Criteriul National

Internetul este capabil sa distruga granitele dintre un sport si fanii sai

Internetul este capabil sa distruga granitele dintre un sport si fanii sai
februarie 01
13:59 2016

sports_marketing_and_business_management

Se spune ca secolul XX a fost secolul vitezei, dar probabil ca anii in care traim acum ar trebui sa fie cei ai informatiei. Practic, datele sunt peste tot in jurul nostru si tot ceea ce trebuie sa facem este sa intindem mainile si sa le culegem. Toate aceste avantaje au fost aduse de aparitia si dezvoltarea aproape de necrezut a Internetului, iar mediul online influenteaza, mai mult sau mai putin, fiecare domeniu al vietii noastre. Toate lucrurile care ne plac sunt mai aproape de noi si, de aceea, familiaritatea cu ele pare sa creasca pe zi ce trece.

Asa se intampla si cu sportul, unul dintre subiectele preferate din media, dar si unul care este in stare sa starneasca cele mai aprinse pasiuni si discutii. Si, cu toate beneficiile pe care le avem in acest moment, nu ne mai ramane decat sa ne imaginam modul in care parintii sau bunicii nostri intrau in contact cu sporturile lor preferate si, in mod special, cu fotbalul.

Sansa de a vorbi direct cu idolii tai

Internetul este foarte apreciat pentru ca micsoreaza distantele dintre oameni. Prietenii vorbesc mai usor, vad poze unii cu altii si pot interactiona in orice moment, este adevarat, doar virtual. Insa, aceste avantaje nu se transpun doar in relatiile din cunostinte, ele mergand un pic mai departe si conectand chiar si persoane care, in mod normal, fac parte din categorii destul de diferite sau sunt din tari diferite. In prezent, majoritatea fotbalistilor au cel putin un cont pe o retea de socializare, cont care ii ajuta sa intretina o relatie cat mai buna cu fanii lor. Poate ca nu este corect ca popularitatea unui fotbalist sa se masoare in numarul de like-uri, dar asta inseamna ca el este apreciat pentru ceea ce da pe teren, dar si pentru modul in care interactioneaza online.

In acest mod, suporterii pot afla primii detalii din viata jucatorului sau a echipei, direct de la sursa si fara sa se loveasca de infloriturile sau de neadevarurile din presa, se pot simti mai apropiati de idolul lor si il pot sustine daca trece printr-un moment mai dificil in cariera.

O sursa solida de informatii zilnice

Oricat de mult am dori sa nu se intample asta, trebuie sa recunoastem ca presa scrisa incepe sa piarda razboiul cu cea online. Si, chiar daca in acest mod riscam sa pierdem unul dintre cele mai importante elemente ale culturii noastre din ultima suta de ani, in acelasi timp ne este greu sa nu vedem avantajele pe care le aduce Internetul chiar si intr-un domeniu asa cum este fotbalul.

Este mult mai simplu ca in orice moment sa poti intra pe un site de stiri si sa verifici ce s-a mai intamplat in ultimul timp. Nu mai este nevoie sa astepti in fiecare zi ziarul si sa citesti doar ceea ce considera editorii publicatiei respective ca este de ajuns. Acum ai mai multe surse de informatii, gratuite, dintre care poti alege sau pe care le poti combina intre ele pentru a obtine maximul de informare. Si aici nu vorbim doar despre fotbal, ci despre toate sporturile. Desi niciunul nu este atat de bine reprezentat in presa mare, nu te opreste nimeni sa apelezi la publicatii de specialitate pentru a descoperi detalii din sporturile preferate, dar mai mici.

Meciuri live pe Internet, in toate formele

O dovada buna pentru cat de mult s-au schimbat vremurile este schimbarea care a avut loc in modul oamenilor de a urmari meciurile. Daca in trecut se mergea mai mult la stadion si cine nu ajungea se multumea cu radioul, apoi s-a trecut la televizor (si cel putin la noi din ce in ce mai putini microbisti au inceput sa si viziteze stadioanele), acum Internetul si-a facut simtita prezenta si in acest domeniu.

Pe de-o parte, orice fan poate sa urmareasca rezultate live fotbal. Nu este cea mai comoda varianta, dar este cea mai la indemana pentru cei care nu au un televizor sau un computer prin preajma, nu prind canalele pe care sunt difuzate evenimentele sau au prea multe de facut in tot acest timp. Site-urile pe care se poate face asta sunt numeroase, asa ca nici macar timpul sau lipsa tehnologiei (pentru cei care au un telefon cu Internet sau o tableta) nu mai stau in calea persoanelor care sunt pasionate de sport.

Pe de alta parte, posibilitatea de a urmari meciuri direct pe computer este si ea prezenta, chiar si intr-un cadru perfect legal. Exista canale care transmit si online, dar si servicii de sharing pentru meciurile din Liga 1, Cupele Europene sau ligile internationale, ceea ce reprezinta un avantaj pentru toti cei care vor sa priveasca echipa favorita, dar nu au televizor.

Clasamente, statistici si alte date pentru colectionari

Probabil era cu adevarat frustrant sa vrei sa stii un an, un nume sau un rezultat si sa nu ai decat speranta ca intr-o zi le vei afla. Este adevarat, in trecut ziarele erau ceva mai pline de statistici, aveau retrospective si tot felul de alte informatii pentru cei care chiar isi doreau sa aiba o idee comprehensiva despre sportul lor preferat. Chiar si asa, insa, in contextul unui fotbal globalizat, cu zeci de ligi importante si mii de meciuri pe saptamana, era imposibil ca tot ceea ce conta sa fie acoperit in cateva pagini.

Aceasta problema nu mai exista acum, cand capacitatea de stocare a Internetului este una imensa, aproape nelimitata, pentru nevoile oricarui individ. Statisticile si elementele de tip trivia sunt la indemana oricui si nu mai conteaza daca vorbim despre un clasament Germania Bundesliga, spre exemplu, sau de unul din Algeria, Chile, Fiji sau Somalia si nu mai este important ce jucator vrem sa urmarim, pentru ca el are cu siguranta un profil undeva . Si, un ultim avantaj, totul este gratuit sau, in cel mai rau caz, foarte ieftin (abonamentul la Internet presupune totusi un cost).

Exista si dezavantaje?

Din pacate, nu totul este chiar atat de roz, tehnologia venind si cu partile ei negative. In primul rand, Internetul da o voce si celor pe care ziarele preferau sa ii ignore, pe buna dreptate. In ziua de astazi se vorbeste destul de intens daca majoritatea fotbalistilor merita sa fie modelele care sunt. Este adevarat ca deviatiile acestora se intamplau si in trecut, dar, cum ziarele scriau mai putin despre asta, fanii si mai ales copiii se puteau concentra pe lucrurile pozitive, adica pe fotbal si nu pe scandal.

In al doilea rand, posibilitatea de a vedea rezultate si meciuri live pe Internet poate ucide dorinta oamenilor de a mai merge la stadion. Cand totul este oferit pe tava, atat de simplu cum se intampla acum, multi posibili spectatori prefera sa ramana acasa, un lucru care nu lucreaza decat in detrimentul echipei. Din pacate, vedem asta la fiecare formatie din Liga 1, dar si in multe alte campionate de plan secund in Europa. Atat timp cat nu exista o cultura a mersului la stadion si nici dorinta de a ajuta financiar echipa (asa cum se intampla inca in alte tari), televiziunea si Internetul isi arata si partile negative.

In final, o tema de gandire ar fi daca mediul virtual este bun pentru ca apropie fanii de cultura pe care o adora, sau rau pentru ca o astfel de apropiere nu este una reala. Noi am spune ca propune mai multe avantaje, desi are si dezavantajele sale. Modul in care Internetul schimba sportul la nivel mondial este unul benefic, fie si doar pentru ca in acest mod oricine poate sa fie expus la informarii din sport. Pe de alta parte, experienta virtuala nu ar trebui sa o inlocuiasca pe cea reala, pentru ca doar pe stadion se traieste cu adevarat sportul. Pana atunci, insa, faptul ca informatiile circula liber si ca oricine are acces la el reprezinta un mare plus pentru orice pasionat.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu