele parti ale programului sa regreseze pana la etape mai putin periculoase si va impune restrictii valabile o lunga perioada.

Pana si seful diplomatiei americane, John Kerry, a aratat ca reactia lui Netanyahu la acest document este „mult exagerata”. Insa aceasta face parte din strategia adoptata de Netanyahu de sase ani incoace.

In 2009, acesta a sustinut ca sanctiunile impotriva Teheranului nu sunt eficiente si a incercat sa preseze pentru ca SUA sa atace instalatiile nucleare iraniene. Ulterior, a pledat ca sanctiunile sa fie intensificate.

In noiembrie 2013, cand s-a semnat acordul interimar cu Iranul la Geneva, Netanyahu l-a atacat vehement, spunand ca este o intelegere proasta. In lunile ce au urmat, Netanyahu a admis ca acordul interimar are multe avantaje si chiar a insistat pe langa Administratia americana sa il extinda.

Netanyahu descrie acordul drept un dezastru sau o capitulare a Occidentului in fata Iranului, continua aceeasi linie. Netanyahu apreciaza corect ca nu este un acord bun, insa greseste si induce in eroare atunci cand sustine in fata publicului israelian ca nu poate exista un acord bun pe tema programului nuclear iranian, scrie sursa citata.

Documentul are mai multe sectiuni problematice, cum ar fi mecanismele care reimpun sanctiuni daca Iranul incalca acordul, atat de complicate incat e greu de inchipuit ca vor fi puse in aplicare; sau lunga perioada cat au nevoie inspectorii ONU sa obtina aprobare sa viziteze instalatiile suspecte, perioada ce permite iranienilor sa distruga dovezile, daca e cazul.

Alte sectiuni cu probleme sunt limitele slabe impuse cercetarii si dezvoltarii de centrifuge avansate in Iran si concesiile potrivit carora restrictiile de achizitie si vanzare de rachete de catre Iran vor fi ridicate in decurs de opt ani si embargoul asupra armelor conventionale va fi ridicat in sase ani.

Pe de alta parte, acordul va obliga Iranul sa ia masuri dificil de imaginat in altfel de conditii. Iranul va trebui sa isi reduca numarul de centrifuge cu doua treimi sub supervizarea ONU; sa renunte la 98% din cele 12 tone de uraniu imbogatit pe care le poseda si sa restranga activitatea de imbogatire a uraniului pentru o perioada de 10-15 ani.

Israelul si aliatii sai au castigat timp in care sa se pregateasca pentru ziua de dupa incheierea acordului, pentru a-si moderniza sistemele de informatii pentru a observa orice incercare a iranienilor de a construi o bomba nucleara si de a pregati operatiunea militara daca e nevoie.

Sursa foto : www.europalibera.org

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro