Criteriul National

Interviu în exclusivitate cu charismatica şi tânăra actriţă Roxana Lupu!

Interviu în exclusivitate cu charismatica şi tânăra actriţă Roxana Lupu!
iulie 21
12:54 2016

 

_DSC1821-Edit-Edit

 

 În primul rând, întreaga viaţă a unei actriţe,  ca de altfel a oricărui creator de frumos care îşi doreşte o carieră  – este o disciplină continuă, de la cea mentală, care presupune renunţarea la emoţii şi orgolii inutile, până la un stil de viaţă sănătos, inclusiv alimentar

De aceea, în momentele de respiro, m -am bucurat de amabilitatea şi excelenta stare de spirit a uneia dintre cele mai talentate şi charismatice actriţe din noua generaţie , Roxana Lupu, cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate ce mi- a acordat un interviu ce vi-l oferim în exclusivitate.

 

De aceea, îi mulţumesc pentru amabilitatea şi deschiderea faţă de mine, ca şi cunoscut cât şi faţă de noi, ca ziar – Criteriul Naţional!

 

1) Cunoscând faptul că sunteţi o prezenţă obişnuită a teatrului, a industriei de film, pentru început aş dori să vă întreb direct. Dincolo de muncă,de talentul uriaş expus , cine este de fapt Roxana Lupu?

 

În primul rând mulțumesc frumos că m-aţi invitat să dau acest interviu, pot spune că în afară de pasiunea şi bucuria de a fi pe scenă sunt o persoană căreia îi place să petreacă timpul cu familia, îmi place sportul mai ales ciclismul şi mersul pe role cât şi fizica cuantică. De asemenea am o pasiune pentru cărți motivaționale si speakeri motivaționali ca Tony Robbins şi LES Brown. Consider că acestea sunt foarte necesare în ziua de azi în care suntem bombardați cu atâta negativitate si pessimism! Și ascultându-i pe acești oameni este ca și cum ai face duș în fiecare zi și te împrospătezi.

 

2) Cum aţi descoperit aceasta vocaţie ,de a interpreta, de a juca roluri?

De când eram mică mă uitam pe TCM la filme clasice ca ‘Pisica pe acoperișul fierbinte’ cu Elizabeth Taylor , ‘ Singing in The rain’ pe care cred că numai atunci l-am văzut de 5 ori ‘Un american la Paris’ , clasicul ‘Vrăjitorul din Oz’ și ‘Pe aripile vantului’. Lumea de acolo era mereu frumoasă și veselă. De fapt marele meu vis era să joc in musical-uri, să cânt, să dansez, să bucur oameni și cum asta nu s-a materializat m-am făcut actriță de teatru și film și m-am căsătorit cu un muzician și actor

 

3)De asemenea, cum anume vă puteți caracteriza în câteva cuvinte?

 

Optimistă, directă, sensibilă și bătăioasă

 

IMG_2404

4)În ce proporție munca reprezintă sau nu principalul stimulent al oricărui artist sau artiste ?

Principalul stimulent consider că este mai întâi pasiunea și bucuria pe care orice artist o are față de meseria lui, deoarece sunt perioade în viața oricărui liber profesionist ce nu sunt prolifice din punct de vedere artistic și atunci stimulentul rămâne pasiunea, bucuria pentru meseria în sine. Cum spunea Meryl Streep, în momentul în care îți găsești pasiunea nu mai lucrezi, ci te bucuri. Asa că în artă nu consider că poate fi vorbea de muncă, deși e o munca destul de mare, dar nu o mai simți așa.

 

5)Ce reprezintă pentru dumneavoastră scena?

Scena reprezintă locul în care ești cel mai sincer, locul în care ti se permite și îți permiți să dai, contrar părerii ca actorii ar fi Maeștrii ai disimulării, măștile la o parte. Oamenii vin la teatru să evadeze, unii să se distreze iar alții să vadă actorii dând dovada de curaj, de eroism, de onestitate. Mie îmi place foarte mult parerea omului de teatru american, David Mamet, în legătura cu aceasta. El spune că la actorii care vor cere lacrimi si râsete ieftine de la public, publicul va reacționa în concordanță. Dar de la un actor care vine pe scena, și este în stare, sau există  premise, ‘nejucând’ stări, pe acesta îl vor respecta. Și, deși a fi respectat e ceva ce se construiește În timp, sunt convinsă cĂ respectul este o calitate de durata.

 

6) Cum este o zi în viaţă dumneavoastră, a unei creatoare de frumos ?

 

O zi în viața mea, este ca una a unui om obișnuit… zic eu. Îmi place să mă trezesc devreme, să -mi fac un mic dejun sănătos, să meditez la ziua ce o să vina și sa ma bucur că sunt vie, să plec pe bicicletă, eventual pe o temperatură adecvată spre oraș la repetiție sau la o audiție. Seara îmi place să merg în oraș să văd un film cu soțul meu si cu alți prieteni , sunt o mare fană a filmelor si vad și câte 2 la cinema pe săptămână.  Mi se pare încă si acum, o experiența magica. Dar cum locuiesc în Londra, planurile se schimbă destul de des și ziua mea devine de obicei mai ocupată decât mi-ar plăcea mie să fie, dar nu ma plâng

 

7)Dacă este vorba de o disciplină continuă, pornind de la organizare  mentală, care presupune renunţarea la emoţii şi orgolii inutile, cine a fost mentorul dumneavoastră?

 

Primul meu mentor a fost si încă este profesorul meu de actorie Domnul Liviu Lucaci de la Universiattea Naționala de Arta Teatrala și Cinematografica, Bucuresti. Dânsul ne- a inspirat o iubire și dedicație pentru arta actorului nemaipomenită, seriozitate și putere mentală, mereu ne-a încurajat și a știut exact cum să procedeze cu orgoliile noastre rănite mai ales în primii ani de facultate, făcându-ne sa înțelegem că „în artă e bine să iubești arta în sine și nu pe tine în artă (K. Stanislavki)”  Un pedagog de excepție și un om deosebit, cu o mare generozitate de la care încă învăț.
Apoi ca mentori spirituali îi pot menţiona pe Marlon Brando şi Meryl Streep. Pe lângă calitatea de artiști monumentali au știut să și cultive și umanitatea. Asta mi se pare mie de admirat și urmat , deoarece reprezintă semnul unui artist complet.
bu21 reh

 

8)Din ce moment aţi dorit să vă dedicaţi exclusiv acestei frumoase meserii?

 

Cred că din momentul în care dansam în casă și cântam, copil fiind ‘Singing in The rain’

 

9)Care sunt primele dumneavoastră  amintiri legate de începutul carierei  ?

 

Un exercițiu pe care a trebuit să l fac la prima noastră ora de actorie la UNATC, în care trebuia să caut un creion ascuns de profesorul nostru, Domnul Lucaci, prin sala. Mi s-a părut terifiant. Până atunci nu mi-am dat seama cât de greu este sa cauți ceva in timp ce 20 de oameni te analizează.

 

  10) Cine v-a inspirat şi cine continuă să vă fie pentru persoana dumneavoastră idealul în ceea ce vă reprezintă?

 

Mă inspiră cine aș putea sa devin, în sensul bun, în viitor. Cea mai buna versiune a mea în fiecare zi mă inspiră. Apoi, soțul meu care mă susține necondiționat și ma motivează sa devin cea mai buna versiune a mea, prietenii apropiați, speakerii motivaționali internaționali, oameni simpli pe care îi cunosc pe strada. Totodată, simplitatea umană mă inspira enorm și in general lucrurile ‘nefardate’!

375711_4397740070553_1954822005_n

 11) Ştiu că abordați diferite roluri din sfera interpretativă. De aceea, de care anume vă simţiţi mai aproape sufleteşte?Aveți vreunul sau mai multe?

 

Fiecare rol e frumos și special, nu poți alege, e un clișeu, dar fiecare rol e ca un copil pe care îl prețuiești. Ultimul rol pe care l-am avut în piesa lui Stuart Slade ‘BU21′ despre un atac terorist imaginar asupra Londrei, în care am jucat o persoaăa aflată într-un scaun cu rotile si cu arsuri pe 80% din suprafața corpului m-a învățat enorm și mi-a devenit foarte apropiat.

 12) În general, ce apreciaţi cel mai mult la un partener de scenă, fie el artist, entertainer etc?

Generozitatea sufleteasca și sinceritatea. Dar daca esti generos, cred eu, esti și sincer. Asa ca generozitatea, ca pe aceasta pe care am menționat-o nu o poți mima!

 

 

Lays. Commercial

13) Cu ce actori aţi reuşit să colaboraţi? Cu care dintre aceştia aţi reuşit să legaţi o legătură mai puternică, din punct de vedere sufletesc?”

 

Cu actorii din piesa de care v-am spus mai sus, echipa piesei ‘BU21′. Subiectul fiind foarte dramatic și real, și noi jucând, printre altele, piesa aceasta în ziua in care au fost atacurile teroriste de la Bruxelles, s- a creat o atmosferă de familie si de susținere nemaipomenite, în care limba, cultura și culoarea pielii nu mai contau

 

 

14)Cu ce premii, distincţii şi colaborări vă puteţi lăuda până în prezent ?

Nu am luat nici un premiu până acum, dar am primit multe aprecieri

 

15)Care sunt temerile cu care vă confruntaţi? Dar fericirile şi provocările?

 

Am destule temeri dar prefer să mă concentrez pe fericirea de a fi vie, de a putea să merg, de a avea familia fericită și sănătoasă și de a putea să revin în România să-mi încarc bateriile oricând doresc. Nu e puțin lucru, zic eu.

queen e3

16)Cum abordaţi orice rol şi care e modalitatea de a vă menţine nivelul tehnic şi expresiv la parametrii optimi?

 

Rolurile le abordez cât mai simplu cu putință , nu- mi place să mă complic. Am ajuns în stadiul când am înțeles și evit apoi începând să nu ma complic si după câteva nelămuriri, ma luminez și găsesc drumul pe care împreună cu regizorul l-am trasat către personaj.

 

17)Care este lucrul cel mai frumos din viaţa dumneavoastră ca artistă?

 

Bucuria de a fi persoane diferite, de a trăi experiențe atât de diverse si de a împărtăși acesta cu publicul.

queen e2

 

18)Care sunt proiectele dumneavoastră curente? Ce  anume v-aţi propus pentru acest an?Dar pentru anii viitori?

Am să încep în curând un proiect teatral dar sunt  confidențiale încă detaliile. Pentru acest an îmi propun să fiu cât mai onestă ca actriță în proiectele ce mi se încredințează, să mă bucur de fiecare moment pe scena sau în fața camerei și restul, consider că vin de la sine

 

19)Ce anume vă pasionează în afară de actorie?

 

Pe lângă actorie, ma pasionează muzica si sporturile : ciclism, role, sporturi extreme si mai ales călătoriile. Sa descoperi culturi diferite și să te plimbi e un privilegiu pe care mulți oameni nu-l au

 

 

20) Unde anume sufletul dumneavoastră rezonează și se încarcă, de destine și totodată simte acea legătură cu Divinitatea?

 

În România, acasă, simt că ma încarc cu adevărat sufletește. Să- mi văd părinții și bunicii, vechii prieteni, sa mănânc mâncarea aceasta bună și să respir aerul încă nepoluat, ca să nu mai spun de bisericile și mănăstirile noastre pline de atâtasSpiritualitate. E idealul pentru mine

 

21)Cum apreciați nivelul actorilor din școala românească în străinătate? Puteți avea vreun sfat sau vreo recomandare tinerei generații?

 

Actorii romani cât și școala noastră de actorie, cu  stilul acesta este foarte apreciat în străinătate. Noi avem o naturalețe ;i un simt al realului, plus spontaneitate  ca și creatori nemaipomeniți ceea ce pentru un artist sunt aur curat. Așa că asșspune unui tânăr actor, sa creadă în el, sa creadă când alții nu-i dau șanse, să se lupte să spere, și să rămână el, pentru că va veni un timp și un loc în care exact pentru lucrurile pentru care era blamat atunci va fi lăudat. Ah, și încă ceva! Multă răbdare și perseverență. Aa, iubire, iubire de sine consecutivă nu narcisism, înțelegere si să fie prietenul lui cel mai bun.

ROX 3

Pe final, aş dori, dacă se poate să adresaţi câteva gânduri cititorilor noştri

 

Mulțumesc încă o dată pentru acesta oportunitate si bucurie de a împărtăși cu Dumneavoastră gândurile mele si le-aș spune cititorilor ziarului Criteriul Național că ,după 3 ani de stat în Londra am ajuns la concluzia că cel mai mare atu al meu este și va fi că sunt româncă.

Această acceptare mi-a deschis multe uși și nu m-am simțit discriminată sau marginalizată, pentru ca așa cum te privești tu, așa te tratează și ceilalți. Deci, să ne acceptăm și să ne sărbătorim rădăcinile, ca uneori aici s-ar putea afla comoara noastră!

 

Mulţumindu-vă pentru amabilitate,pot să vă asigur de toată atenţia şi deschiderea ziarului nostru deoarece ne am propus să promovăm adevăratele valori artistice şi culturale, cu atât mai mult cu cât Roxana Lupu este genul de persoană inteligentă, agreabilă şi vivace aşa cum pozele au acea capacitate de a se reflecta şi de a releva frumuseţea interioară cât şi în cea exterioară.

 

queen e

http://www.spotlight.com/6290-0190-9131

Interviu realizat de către Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Sursa foto şi video : Arhiva personală a doamnei Roxana Lupu – http://www.spotlight.com/6290-0190-9131

 

Toate drepturile rezervate! Atenţie, copierea şi preluarea acestor fotografii fără acordul autorului este infracţiune şi se pedepseşte conform legii dreptului de autor!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu