Criteriul National

Interviu în exclusivitate cu Marius Avram- meșterul constănţean pasionat, priceput și devotat

 Breaking News
Interviu în exclusivitate cu Marius Avram- meșterul constănţean pasionat, priceput și devotat
martie 28
15:08 2017

Aşa cum v-a obişnuit, Criteriul Naţional continuă seria de interviuri cu oameni aleşi, deosebiţi cu scopul de a-i aduce în faţa dumneavoastră, a publicului larg pe artiştii noştri, indiferent de ramura artistică. De aceea, vă invităm să-i descoperiţi mai bine pe cei care trăiesc, creează şi lucrează cu şi pentru a ne înfrumuseţa vieţile, a ne bucura vizual sau a ne delecta simţurile. 

Motto: „Arta este produsul dumnezeiesc al omului”  Vasile Ghica

Marius Avram

  Marius Avram este constănţean şi unul dintre iubitorii meşteşugului prelucrării lemnului, pe care nu doar îl admiră, ci îl și lucrează. Din mâinile sale ies adevărate opere de artă, ce aduc aminte privitorilor de perioada copilăriei lor, pentru că Marius Avram nu lucrează doar ci în fiecare operă de a sa pune o fărâmă din sufletul său cald şi generos. Prezent de fiecare dată în preajma oamenilor cultivaţi, deosebiţi, domnul Marius Avram duce pasiunea şi munca sa mai departe cu speranţa că, prin ceea ce lucrează şi finisează, lasă un loc aparte în inima şi conştiinţa celor care îl cunosc.

 Domnule Marius Avram, în primul rând vă mulţumesc pentru amabilitatea cu care aţi răspuns dorinţei mele, ca să-mi acordaţi acest interviu, care se dorește a fi unul special din mai multe puncte de vedere.Recunosc deschis că m-ați fascinat încă de la prima întâlnire, atunci când invitându-mă în atelier mi-ați mărturisit că ați renunțat la munca dumneavoastră cotidiană și v-ați dedicat efectiv acestei nobile pasiuni, proiectului dumneavoastra Zbornicul.

  Dincolo de muncă, de talentele dumneavoastră, de pasiunile care vă animă am să vă chestionez pentru debut întrebându-vă cine este de fapt omul Marius Avram? 

Sunt un constănţean care îşi iubeşte oraşul, iubesc marea şi oamenii de aici. Îmi place să stau de vorbă cu ei, să aflu ce îi inspiră, ce pasiuni au şi pentru ce luptă. Încerc să ajut şi să inspir şi eu cât pot pe cei din jur.

Am o căţeluşă Eva, cu care merg pe plajă şi ne relaxăm, fac bodyboarding când sunt valuri, dansez la party-urile reuşite pun şi eu muzica uneori.De asemenea îmi place să călătoresc. Mă rog mereu sa Îl am pe Dumnezeu aproape şi mă bucur când găsesc oameni cu aceleaşi valori, buni la suflet, înconjuraţi de pace şi dragoste.

eva

Cum anume ați descoperit această pasiune? Vă considerați în măsură să afirmați că ar fi fost o chemare sau dragoste la prima vedere?

Am descoperit sculptura în momentul în care mi-am dat seama că nu am nimic de demonstrat şi de dovedit lumii şi în special părinţilor. În momentul în care m-am eliberat de această ambiţie, am realizat că dintotdeauna iubisem lemnul şi îmi dorisem să sculptez doar că nu mi se părea ceva serios, pragmatic.Cât despre proiectul meu de sculptură,( intitulat Zbornicul ) nu este destinat să rămână doar o pasiune.Îmi doresc să deschid un atelier-shop pe viitor, în care să lucrez, în care să primesc oamenii şi să vorbesc cu ei despre artă, despre viaţă şi despre lucrările mele şi în final să le vând. Chiar dacă uneori e greu să te desparţi de anumite creaţii, banii au şi ei energia lor, cuprind virtualitatea unor bucurii şi emoţii şi doar, de o asemenea manieră aş putea continua să fac ceea ce fac.

Acum cred că Zbornicul – denumirea sub care activez pe reţeaua de socializare  – este ceva foarte serios, o muncă plină de bucurii şi în care îmi pot manifesta cu adevărat creativitatea.

2

  În ce măsură, după ce ați luat contact și în continuare aveți tangențe cu lumea spirituală, cu acest univers al oamenilor cu plecare spre cele duhovnicești? Aș dori să ne relatați cum aţi reuşit reușit dumneavoastră să parcurgeţi etapele cristalizării în acest domeniu. Vă considerați o persoană religioasă?

Sunt credincios creştin ortodox. E ceva firesc. Nu cred că există o lume spirituală sau un alt univers paralel al celor duhovniceşti. E aceeaşi lume în care trăim cu toţii. Viziunea diferă puţin, dar iubirea ne apropie. Esenţial în a creşte duhovniceşte este să ai un duhovnic, să participi la Sfânta Liturghie şi să duci o viaţă curată pentru a putea să te împărtăşeşti. Singurele etape de care îţi pot vorbi sunt căderea în păcat şi ridicarea prin virtute, cu ajutorul Domnului. Astea sunt singurele etape iar a doua e cea mai importantă. Postul, iertarea, dragostea de aproapele, rugăciunile sunt mijloacele prin care ne luminăm şi ne apropiem de Adevăr, de care eu, din păcate sunt încă departe.

 Cum faceţi să vă mențineţi mereu prospețimea ideilor și mai ales vioiciunea mâinilor? Există cumva reţete secrete sau e vorba doar de un anume tipic ce trebuie respectat întocmai?

Inovarea, creativitatea sunt întotdeauna pentru mine un izvor de energie şi bucurie. Nu mă chinui să le menţin ci din contră să le stăpânesc. Am totuşi în paalmares şi unele lucrări repetitive, de anduranţă, unde e nevoie de răbdare şi migală.De aceea consider că un program de lucru ferm e necesar.

5

Când sculptez, mă întâlnesc cu mine, cu gândurile mele şi de obicei mă rog sau îmi pun muzică clasică. E nevoie de disciplină pentru a continua zi de zi, dar am încredere că ceea ce fac este de valoare şi dau sută la sută. Pentru vioiciune există sport şi efort constant.

 

Când vă aflaţi în faţa unei noi lucrări, vă ascultaţi şi glasul interior sau puneți preț pe acel model dinainte stabilit? Dacă nu vă deranjează,după ce repere vă ghidaţi?

Am un model stabilit dar mereu caut să îmbunătăţesc sau să văd ce îmi rezervă lemnul în urma fiecărei etape de prelucrare. Uneori e fibra lui, câte un nod neaşteptat alteori apare o nouă idee pe care o implementez. E interesant, credeţi-mă!

 Ce apreciați cel mai mult la un maestru popular, la un artist în general?

Apreciez acurateţea tehnicii folosite, creativitatea şi mai ales apreciez foarte mult transmiterea unui mesaj frumos, constructiv sau amuzant, un alt orizont, o emoţie. Arta are calitatea asta de a vorbi fără cuvinte. E păcat să ignori aşa ceva.

 

 Care este lucrul cel mai frumos din viaţa unui artist, a unui om pasionat după acest meșteșug ? 

Faptul că fac ce îmi place zi de zi şi că ofer bucurii oamenilor prin crucile şi pandantivele create, îmi dau acea energie de a lucra, de a simţi şi de a crea.

1

  Care sunt principiile Dumneavoastră de viață cu care vă ghidați ?

Nu mi-au placut regulile niciodata dar am înţeles în timp că am nevoie de echilibru şi linişte, de muncă şi responsabilitate. Acord mare importanţă învăţării şi creşterii mele continue ca artist şi ca om. Mereu am fost un…” întrebător „, un căutător şi acum că am găsit ştiinţa ştiinţelor,aflu şi mă inspir dintr-o mulţime de sfaturi utile din scrierile Sfinţilor Părinţi,din Patericul Egiptean, din scrierile Sfântului Ioan Casian,din Everghetinosul şi Sbornicul.Aceste cărţi mă inspiră şi mă fascinează prin asceza si iubirea de Dumnezeu pe care le descriu. Chiar dacă e vorba de o cruciuliţă, uneori stau şi mă gândesc pentru cine o fac, ce trăire şi fel de a fi, de a se raporta are persoana respectivă, ce design şi ce esenţă de lemn i s-ar potrivi mai bine deoarece vreau să daruiesc valoare prin ceea ce fac şi pun suflet în arta mea.

8

 Cine v-a inspirat şi cine continuă să vă fie idealul dumneavoastră în ceea ce vă reprezintă?

Cel care mi-a dăruit primul set de dălţi şi m-a învăţat să le folosesc şi mă inspiră este domnul Jean Prodan, sculptorul Arhiepiscopiei din Constanţa. E un om de o bunătate şi nobleţe sufletească rară şi are un simţ al umorului pe măsură. Mi-aş dori să pot realiza icoane şi troiţe la fel de frumoase ca ale lui dar mai am până acolo. Chiar zilele trecute m-a îndemnat să încep să fac pristolnice. Mă întâlnesc săptămânal cu el şi purtăm conversaţii, ma uit la ce lucrează, îl mai intreb detalii. Este un exemplu pentru mine.

O altă persoană care m-a inspirat şi m-a ajutat este domnul Ilie David, sculptor din Cluj cu nişte lucrări deosebite prezentate sub denumirea Gândul Lemnului.

Persoana care m-a ajutat real să îmi dau seama de potenţialul meu, să am curajul să visez şi să acţionez a fost doamna doctor psiholog Iulia Buzan. Consider că workshopurile de dezvoltare personală şi discuţiile cu domnia sa au fost extrem de revelatoare şi m-au facut mai puternic, mai încrezător.

flo

Anul trecut am participat cu crucile mele la prezentarea de moda a lui Florin Dobre – Nepsis (Sbornicul) colecţia toamnă-iarnă 2016, Florin fiind un prieten vechi care m-a susţinut de la început iîn arta mea, m-a incurajat şi a crezut în mine oferindu-mi această minunată oportunitate de a-mi prezenta creaţiile alături de ale sale, purtate de manechini pe podium, dându-le astfel o aură de contemporaneitate firească, de coolness.

Totuşi eroii necunoscuţi vor rămâne totuşi duhovnicii pe care i-am avut de-a lungul anilor, care mi-au luminat mintea şi sufletul, mi-au dăruit din răbdarea şi înţelepciunea lor şi care mi-au fost alături în lupta aceasta permanentă de şlefuire.Le mulţumesc tuturor.

 Cu ce colaborări, asocieri sau parteneriate din punct de vedere artistic vă puteţi lăuda până în prezent ?

Am fost la festivalul Nedeia, organizat de cei de la GrooveOn în vârful unui munte la Tecşeşti, undeva lânga Alba Iulia, în natură, unde am făcut şi un workshop pe sculptură cu cei interesaţi şi am stat de vorbă cu oamenii despre lemn şi meşteşug. O energie frumoasă, pozitivă m-a însoţit pe tot parcursul acestei benefice experienţe.

apple

De Florii voi fi prezent la Muzeul Satului, după care urmează un festival de drum and bass la Timişoara şi un târg la Cluj. Am în plan şi o expoziţie în Constanţa la Muzeul de Artă,dar rămâne să discut şi să văd dacă se poate.

 

 Ce anume vă pasionează în afară de acest meșteșug?

Mă pasionează călătoriile, sportul, cititul şi muzica. Şi am în jurul meu oameni frumoşi cu care mă bucur de aceste pasiuni.

   Cum se desfăşoară o zi normală din viaţa dumneavoastră? Dar una în care aveţi de onorat anumite comenzi?

O zi normală din viaţa mea e o zi în care onorez comenzi. Am un program diversificat în care mi-am inclus şi pasiunile şi studiul dar şi vreo şase ore de sculptură. Uneori nu e de ajuns dar sper să formez nişte ucenici cu care să merg mai departe.

 

Pe final, aş dori, dacă se poate să adresaţi câteva gânduri cititorilor noştri,ai ziarului independent de opinie și atitudine-Criteriul Național

Acum un an nu credeam că pot să renunţ la job şi sî încep să fac ceea ce îmi place cu adevărat. E greu să te rupi din lanţul obişnuinţelor cotidiene, de o anumită siguranţă materială, dar în momentul în care îndrăzneşti să visezi şi îţi dai seama că poţi să faci ceva cu pasiune, chiar foarte bine acel lucru, atunci viaţa ta se schimbă în mod minunat şi recompensele nu întârzie să apară. Îi mulţumesc Lui Dumnezeu că îmi trăiesc visul şi vă îndemn şi pe voi să faceţi la fel.

 Mulțumim frumos.Acum ştiu că timpul este o resursă importantă şi de aceea vă voi lăsa în tihna atelierului, cu speranţa şi promisiunea să ne mai invitaţi la evenimentele la care veţi fi prezent.

 

Front

Pe drumul înspre redacţie, fiind încă impresionat de cele auzite şi vizualizate în atelierul acestui artist, am reflectat în gând asupra unei lecții importante care se aplică acestui om frumos. Recunosc deschis că-l admir pe acest tânăr întreprinzător şi apreciez profesionalismul, bonomia sa cât şi entuziasmul debordant. De aceea, am ajuns la concluzia că tot ceea ce facem cu pasiune și înflăcărare și dăm mai departe se va păstra şi va fi o dovadă a meşteşugului, a priceperii şi a inovării, aşa cum acest interviu oglindeşte cine este cu adevărat Marius Avram.

Sursa foto şi video : Arhiva personală a domnului Marius Avram

Toate drepturile rezervate! Atenţie, copierea şi preluarea acestor fotografii fără acordul autorului este infracţiune şi se pedepseşte conform legii dreptului de autor!

Interviu realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu