Criteriul National

Între Demnitate și sentimentul de Frică

Între Demnitate și sentimentul de Frică
februarie 20
14:19 2019

dreamstime_l_57864399_exp
Motto-ul acestei postări îl reprezintă relyarea integrală a Sonetului LXVI(66)
a genialului William Shakespeare

” De tot scârbit , în moarte-aș vrea să fug, / Să nu-i mai văd în zdrențe pe cei buni, / Sluțenia ornată cu belșug, / Credința compromisă de minciuni, / Pe harnic în batjocură plătit , / Fecioarele împinse la desfrâu, / Dezonorat pe cel desăvârșit, / Pe șchiop ținând zburdălnicia-n frâu, / Știința nlănțuită de tiran, / Talentul explicat de idioți, / Apostrofat cel pur , ca grobian, / Și gardianul slugărind la hoți. // Sleit de toate astea, aș pleca, / Dar lumii pradă las iubirea mea .”

Redacția platformei media Criteriul Național a considerat ca fiind binevenită și totodată inspirată această modalitate de a reprezenta,asemenea unui arc în timp viziunea Marelui Bard în deplină concordanță cu tot ceea ce se petrece în actualitate.
Niciun fel de impiediment nu poate împiedica acest act cultural de readucere aminte a acestui inspirațional SONET 66 ca să fie reprodus cu o trecere și fină legatură cu corpul ideatic al minunatului articol semnat de către domnul Vasile Soroceanu.
Pentru justețe, vă devoalăm vouă, cititorilor acestei platforme media independente dorința domniei sale care ne-a zis, aproape profetic -” Dacă numai 1% dintre cititori va înțelege mesajul, va fi un succes !”

În aceste condiții, făcând încă o reverență și bucurându-ne de disponibilitatea și forța de pătrundere a ideilor domniei sale, vă oferim unul dintre articolele pe deplin impresionante, care au puterea de a schimba în bine atât modul de acțiune cât și cel de gândire al fiecăruia dintre dumneavoastră.
Tema aleasă este una aparte, una menită să aducă în fața ochilor aspecte ce țin de fine și rafinate subtilități psihologice, deoarece expun și motivează comportamente demne de toată lauda.
iubirea
Nu există om, de la copil la bătrân,care să nu fi fost călcat în picioare, la figurat, măcar o dată în viață !
Astfel de momente au cauze multiple, unele sunt exterioare omului, cum ar fi opresiunea unor regimuri politice, altele sunt consecința propriilor noastre slăbiciuni, de regulă, cultivate subtil de către ceilalți, după chipul, asemănarea și interesele lor.
Permiteți-mi chiar sa vă exemplific. Mama ne-a cerut până la „Plecare”, la vârsta de 90 de ani, nouă, copiilor ei, celor două fete și doi băieți următoarele : „Să vă aveți ca frații !” Și această dorință formulată cu ton deloc poruncitor era exact ceea ce ea nu a avut în viață și ar fi dorit cu orice preț să aibă.
Încercarea mea de a-i spune că fiecare are felul și limitele lui de a înțelege viața, nu i-au schimbat niciodată crezul și hotărârea pe care o dorea a fi respectate. Așa am deveni cu toții fățarnici, nurorile se iubeau cu soacra, frații cu cei doi cumnați, „o armonie” și o imagine de familie model !
Dupa „Plecarea” mamei, fiecare a auzit porunca unui glas interior : „Jos masca” !
Era momentul descatușării și revenirea la echilibrul interior, specific fiecăruia. Dispăruse sentimentul fricii să nu o supărăm pe mama.
Cum se ajunge la acest dezechilibru sufletesc cu manifestari concrete în raporturile dintre oameni ?
Uităm legea fundamentală a celor două forțe care ne conduc viața : forța centripetă, generatoare de EGOISM și forța centrifugă, aducătoare de altruism, totul pentru alții, uitând de propriul interes. Dezechilibrul dintre cele două forțe este cauza suferinței noastre !
Așa se întâmplă și cu dezechilibrul între demnitate și sentimentul de frică, având drept consecință pierderea LIBERTĂȚII.
Linia roșie peste care nu trebuie să trecem pentru a menține măsura, cumpătarea în viață, este stabilită de fiecare dintre noi. Daca îi lăsăm pe alții să stabilească această limită între Demnitate și Frică, și asta numai de Frica de necunoscut, înseamnă că nu avem voința și credința pentru a fi noi înșine.În aceste condiții noi cedăm Liberul nostru arbitru altora, fără săne dăm seama. Aceasta-i adevarata cauză a pierderii LIBERTĂȚII !
slide_313791_70991
Remediul,pentru a trăi în armonie cu tine însuți și cu ceilalți, este să explorăm propriul suflet, care are acces și la realități de dincolo de lumea simțurilor-se spune „Ascultă-ți inima ! ” – să ne impunem limite care conservă tot ceea ce-i omenesc în noi și să alungăm Frica , acea forță nevăzută care ne paralizează voința și judecata.

Sursa foto : https://google.com

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material trimis astăzi 20 Februarie 2018 în exclusivitate.Totodată,pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei