Criteriul National

Interviu în exclusivitate cu talentata interpretă și solistă Cristina Mihaela Dan!

Interviu în exclusivitate cu talentata interpretă și solistă Cristina Mihaela Dan!
martie 22
13:24 2016

Cristina Dan

În primul rând vă mulţumesc pentru amabilitatea şi deschiderea faţă de mine, ca şi cunoscut cât şi faţă de noi, ca ziar – Criteriul Naţional! Sper să vă facă plăcere acest interviu şi totodată aceste întrebări recunosc deschis că le- am conceput special pentru acest moment datorat unei reîntâlniri cu Dumneavoastră, după ani și ani…

 

Cunoscând faptul că sunteţi o prezenţă obişnuită a artei vocale, pentru început aş dori să vă întreb direct. Dincolo de muncă,de talentul uriaş expus , cine este de fapt Cristina Dan ?

În primul rând, îți mulțumesc frumos pentru acest prilej de a mă intervieva și de a răspunde unor întrebări spontane, dar sper chiar foarte bine structurate. În altă ordine de idei, salut inițiativa ziarului Criteriul Național de a mă solicita și de a împărtăși câte ceva din ceea ce sunt și reprezintă. Revenind la întrebare,  Cristina Mihaela Dan este o persoană normal, cu defecte și calități dar și cu o dorință permanentă de evoluție, atât din punct de vedere profesional cât și spiritual.

 

 Cum aţi descoperit aceasta vocaţie , aceasta de a cânta?

Da, pot afirma sincer și direct că m-am născut pentru a fi cântăreață.Talentul mi s-a descoperit de la o vârstă foarte fragedă.Mama îmi spunea că pe la vârsta de 3 ani reproduceam perfect melodiile pe care âle ascultam la radio.Dupa vârsta de 7 ani,intrând la școală si mama fiindu-mi învățătoare,m-a ajutat să memorez și să exemplific  foarte multe cântece pentru vârsta mea.Mai târziu, tot de la mama am învățat cântece populare,dar și celebrele romanțe -„Pe lânga plopii fără soț”, ” Mai am un singur dor”, „Seara pe deal” pe versurile marelui poet Mihai Eminescu.

IMG-20160319-WA0040

Ce anume reprezintă întreaga viaţă a unei creatoare de frumos ?

Pentru mine viața este o continuă provocare ,deoarece în fiecare clipa caut să mă bucur de lumina soarelui,de frumusețile naturii,de frumoasa mea familie,de întreaga creație al Lui Dumnezeu,care mă inspiră și mă ajută să privesc viața cu optimism.Iar, pe lângă toate acestea, totul are sens, deoarece viața este o continuă călătorie în care prețuiesc și admir frumusețea, autocontrolul și disciplina.

Dacă tot ați adus vorba de o disciplină continuă pornind de la organizare  mentală care presupune renunţarea la emoţii şi orgolii inutile, cine a fost mentorul dumneavoastră?

Persoana care m-a susținut cel mai mult pentru aprofundarea artei cântului  cât și acțiunii de a mă perfecționa a fost Maestrul Ionel Voineag,cu care am avut onoarea și plăcerea de a-lucra la Conservatorul din București .De asemenea,au contribuit la formarea mea și alți mari artiști,care au realizat și au în prezent o carieră muzicală foarte frumoasă.Pot reaminti pe Doamnele ,Magdalena Cononovici,Ruxandra Donose,Viorica Cortez,Ștefana Tiron,George-Emil Crăsnaru. De la fiecare artist am învățat lucruri interesante ,pe care le-am sedimentat formându-mi propria tehnică vocală.

C Dan

 Din ce moment aţi dorit să vă dedicaţi exclusiv acestei frumoase meserii?

Pe la vârsta de 11 ani ,am fost remarcată de un profesor universitar de la București,care a venit la inspecția de gradul întâi a Doamnei profesoare de limba româna Maria Matei. Ca tema am avut „Mihai Eminescu”,iar eu am interpretat romanțele „Pe lângă plopii fără soț” și „Seara pe deal”. Domnul inspector a fost deosebit de impresionat de calitățile mele vocale și mi-a propus să urmez o carieră muzicală.

 

Care sunt primele dumneavoastră  amintiri legate de începutul carierei  pe plan muzical?

Mă bucur că am parte de asemenea întrebări și rememorez acele momente ce practic mi-au schimbat în bine cariera, destinul! Cum e firesc,anul următor ,la vârsta de 12 ani, am început studiul teoriei și al solfegiului ca mai apoi să urmez Liceul de Muzică din Târgoviște,la secția canto,cu profesorul îndrumător Doamna Mariana Luca.Am continuat cu Facultatea de Muzică din București,sectia canto,la clasa Maestrului Ionel Voineag.Pe parcursul acestei perioade am susținut numeroase concerte la Sala Radio,Filarmonica „George Enescu”,Palatul Cotroceni,Fundația Culturala Română cât și la foarte multe Ambasade din București.

poza

 Ştiu că abordezi diferite genuri muzicale. De aceea, de care anume vă simţiţi mai aproape sufleteşte de vreunul din ele?

Întotdeauna am iubit muzica noastră tradițională pentru că am crescut cu ea,chiar daca am studiat și muzica clasică .Practic am abordat folclorul ,romanța și opera,dar cel mai aproape de sufletul meu a rămas muzica populară .Prin simplitatea ei îmi transmite emoțiile cele mai profunde și totodată mă face să mă simt că sunt cu adevărat româncă.

 costum popular

 

În general, ce apreciaţi cel mai mult la un partener de scenă, fie el artist, entertainer etc?

La un partener de scena apreciez cel mai mult simplitatea pe care o are în comportament .Chiar dacă este un mare artist,faptul că se comportă ca un om normal ,îl face să fie și mai apreciat.Cred că și tu Daniel, ști foarte bine cum există scris în Biblie: ” Oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa,

 

 Minunat spus stimată doamnă Cristina Mihaela. Într-adevăr, este de luat aminte și totodată de prețuit această calitate, virtute. Totuși,revenind,dacă valoarea artistului se cuantifică în plăcerea auditoriului, ce părere aveţi despre înregistrările, colaborările pe care le aveţi dumneavoastră în calitate de interpretă de muzică populară?  

Eu consider că în România folclorul se află pe primul loc în aprecierea publicului.Folclorul nu va muri niciodată .Am fost foarte impresionată de impactul pe care le-au avut primele mele înregistrări și apariții la televiziuni în această ipostază de interpretă de muzică populară . Asta mă face să continui să compun melodii proprii,dar să interpretez și piesele celebre ,nemuritoare ale marilor artiști.Vreau să mulțumesc în mod special Orchestrei „Doina Gorjului” cu care am colaborat și Domnului Adrian Ghiocel,care a realizat extraordinar aranjamentele orchestrale ale pieselor.

Cr Dan M

Cu ce premii, distincţii şi colaborări vă puteţi lăuda până în prezent ?

Am participat la câteva concursuri și am fost laureată în anul 2003 cu premiul al doilea la Concursul „Mozart”,care atunci s-a ținut la Târgoviște,în anul 2004 premiul al trilea la Concursul „Crizantema de argint” de la Chișinău,în anul 2005 cu premiul întâi la „Crizantema de aur”din Târgoviște,iar mai apoi la același concurs am primit și premiile speciale „Voce cu parfum de crizantemă”,din partea artistelor noastre consecrate precum Felicia Filip și Daniela Vlădescu.

Cristina

 Care sunt temerile cu care vă confruntaţi? Dar fericirile şi provocările?

Trăim o viață destul de tumultoasa ,cu foarte mult stress acumulat în fiecare zi.Toate aceste probleme din Occident ,dar și războaiele care numai încetează în lume , mă determină să am anumite temeri pentru viitorul copiilor noștri.

 

 

 Cum abordaţi cuceririle tehnice şi care e modalitatea de a vă menţine nivelul tehnic şi expresiv la parametrii optimi?

Bucuria de a cânta și studiul permanent mă fac să descopăr noi taine ale tehnicii vocale .O componentă importantă în interpretarea expresivă a pieselor o reprezintă contribuția sufletului.În muzică trebuie să cânți cu sufletul , pentru a-i transmite publicului emoții atât de puternice ,care să-l facă să-i vibreze toată ființa.

 

 

 Care este lucrul cel mai frumos din viaţa dumneavoastră, ca artistă şi interpret a atâtor genuri variate de muzică?

Lucrul cel mai frumos din viața mea este minunata familie pe care o am și cu care mă mândresc.De asemenea am un soț iubitor care mă sprijina în toate proiectele mele și care și-ar da și sufletul pentru mine cât și pentru minunatul nostru copil Arsenie-Mihai.Mă consider o femeie fericită și împlinită.

IMG-20160322-WA0003

 De asemenea,fără a vă chestiona cu privire la trăirile,la emoţiile artistice necesare,cum anume  vă imaginaţi lumea şi atunci când participaţi la evenimentele proprii sau la cele la care sunteţi invitată?

În ziua de astăzi,lumea este preocupată de tot ceea ce este material ,nu mai are timp să se gândeasca și la îmbogățirea spirituală . Trăim niște vremuri stresante ,într-o țară unde toți sperăm la o viață mai lipsită de griji și de nevoi. Cu toate acestea, românii își găsesc timp să se și distreze și să uite pentru puțin timp de grija zilei de mâine.

FAMILIE 2

 Care sunt proiectele dumneavoastră curente? Ce anume v-aţi propus pentru anul 2016?

Pentru viitor,mi-am propus să continui colaborarea cu orchestra „Doina Gorjului” ,pentru a înregistra noi cântece populare și pentru a realiza un CD. Îmi doresc să încânt sufletele și inimile oamenilor cu vocea mea și le promit că voi încerca să apar cât mai des atât pe micile ecrane cât și în spectacolele organizate în țară și străinătate.

 

Poarta Sarutului

Pe final, aş dori, dacă se poate să adresaţi câteva gânduri cititorilor noştri…

Cititorilor ziarului Criteriul Național-o publicație nouă dar aleasă din multe puncte de vedere- le doresc să aibă parte de sănătate , ca să se poata bucura de viață și să nu uite că tot ceea ce suntem și ceea ce avem i se datoreaza Lui Dumnezeu,fără de care nu am putea face nimic…

 

Mulţumindu-vă pentru amabilitatea și deschiderea față  de noi- îndeosebi pentru minunatele și luminoasele idei pe care mi le-ați împărtășit cu ocazia acestui interviu acordat în exclusivitate -pot să vă asigur de toată atenţia şi deschiderea ziarului independent de opinie și atitudine Criteriul Naţional.  Astfel ne – am propus să promovăm adevăratele valori artistice şi culturale, cu atât mai mult cu cât solista Cristina Mihaela Dan este genul de persoană inteligentă, agreabilă şi bine ancorată în realitate, aşa cum pozele au acea capacitate de a se reflecta şi de a releva frumuseţea interioară cât şi profunzimea acestei ființe talentate și dedicate carierei, familiei și muzicii la cel mai înalt nivel !

 

Iar pe final, ofer tuturor o dovadă vie a măiestriei și a talentului :

Sursa foto şi video : Arhiva personală a Solistei Cristina Mihaela Dan.

Toate drepturile rezervate! Atenţie, copierea şi preluarea acestor fotografii fără acordul autorului este infracţiune şi se pedepseşte conform legii dreptului de autor!

 

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria, redactor șef al ziarului Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu