Criteriul National

Între Demnitate și sentimentul de Frică

Între Demnitate și sentimentul de Frică
februarie 20
14:19 2019

dreamstime_l_57864399_exp
Motto-ul acestei postări îl reprezintă relyarea integrală a Sonetului LXVI(66)
a genialului William Shakespeare

” De tot scârbit , în moarte-aș vrea să fug, / Să nu-i mai văd în zdrențe pe cei buni, / Sluțenia ornată cu belșug, / Credința compromisă de minciuni, / Pe harnic în batjocură plătit , / Fecioarele împinse la desfrâu, / Dezonorat pe cel desăvârșit, / Pe șchiop ținând zburdălnicia-n frâu, / Știința nlănțuită de tiran, / Talentul explicat de idioți, / Apostrofat cel pur , ca grobian, / Și gardianul slugărind la hoți. // Sleit de toate astea, aș pleca, / Dar lumii pradă las iubirea mea .”

Redacția platformei media Criteriul Național a considerat ca fiind binevenită și totodată inspirată această modalitate de a reprezenta,asemenea unui arc în timp viziunea Marelui Bard în deplină concordanță cu tot ceea ce se petrece în actualitate.
Niciun fel de impiediment nu poate împiedica acest act cultural de readucere aminte a acestui inspirațional SONET 66 ca să fie reprodus cu o trecere și fină legatură cu corpul ideatic al minunatului articol semnat de către domnul Vasile Soroceanu.
Pentru justețe, vă devoalăm vouă, cititorilor acestei platforme media independente dorința domniei sale care ne-a zis, aproape profetic -” Dacă numai 1% dintre cititori va înțelege mesajul, va fi un succes !”

În aceste condiții, făcând încă o reverență și bucurându-ne de disponibilitatea și forța de pătrundere a ideilor domniei sale, vă oferim unul dintre articolele pe deplin impresionante, care au puterea de a schimba în bine atât modul de acțiune cât și cel de gândire al fiecăruia dintre dumneavoastră.
Tema aleasă este una aparte, una menită să aducă în fața ochilor aspecte ce țin de fine și rafinate subtilități psihologice, deoarece expun și motivează comportamente demne de toată lauda.
iubirea
Nu există om, de la copil la bătrân,care să nu fi fost călcat în picioare, la figurat, măcar o dată în viață !
Astfel de momente au cauze multiple, unele sunt exterioare omului, cum ar fi opresiunea unor regimuri politice, altele sunt consecința propriilor noastre slăbiciuni, de regulă, cultivate subtil de către ceilalți, după chipul, asemănarea și interesele lor.
Permiteți-mi chiar sa vă exemplific. Mama ne-a cerut până la „Plecare”, la vârsta de 90 de ani, nouă, copiilor ei, celor două fete și doi băieți următoarele : „Să vă aveți ca frații !” Și această dorință formulată cu ton deloc poruncitor era exact ceea ce ea nu a avut în viață și ar fi dorit cu orice preț să aibă.
Încercarea mea de a-i spune că fiecare are felul și limitele lui de a înțelege viața, nu i-au schimbat niciodată crezul și hotărârea pe care o dorea a fi respectate. Așa am deveni cu toții fățarnici, nurorile se iubeau cu soacra, frații cu cei doi cumnați, „o armonie” și o imagine de familie model !
Dupa „Plecarea” mamei, fiecare a auzit porunca unui glas interior : „Jos masca” !
Era momentul descatușării și revenirea la echilibrul interior, specific fiecăruia. Dispăruse sentimentul fricii să nu o supărăm pe mama.
Cum se ajunge la acest dezechilibru sufletesc cu manifestari concrete în raporturile dintre oameni ?
Uităm legea fundamentală a celor două forțe care ne conduc viața : forța centripetă, generatoare de EGOISM și forța centrifugă, aducătoare de altruism, totul pentru alții, uitând de propriul interes. Dezechilibrul dintre cele două forțe este cauza suferinței noastre !
Așa se întâmplă și cu dezechilibrul între demnitate și sentimentul de frică, având drept consecință pierderea LIBERTĂȚII.
Linia roșie peste care nu trebuie să trecem pentru a menține măsura, cumpătarea în viață, este stabilită de fiecare dintre noi. Daca îi lăsăm pe alții să stabilească această limită între Demnitate și Frică, și asta numai de Frica de necunoscut, înseamnă că nu avem voința și credința pentru a fi noi înșine.În aceste condiții noi cedăm Liberul nostru arbitru altora, fără săne dăm seama. Aceasta-i adevarata cauză a pierderii LIBERTĂȚII !
slide_313791_70991
Remediul,pentru a trăi în armonie cu tine însuți și cu ceilalți, este să explorăm propriul suflet, care are acces și la realități de dincolo de lumea simțurilor-se spune „Ascultă-ți inima ! ” – să ne impunem limite care conservă tot ceea ce-i omenesc în noi și să alungăm Frica , acea forță nevăzută care ne paralizează voința și judecata.

Sursa foto : https://google.com

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material trimis astăzi 20 Februarie 2018 în exclusivitate.Totodată,pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei