Criteriul National

Interviu în exclusivitate cu îndrăgita interpretă de folclor- doamna Elena Cârneală

Interviu în exclusivitate cu îndrăgita interpretă de folclor- doamna Elena Cârneală
decembrie 08
16:51 2016

Începutul lunii Decembrie este un timp cu adevărat minunat, plin de evenimente şi totodată marcat de semnificaiile profunde ale pregătirii omului cu întâlnirea miracolului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Profitând de un scurt moment de respiro de după revenirea în ţară, plin de entuziasm am continuat seria de interviuri luate personalităţilor din domeniul cultural şi artistic, considerând oportună această posibilitate de a cunoaşte mai bine cine sunt aceşti oameni cu adevărat binecuvântaţi şi dăruiţi de Dumnezeu.

77

Astfel că, aşa cum se cade, din sfera interpretativă folclorică românească i-am solicitat un interviu cunoscutei interprete de muzică populară-doamnei Elena Cârneală.

În rândurile de mai jos, plină de amabilitate şi proverbială amabilitate am descoperit o mamă și o familistă convinsă, dispusă mereu să aducă fericire şi bună dispoziţie tuturor celor ce apreciază folclorul românesc autentic dar nu în ultimul rând personalitatea doamnei.

 În primul rând vă mulţumesc pentru amabilitatea şi deschiderea faţă de mine, ca şi cunoscut cât şi faţă de noi, ca ziar – Criteriul Naţional! Sper să vă facă plăcere acest interviu şi totodată aceste întrebări recunosc deschis că le- am conceput special pentru acest moment.

 1. Înainte de toate, cine este cu adevărat doamna Elena Cârneală?

Sunt o persoană ca oricare, căreia îi place frumosul, cu tot ce cuprinde însăşi viaţa de zi cu zi. Îl iubesc pe Dumnezeu pentru că exist şi pentru că este lângă mine, lângă noi toţi. De asemenea, iubesc natura, oamenii şi arta, iubesc să realizez numai lucruri bune şi trăiesc aşa cum îmi este dat, cu bune şi rele.

 

 1. Când anume ați descoperit că aveți înclinație către cântecul popular și cine v-a îndrumat primii pași în domeniul folcloric?

La vârsta de 8 ani ( eram în clasa a II- a) am început să cânt primul cântec, pentru că se organizau serbări în cadrul scolii, atunci când doamna învăţătoare ne- a sugerat să învăţăm poezii, iar cine are voce… să cânte. Cu oarecare nostalgie, parcă mă revăd cum anume îmi plăceau poeziile, îmi placea să învăţ.Dar, cel mai mult m- a încântat acel cuvânt care va deveni ceva sacru pentru mine : „cântec”. Din acea clipă, practic aş putea spune că am decis să cânt.

Acasă, în familie, se asculta foarte des muzica populară. Familia mea iubea acest gen de muzică pe care o ascultam la pick- up, cu atât mai mult cu cât mama a posedat această veleitate de a cânta încă din tinereţe. Ea m- a sprijinit şi este astăzi mândră de mine că îi duc visul mai departe.

1

 1. Cum vă întrețineți vocea? Există vreun secret anume?

Mare secret nu este. Ştim că vocea umana este cel mai pretenţios „ instrument” . De aceea, în cariera unui solist şi tocmai de aceea este necesar să- i acordăm o importanţă aparte. Evit răcelile pe cât posibil şi beau cât mai rar ăacoritoare acidulate. Un ceai cu miere şi lămâie şi, foarte important, cât mai multa odihnă. De asemenea, evit stresul pe cât posibil, mă feresc de discuţiile în contradictoriu, deşi ştim bine că în zilele noastre nu este tocmai uşor.

 

 1. Care sunt sursele de inspirație ale dumneavoastră atunci când creați și lăsați mărturii sonore vii?

Însăţi viaţa cu tot ce cuprinde ea în existenţa umană creează aceste surse inepuizabile. Ca să vă explic aşa mai în detaliu, în primul rând mă inspir din ceea ce trăiesc eu.De aceea, dragostea de familie, dragostea pentru sufletul pereche, dragostea pentru copii, pentru familie, pentru prieteni, dragostea pentru natură, pentru locul unde m- am născut, dragostea pentru cântec, dragostea pentru absolut tot ce poate fi mai frumos pe pământ sunt acele coordonate atât de vii care îmi dau mereu forţa de a mă bucura şi de a impărtăşi tuturor bogăţia melosului popular. Apoi, privind aproape de mine şi chiar mai departe, nu pot rămâne insensibilă la evenimentele din viaţa semenilor mei şi care sunt nenumărate şi cu bune, şi cu rele…

 

 1. Ce repertoriu anume preferați să abordați în recitalurile și concertele dumneavoastră?

 

Deşi m- am născut pe meleaguri dobrogene,  văzând lumina zilei în Eforie Sud, jud. Constanţa, originile îmi pornesc din Vâlcea, acolo unde s- a născut mama.Iubesc din tot sufletul cântecul popular din toate zonele etnografice ale ţării noastre, dar mă reprezintă încă de la începuturile mele în viaţa artistică, cântecul oltenesc.

Este drept că, la evenimentele private, aici, în Dobrogea, se cântă melodii de pe tot cuprinsul ţării: Banat, Ardeal, Moldova etc., zone la care m-a adaptat şi eu, bineînţeles…

3

 1. Puteți să împărtășiți câteva impresii referitoare la recent lansatul album intitulat ”Drag îmi e să cânt”? Cine sau ce anume v-a determinat să-l lansați?

N- aş putea să exprim în cuvinte bucuria apariţiei primului meu album „ Drag îmi e să cânt” şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi- a îndeplinit şi acest vis, ca şi multe altele. Dar mai mare fericire am trăit atunci când am simţit impactul cântecelor mele asupra sufletelor celor care l- au ascultat pentru prima dată: le- am vazut şi le-am simţit emoţiile exprimate prin cuvinte sau doar arătate vizual pentru că, sigur ca da, se regăseau şi ei în mesajele cântecului meu.

Specialişti în domeniu ( radio şi televiziuni), colegii de cântec şi mai ales publicul, m- au îndemnat şi m-au asigurat că am un cuvânt de spus în lumea cântecului popular, să fac cunoscut acest album.

 

 1. Care este dirijorul cu care ați colaborat în acest proiect? Dar care a fost și casa de producție la care ați apelat pentru acest demers?

Domnul Ştefan Petriman este nu numai dirijorul orchestrei cu care am colaborat la realizarea acestui proiect, alături de profesionişti din Chişinău, dar este şi un om de o sensibilitate rar întâlnită, de o exigenţă „blândă” caracteristică ardeleanului din Alba Iulia, locul unde a fost realizat albumul meu, „ Drag îmi e să cânt”. L- am intitulat sugestiv, pentru că… mie tare îmi este drag să cânt!

Domnul Cristian Stefan Susman a avut grija de glasul meu in studioul de inregistrari din loc. Teleac, com. Ciugud- Alba Iulia, un alt ardelean si artist cu o familie deosebita si primitoare, alaturi de care am „ servit” un paharel cu palinca cu miere ( pentru voce, nu?).

Acestor oameni le mulţumesc din tot sufletul astăzi pentru tot ce au facut pentru mine.Casa de productie unde s- a editat materialul aparţine domnului Nicuşor Ioniţă, la Bucuresti, caruia, cu această ocazie îi multumesc, de asemenea.

 

 1. Cine este modelul dumneavoastră interpretativ în domeniul folcloric?

Ciocârlia neamului românesc, doamna Maria Ciobanu, este şi va rămâne modelul meu interpretativ. Am fost şi sunt fascinată de glasul dumneaei inconfundabil, de cântecele pe care le- a interpretat şi le- a transmis poporului român care o iubeşte şi o preţuieşte atât de mult de- a lungul anilor. Sunt multi interpreţi care o omagiază prin cântec şi pot să spun că am simţit şi eu să creez unul dedicat doamnei Maria Ciobanu si pe care îl voi imprima, probabil, pe următorul CD. Recunosc însă că nu a fost uşor să expun pe note cuvintele mele atât de mici pentru o atât de „mare” Doamnă a cântecului oltenesc, pentru că nu toate sentimentele se pot exprima în cuvinte, ele rămânând, adeseori, prea sărace…

5

 1. Ce apreciați cel mai mult la un om?

Un om poate fi inzestrat cu unul, două, trei sau mai multe calităţi sau talente, dar, dacă nu îşi ia şi caracterul atunci când iese din casă, atunci poate să nu aibă, de fapt, nimic. Credinţa în Dumnezeu ne face mult mai buni, ne determină să ne aducem aminte că suntem trecători pe acest pământ şi că nimic nu ni se cuvine. Rămân după noi numai faptele, cuvintele, realizările, singurele noastre urme pe pământ. Iubirea, însă, ne face mai buni, mai îngăduitori.

 

 1. Unde anume vă vedeți dumneavoastră peste 10-15 ani de zile?

Pe scenă sau la un eveniment unde se cântă, în sânul familiei sau într- o călătorie.

 

 1. Cum reacționați la auzul veștilor și zvonurilor mai puțin fericite în condițiile în care lumea artistică are obiceiul să comenteze mai mult sau mai puțin inspirat?

Încerc să evit asemenea situaţii, nu le dau curs şi, dacă pot, caut să aduc argumentele reale pentru a nu se crea confuzii, depinde de situaţie.

 

 1. Cu ce amintiri plăcute vă puteți mândri până în prezent?

Mă bucur de aprecierea prietenilor şi colegilor mei, de a publicului, de susţinerea familiei în cadrul evenimentelor la care particip ca artist, dar şi în viaţa privată.

 

 1. Puteți să vă considerați împlinită pe plan profesional prin activitatea pe care o desfășurați?

Nu mă consider încă împlinită pe plan artistic, pentru că mai am atâtea lucruri de făcut, atâtea proiecte de realizat, dar ştiu că mă aflu pe drumul cel bun.

8

 1. Care sunt valorile morale și etice de care niciodată nu le abandonați?

Credinţa în Dumnezeu, cinstea, omenia, iubirea, speranţa că întotdeauna este loc de mai bine.

 

 1. Ați avut în decursul timpului numeroase și fructuoase legături artistice și inter-umane. Cum reacționați în momentul în care cineva, din varii motive vă dezamăgește?

 

Sigur că mă întristez, fiind o persoană extrem de sensibilă. Sunt optimista însă şi sper că întotdeauna orice problemă are cel puţin o soluţie pentru rezolvare.

 

 1. Sunteți de acord cu ideea conform căreia o interpretă de muzică populară poate să fie și un model iconic al mamei creștine?

O interpretă este, la rându- i, fiică, soră, soţie, mamă şi toate acestea la un loc fără îndoială îndeplinesc rolul femeii creştine.

 

 1. Ce simțiți atunci când interpretați pe scenă? Aveți vreun tabiet anume inainte sau după prestația artistică?

Când pui piciorul pe scenă, laşi în urmă, pentru câteva momente, minute, ore, viaţa ta de zi cu zi, pentru că atunci nu- ţi mai aparţi, în totalitate. Din acel moment eşti al publicului care te ascultă, te priveşte cu ochi critic sau nu, te aplaudă… Acestea sunt o parte din roadele succesului tău ca interpret de muzică populară, iar sentimentele care te încearcă nu se pot descrie în cuvinte.

 

 1. Îndrăznesc să vă întreb dacă sunteți sau nu conectată la viața cotidiană. Ce reprezintă pentru dumneavoastră statutul unei femei de succes?

Succesul îl primesc cu bucurie în masura în care nu- mi schimbă personalitatea. Sigur că pentru un artist contează, printre altele, şi succesul, dar nu trebuie să uite niciodată cine este cu adevărat şi sa nu uite de unde a plecat, să ştie să păstreze locul pe care îl ocupă pe calea artistică, păstrând cu el şi transmiţând valorile morale .

Implicit sunt conectata la viaţa cotidiană, altfel cred că nu am cum să- mi simt picioarele pe pământ, chiar dacă evenimentele care se petrec nu sunt întotdeauna aşa cum îmi doresc.

99

 1. Regretați vreodată că nu ați urmat studii superioare în domeniul muzical?

Sincer, mi-ar fi placut sa studiez pianul sau vioara, dar poate ca nu a fost sa fie…Tocmai de aceea îmi pastrez vocea cu sfinţenie, singurul meu „instrument” muzical…

 

 1. Ce semnificație are pentru dumneavoastră aducerea pe lume a copiilor? Cum vedeți evoluția tinerei generații în domeniul folcloric?

 

Ce este mai important pentru o femeie decât să aduca pe lume copii? Mi-am dorit să am copii, mi-am dorit să am fată şi băiat şi Dumnezeu mi-a îndeplinit dorinţa, asta este adevărata mea împlinire. Iubesc şi ei muzica ( populară sau uşoară), dar nu au îmbrăţişat această meserie. I-am sprijinit, i-am sfătuit şi le- am dăruit ce am avut eu mai de preţ atât material cât şi moral în creşterea şi educarea lor pentru că, mai târziu, să fiu alături de ei pe drumurile pe care şi le- au ales.

 

 1. Pe final aș dori să adresați câteva gânduri pentru cititorii ziarului Criteriul Național.

 

Vă doresc să aveţi parte de sănătate, să fiţi fericiţi, să fiţi împliniţi, să fiţi aproape de noi, interpreţii de muzică populară şi nu numai, pentru că,  fără dumneavoastră noi nu putem exista. Viaţa este frumoasă atunci când ştim să o preţuim şi să- i aducem la suprafaţă adevăratele ei valori, să învăţăm să nu aşteptăm doar să primim, pentru că primim atât cât ştim să oferim. Iubirea faţă de semenii noştri ne face, categoric, mult mai buni, iar arta propriu-zisă ne ridică pe cele mai înalte culmi ale existenţei noastre pe acest pământ, atât de darnic cu noi.

ultima

Mulţumindu-vă pentru amabilitate, pot să vă asigur de toată atenţia şi deschiderea ziarului nostru Criteriul Naţional deoarece ne- am propus să promovăm adevăratele valori artistice şi culturale, cu atât mai mult cu cât doamna Elena Cârneală este genul de persoană inteligentă,agreabilă şi bine ancorată în realitate, aşa cum pozele au acea capacitate de a se reflecta şi de a releva frumuseţea interioară cât şi profunzimea acestei femei talentate și dedicat muzicii la cel mai înalt nivel.

Sursa foto şi video : Arhiva personală a doamnei Elena Cârneală

Toate drepturile rezervate!Atenţie, copierea şi preluarea acestor fotografii fără acordul autorului este infracţiune şi se pedepseşte conform legii dreptului de autor!

 

Interviu realizat de prof. dr. Daniel Mihai, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional în colaborare cu domnul profesor Laurențiu Ciorogaru.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu