Criteriul National

Interviu în exclusivitate cu talentata violonistă Sabina Vîrtosu

Interviu în exclusivitate cu talentata violonistă Sabina Vîrtosu
iulie 29
19:04 2016

 În primul rând, întreaga viaţă a unei artiste cât mai ales a unei violoniste,  ca de altfel a oricărui creatoare de frumos care îşi doreşte o carieră  – este o disciplină continuă, de la cea mentală, care presupune renunţarea la emoţii şi orgolii inutile, până la un stil de viaţă sănătos- inclusiv din punct de vedere alimentar.

De aceea, în rarele momente de respiro, m -am bucurat de amabilitatea şi excelenta stare de spirit a uneia dintre violonistele talentate de prin Regatul Unit al Marii Britanii , care mi- a acordat un interviu ce vi-l oferim în exclusivitate.

15

 

1) Cunoscând faptul că sunteţi o prezenţă obişnuită a muzicii de calitate, pentru început aş dori să vă întreb direct. Dincolo de muncă, de talentul uriaş expus , cine este de fapt Sabina Vîrtosu?

 

Nu cred că există neapărat un ‘dincolo de muzică’ în ceea ce mă priveşte. Venind dintr-o familie de muzicieni, iar eu la rândul meu începînd studiul viorii de la vârsta fragedă de 4 ani, muzica nu este o entitate separată, ci face parte din mine. Prin intermediul muzicii m-am găsit şi regăsit cel mai bine pe mine şi am cunoscut cele mai minunate persoane din viaţa mea. Acestea fiind spuse, sigur că mai am şi alte pasiuni. De mulţi ani sunt şi o mare împătimită a snooker-ului, fiind nelipsită de la marile turnee de ani de zile. În timp am reuşit chiar să combin aceste două mari pasiuni din viaţa mea şi să cânt în faţa celor mai mari nume din acest sport, care mi-au remarcat şi apreciat talentul de la prima audiţie. Cînd nu studiez, ascult muzică sau merg la turneele de snooker şi de asemenea îmi face o deosebită plăcere să urmăresc serialele şi filmele Star Trek. Aşadar, în linii mari, aceasta este Sabina Vîrtosu.

 

 

2) Cum aţi descoperit această vocaţie ,de a interpreta, de a cânta la vioară?

 

Din fericire, am avut o mare şansă cu părinţii mei minunaţi care au ştiut să sesizeze potenţialul meu talent şi au iniţiat pregătirea mea, aşa că nu îmi amintesc exact cînd am descoperit şi eu această vocaţie. Eu de mic copil stăteam la repetiţiile de cvartet ale părinţilor mei şi cu mult drag şi dor îmi amintesşte mama cum îi fredonam diferite teme şi arătam un interes faţă de muzică.

 

 1

3)De asemenea, cum anume vă puteți caracteriza în câteva cuvinte?

 

Cuvintele care îmi vin în minte sunt tenacitate, perseverenţă ţi determinare.

 

4)În ce proporție munca reprezintă sau nu principalul stimulent al oricărui artist sau artiste ?

 

În proportie de 100%. Fără a munci pentru ceva ţi a face sacrificii nu avem decât satisfacâii de moment, nu care ne aduc fericirea de lungă durată sau din care să învăţăm ceva. Acesta este un adevăr universal valabil care nu se aplică numai în muzică. Ca artist însă, este imposibil să ajungi la orice fel de performanţă fără o muncă desfăşurată continuu şi cu multe sacrificii. Cu cât depunem mai mult efort , cu atât mai mare este satisfacţia succesului.

2

 

 

5) Ce reprezintă pentru dumneavoastă scena?

 

Nu există o încununare mai frumoasă a muncii depuse decât să ajungi pe scenă. Scena este locul unde artistul se deschide complet în faţa publicului şi comunică în cel mai frumos mod, este un loc sacru şi plin de greutate, iar momentele de ‘comuniune’ dintre artist şi public oferă cea mai mare bucurie şi satisfacţie profesională.

3

 

 

6) Cum este o zi în viaţa dumneavoastră, a unei creatoare de frumos ?

 

Viaţa mea este foarte împărţită în momentul de faţă. Prima ora de dimineaţă este detinată mai nou căţelului meu care în fiecare zi îşi primeşte mult dorita şi meritata plimbare de dimineaţă. În rest, o parte din timp o petrec în şcoli, acolo unde predau vioara. În afara şcolilor şi orelor de predat, sunt întotdeauna orele puse de-o parte pentru studiul individual, repetiţii şi organizarea activităţilor concertistice. Atunci când mai rămâne ceva timp liber mai am şi timp pentru plimbări şi alte activităţi de recreere.

5

 

7) Dacă este vorba de o disciplină continuă, pornind de la organizare  mentală, care presupune renunţarea la emoţii şi orgolii inutile, cine a fost mentorul dumneavoastră?

 

Mulţi mentori au apărut în momente diferite din viaţa mea şi pot spune că nu au fost deloc întâmplătoare. Am avut marea onoare de a studia cu mari maeştri: Alexandru Tomescu, Remus Azoiâei, Liviu Prunaru, Lewis Kaplan şi mulâi alâii de-a lungul carierei mele iar fiecare experienţă şi-a lăsat o mare amprentaăasupra mea şi m-a ajutat să mă dezvolt şi să învăţ mult din experienţele mele – fie ele pozitive sau negative. De la fiecare în parte am luat lecţii de disciplină, tehnică, control şi putere psihologică. Desigur, poate cel mai constant ajutor pe care l-am avut a fost cel din partea mamei mele care mi-a oferit şi încă îmi oferă îndrumarea de care am nevoie în tot ceea ce fac.

6

 

 

8) Din ce moment aţi dorit să vă dedicaţi exclusiv acestei frumoase meserii?

 

De când am luat prima dată în mână acest instrument am ştiut că asta vreau pentru restul vieâii mele.

 

 

9) Care sunt primele dumneavoastră  amintiri legate de începutul carierei  ?

 

Am foarte multe amintiri – probabil că primele sunt legate de primul meu ‘contact’ cu acest instrument şi de acele momente când mă îmbrăcam în rochiile mamei mele de concert (care oricum erau mult prea mari pentru mine), mă urcam în pat şi îmi imaginam că sunt pe scenă şi încânt un public numeros. Nimic nu îmi oferea o satisfacţie mai mare, încă de mic copil.

 7

 

10) Cine v-a inspirat şi cine continuă să vă fie pentru persoana dumneavoastră idealul în ceea ce vă reprezintă?

 

Mama este şi va rămâne cea mai important şi constanta sursă de inspiraţie din viaţa mea, precum şi modelul după care mă ghidez în viaţa mea profesională şi personală.

 9

 11) Ştiu că abordați diferite tipuri şi genuri de muzică din sfera interpretativă. De aceea, de care anume vă simţiţi mai aproape sufleteşte?Aveți vreunul sau mai multe?

 

Prima mea dragoste sigur că este şi va rămâne muzica clasică. Am descoperit însă frumuseţe şi în alte genuri şi sunt de părere că un artist desăvârşit nu se va mulţumi cu o arie restrânsă, ci va căuta în permanenţă să găsească ceva nou şi să devină un artist mai complet. Este foarte important, cu atât mai mult în ziua de astăzi să fi cât mai versatil şi deschis să încerci ceva nou, pentru ca asta este frumuseţea muzicii. Nu se termină niciodată…

 11

12) În general, ce apreciaţi cel mai mult la un partener de scenă, fie el artist, entertainer etc?

 

Întotdeauna trebuie să existe o oarecare ‘chimie’ între artişti, o înţelegere reciprocă, un nivel apropiat şi nu în ultimul rând respect. Dacă acestea sunt bifate, nu are cum să nu fie o armonie desăvârşită şi o plăcere atât pentru artişti cât şi pentru public.

 

13) Cu ce cântăreţi şi interpreţi aţi reuşit să colaboraţi? Cu care dintre aceştia aţi reuşit să legaţi o legătură mai puternică, din punct de vedere sufletesc?

 

Trăind într-o mare metropolă cum este Londra, am colaborat cu mulţi artişti de-a lungul anilor. Am fost în general mai mult axată pe muzica de cameră, (cum era şi de aşteptat având acest exemplu în familie), aşa că destul de des am concerte cu cvartetul şi Trio-ul din care fac parte şi avem o legătură foarte strânsă şi de succes.  Cel mai bine mă înţeleg cu chitarista mea, Cassandra Mathews cu care am înregistrat şi concertat deja de multe ori de când am format acest Duo numit ‘The Aces’. Amândouă am studiat la Royal College of Music şi avem stiluri foarte compatibile şi asemănătoare. De altfel, suntem şi prietene foarte apropiate, comunicăm usor şi avem aceleaşi idealuri – cred că acesta este secretul colaborării de succes.

 12

 

14) Cu ce premii, distincţii şi colaborări vă puteţi lăuda până în prezent ?

 

În timpul studiilor mergeam la olimpiade, concursuri naţionale şi internaţionale şi am o mare colecţie de premii de pe vremea când eram în ţară. Sunt foarte mândră desigur, de bursa “Constantin Silvestri”  pe care am câştigat-o la vârsta de 16 ani în urma unui concurs naâional la toate instrumentele, urmat de diferite distincţii în urma rezultatelor excepţonale obţinute acolo. Sunt extrem de mândră şi de şansa de a cânta în toate marile săli de concerte de la Londra – Royal Albert Hall (cu English Chamber Orchetra), Royal Festival House, Cadogan Hall, Wigmore Hall, Barbican Centre, St. Martin-in-the-Fields şi arena O2 cât şi alte multe alte locaţii de mare prestigiu.

 

15) Care sunt temerile cu care vă confruntaţi? Dar fericirile şi provocările?

 

Viaţa unui artist este plină de fericiri şi provocări. Fericirea mea vine din toată activitatea concertistică şi aprecierea pe care o primesc aici, iar provocările sunt să menâin un nivel ridicat pentru a fi mereu măcar cu un pas înaintea competiâiei.

 

16) Cum abordaţi orice opus componistic şi care e modalitatea de a vă menţine nivelul tehnic şi expresiv la parametrii optimi?

 

Nivelul tehnic şi expresiv se menâine doar prin studiul în mod constant, nu există niciun alt secret. Iar în ceea ce priveşte abordarea mea, ea depinde de la o zi la alta….de la un stil la altul şi incerc să nu intru într-o rutină şi o generalizare în ceea ce fac. Este ceva spontan, pentru că doar aţa putem evita plafonarea ţi monotonia din viata noastră artistică.

 

17) Care este lucrul cel mai frumos din viaţa dumneavoastră ca artistă?

 

Faptul că fac ceea ce mi-am dorit toată viaţa şi sunt apreciată pentru acest lucru peste aşteptările mele.

received_10154442014442094

 

18) Care sunt proiectele dumneavoastră curente? Ce anume v-aţi propus pentru acest an?Dar pentru anii viitori?

 

Am multe proiecte, multe dintre ele sunt în formaţii restrânse de muzică de cameră, mai ales cu Duo-ul cu chitara, dar şi cu prima mea dragoste – cvartetul. Încercăm să ne extindem şi să avem activitate concertistică şi în afara Regatului Unit. Cât despre viitorul mai îndepărtat….în acest moment chiar nu mă pot pronunţa.

13

19)Ce anume vă pasionează în afară de muzică?

 

Dupa cum am menâionat şi mai sus, sunt o mare iubitoare de snooker, Star Trek şi desigur, căţeluşul meu cu care încerc să petrec cât de mult timp pot, între toate activităâile mele artistice.

20 ) Unde anume sufletul dumneavoastră rezonează și se încarcă, se destinde și totodată simte acea legătură cu Divinitatea?
 
 De fiecare dată când iau vioara în mână şi cânt. Atunci am cea mai mare bucurie şi experienţă spirituală.

 

21 ) Cum se desfăşoară o zi normală din viaţa dumneavoastră? Dar una în care aveţi de onorat concerte, recitaluri ?

 

Zilele mele sunt destul de asemanatoare, toate începând cu plimbarea de dimineaţă, fiind urmate de cele mai multe ori de câteva ore de studiu şi de predat.În cazul în care am de onorat un concert sau recital, atunci predatul este înlocuit ori de o repetiâie, ori de câteva ore adiţionale de studiu.

14

 

22) Cum apreciați nivelul interpretative violonistic din școala românească în străinătate? Puteți avea vreun sfat sau vreo recomandare tinerei generații?

 

De-a lungul timpului şcoala românească a produs foarte mulâi violonişti de valoare, aşa că nu pot decât să am cuvinte de laudă. Depinde exclusiv, cum se spune ţi de ‘materialul clientului’. Sunt de părere că întotdeauna, cine vrea să facă performanţă şi să fie excepţional va găsi resursele şi timpul pentru a şi atinge scopul. Aşa că, sfatul meu cel mai bun este probabil să îşi dorească cu adevărat şi să fie dispuşi să facă sacrificiile necesare şi să depună multă muncă, pentru că negreţit rezultatele vor apărea, iar fericirea şi sentimentul de împlinire pe care îl ai atunci când vezi cum visele tale se concretizează nu pot fi descrise în cuvinte.

 

Pe final, aş dori, dacă se poate să adresaţi câteva gânduri cititorilor noştri,ai ziarlui independent de opinie și atitudine-Criteriul Național

 

Nu pot decât să sper că povestea mea de viaţă a reuşit să atingă şi să inspire măcar într-o mică masura generaţiile ce cresc acum în urma noastră şi în mâinile cărora stă viitorul ţării noastre.

8

 

 

 

Mulţumindu-vă pentru amabilitate, pot să vă asigur de toată atenţia şi deschiderea ziarului nostru deoarece ne am propus să promovăm adevăratele valori artistice şi culturale, cu atât mai mult cu cât Sabina Vîrtosu este genul de persoană inteligentă, agreabilă şi vivace aşa cum pozele au acea capacitate de a se reflecta şi de a releva frumuseţea interioară cât şi în cea exterioară.
 https://www.youtube.com/watch?v=fpLrLxbm2YY
Interviu realizat de către Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Sursa foto și video : Arhiva personală a violonistei Sabina Vîrtosu 

Toate drepturile rezervate! Atenţie, copierea şi preluarea acestor fotografii fără acordul autorului este infracţiune şi se pedepseşte conform legii dreptului de autor!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu