Criteriul National

INTERNATIONAL! Israelul a condamnat ferm acordul cu Iranul!

iulie 18
09:27 2015

 

 Acordul nuclear convenit saptamana aceasta la Viena intre puterile lumii si Iran are destul de multe hibe, insa va forta regimul iranian sa ia masuri pe care este greu de imaginat ca le-ar adopta in orice alt scenariu.

Netanyahu Criteriul National

Tocmai, din acest motiv, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care nu a facut rabat de superlative cand a criticat acordul, exagereaza, ba chiar si induce in eroare publicul, scrie Barak Ravid pentru editia on-line a  publicatiei evreiesti Haaretz.

Astfel, fara a menaja pe nimeni, Benjamin Netanyahu a calificat acordul cu Iranul drept „o intelegere rea”, „o greseala istorica”, un „joc cu soarta colectiva a lumii” si „o lovitura la adresa securitatii Israelului”.

Documentul astfel criticat are 159 de pagini si va „ingheta” programul nuclear iranian in urmatorii zece ani, va forta unele parti ale programului sa regreseze pana la etape mai putin periculoase si va impune restrictii valabile o lunga perioada.

Pana si seful diplomatiei americane, John Kerry, a aratat ca reactia lui Netanyahu la acest document este „mult exagerata”. Insa aceasta face parte din strategia adoptata de Netanyahu de sase ani incoace.

In 2009, acesta a sustinut ca sanctiunile impotriva Teheranului nu sunt eficiente si a incercat sa preseze pentru ca SUA sa atace instalatiile nucleare iraniene. Ulterior, a pledat ca sanctiunile sa fie intensificate.

In noiembrie 2013, cand s-a semnat acordul interimar cu Iranul la Geneva, Netanyahu l-a atacat vehement, spunand ca este o intelegere proasta. In lunile ce au urmat, Netanyahu a admis ca acordul interimar are multe avantaje si chiar a insistat pe langa Administratia americana sa il extinda.

Netanyahu descrie acordul drept un dezastru sau o capitulare a Occidentului in fata Iranului, continua aceeasi linie. Netanyahu apreciaza corect ca nu este un acord bun, insa greseste si induce in eroare atunci cand sustine in fata publicului israelian ca nu poate exista un acord bun pe tema programului nuclear iranian, scrie sursa citata.

Documentul are mai multe sectiuni problematice, cum ar fi mecanismele care reimpun sanctiuni daca Iranul incalca acordul, atat de complicate incat e greu de inchipuit ca vor fi puse in aplicare; sau lunga perioada cat au nevoie inspectorii ONU sa obtina aprobare sa viziteze instalatiile suspecte, perioada ce permite iranienilor sa distruga dovezile, daca e cazul.

Alte sectiuni cu probleme sunt limitele slabe impuse cercetarii si dezvoltarii de centrifuge avansate in Iran si concesiile potrivit carora restrictiile de achizitie si vanzare de rachete de catre Iran vor fi ridicate in decurs de opt ani si embargoul asupra armelor conventionale va fi ridicat in sase ani.

Pe de alta parte, acordul va obliga Iranul sa ia masuri dificil de imaginat in altfel de conditii. Iranul va trebui sa isi reduca numarul de centrifuge cu doua treimi sub supervizarea ONU; sa renunte la 98% din cele 12 tone de uraniu imbogatit pe care le poseda si sa restranga activitatea de imbogatire a uraniului pentru o perioada de 10-15 ani.

Israelul si aliatii sai au castigat timp in care sa se pregateasca pentru ziua de dupa incheierea acordului, pentru a-si moderniza sistemele de informatii pentru a observa orice incercare a iranienilor de a construi o bomba nucleara si de a pregati operatiunea militara daca e nevoie.

Sursa foto : www.europalibera.org

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul