Criteriul National

Între era ”YESmanilor” și a motivelor…de opoziție

Între era ”YESmanilor” și a motivelor…de opoziție
iunie 02
12:43 2018

Motto Două lucruri rătăcesc mintea : a ține cuvântul în tine când se cuvine să vorbești și a vorbi când trebuie să taci. proverb arab
1

Cele ce urmează să vă mărturisesc în scris sunt reale și totodată vin însoțite de invitația de a fi citite de către ” cei care întreabă și se-ntreabă ” . Toate au ca punct de plecare fapte de viață veridice și nu reprezintă nicio fantezie . Dealminteri,sora mea a constatat și nu se sfia să spună : ” Așa vă știu. Tu zici una, soția zice altfel …de ai impresia că vă certați mereu. Când văd însă rezultatele celor peste patru decenii de căsnicie , nu mai înțeleg nimic din stilul vostru de viață „.

Dar, pentru început vreau să definesc acest termen.Yesman (din engleză yes = da + man = om) este apelativul pentru o persoană oportunistă și slugarnică care spune totdeauna „da”, aprobând fără discernământ părerile celor din jur.Prin extensie, termenul desemnează un adept necondiționat al cuiva, foarte obedient și lingușitor.

Termenul de yesman este folosit de obicei pentru un angajat care este de acord cu entuziasm, cu fiecare declarație a angajatorului său, indiferent de convingerile sale proprii.

Cuvântul a devenit larg cunoscut în România datorită aserțiunii lui Silviu Brucan că președintele postrevoluționar Ion Iliescu s-a înconjurat de „yesmeni și sicofanți„. Termenul de sicofant era acela care reprezenta pe cei careîi denunțau pe contrabandiștii de smochine. Iar prin extensie, termenul înseamnă denunțător, delator, pârâtor, clevetitor.

Odată lămurite aceste noțiuni, permiteți-mi să plonjez în …cealaltpă tabără, a …așa-zisei opoziții.De fapt, nu doresc să aduc în fața ochilor dumneavoastră ceva legat de raportul dintre două lucruri sau două situații opuse, contradictorii.Dar nici să-mi aduc aportul de a vă prezenta ceva legat de excluderea dintre două noțiuni sau judecăți, stabilit după anumite criterii.

Era acestor adepți ce susțin necondiționat cauza cuiva și sunt pe deplin obedienți se află într-o deplină și nedorită maturizare.”Impostura egalității” este cea mai mare nedreptate făcută „calității”. Se explică de ce calitatea a fost aruncată în arena lumii să participe la nefastul și infinitul maraton al mediocrității și imposturii unde nu are nicio șansă.

Da,toate acestea pot părea gânduri subiective și reflecții filosofale ce par potrivnice Sistemului. Însă, atunci când n-avem necazuri, rămânem în anonimat, la fel ca majoritatea oamenilor.De aceea, stimabililor, în acest tablou intervin unii dintre noi care acceptă totul, la sugestia sau influența altora.
I-am denumit pe drept cuvânt ”YESmani ” și am încercat, fără a-i nominaliza să arăt ce anume și mai ales cum anume acționează. Cu toate acestea, din acest momen le putem arăta cât de nocivi și mai ales cât de neînsemnați sunt… Nu acum, ci peste o perioadă, aatunci când noi toți îi vom arăta cu degetul și le vom aduce aminte de toate acestea.
La rândul nostru, să nu ajungem în situația lor, ca să nu fim ”invidiați” sau pe deplin izolați. În lume, tocmai această uniformizare este posibilă numai la nivelul cel mai de jos, unde tocmai îndrazneala de a gândi cu capul nostru, de a ieși din rând este aidoma unei ” declarații de război” făcută celorlalți…
Tendinta aceasta este la nivel global.După cum observați ” era YESmenilor” nu-i de ieri sau de azi, e de când lumea, numai proporția este diferită!

Oare de ce ne este teamă să afirmăm și să susținem un punct de vedere contrar ?

7

În primul rând , fiindcă refuzăm să gândim la problema ce necesită rezolvare. De fapt suntem molipsiți în totalitate de…lenea de a gândi ce a cam devenit un…alt sport național !
În al doilea rand, venind cu o soluție, ” riscăm ” să primim sarcina de a o executa, cu responsabilitatea de rigoare.
În al treilea rând , dar nu ultimul, credem greșit că locul călduț se păstrează cu ușurință dacă nu contrazici (defel sau vreodată) ȘEFUL.Și, credeți-mă că am scris cu majuscule nu ca să vă înspîimânt ci doar să vă atrag respectuos atenția asupra acestui fenomen.

Dincolo de aceste obișnuințe și „rețete din bătrâni ” , realitatea vieții arată celor care văd dincolo de aparențe o sumedenie de aspecte. Unele sunt mai importante și chiar mai incitante decât altele, în direcția în care orice transformare în natură și în relațiile sociale este rezultatul luptei contrariilor..Acum, fără a filosofa aș aduce un alt argument valid care are o conexiune extrem de puternică cu dezacordul cu privire la modul de rezolvare a problemelor, de la cele familiale pana la cele statale. Acesta reprezintă punctul de plecare pentru găsirea soluției optime, calea spre Armonie .
Soluțiile găsite în păreri contrare vor fi în deplină concordanță cu realitățile mediului în care trăim. Așa cum este logic, acestea vor asigura pentru un timp echilibrul în relațiile umane. Periodic este nevoie de „reluarea ostilităților” , de alte dezacorduri pentru noi soluții.

Iată de ce, stimați cititori ai acestei platforme media independente avem nevoie de ” opoziție ” ! Efectele lipsei ” opoziției” reale ,la nivelul conducerii țării le vedem cu toții ! Avem de a face numai cu „YESMENI ” și nu putem ține pasul cu evenimentele majore care dau năvală peste noi !

opposition-2
Poate de aceea a cam venit clipa să învățăm temeinic să fim „contra” , dar nu împotrivă. Nimic din ceea ce gândim șnu este fără motiv.Probabil că știți, dar este bine de reamintit.Motivul este impulsul care pune în mișcare ființă complicată și…pe deplin complexă a fiecăruia dintre noi.

Să ne aducem aminte de un exemplu de autentică opoziție. Cei care s-au adresat împotriva dictatorului Hitler și a politicilor sale s-au confruntat cu intimidări și amenințări din partea Gestapo-ului, cu închisoarea și, în unele cazuri, cu execuția. Cu toate acestea, au existat niște indivizi și grupuri curajoase care s-au opus în mod deschis lui Hitler și politicilor sale – unii au supraviețuit, dar mulți au fost uciși.
A fost dificil – și periculos – să se opună lui Hitler. Cu toate acestea, unii oameni curajoși au încercat.

Nu-i vorba de APARENȚĂ a ceea ce se vrea drept MOTIV, argument , justificare , pentru o anumită conduită, ci de suportul emoțional pe care se clădește motivul real al faptelor noastre.Cum fiecare dintre noi lasă să-i scape numai ceea ce-i este favorabil , ascunzându-ți atent adevărata personalitate, câți dintre noi mai pot înțelege sensul atitudinii semenilor noștri ?

Să nu uităm că ESENȚELE se găsesc în semne și simboluri atât de simple încât refuzăm să le dăm vreo importanță. Spunem „inteligent „: nimicuri… ! Spre exemplu, îl întreb pe fratele meu ce mai știe de unchiul Gheorghiță( fratele mamei în vârstă de 93 de ani) . El raspunde : ”de ce-ar trebui să știu, mi-a dat vreodată ceva ? ”
Un om, care-ți orientează conduita după cât primețte de la ceilalți este un egoist feroce ! Mi-au trebuit 60 de ani să-l văd așa cum este și asta fiindcă. abia acum am dat sens, am avut semnificația „nimicului” rostit cu atâta convingere ! .

Putem ști unde suntem în raport cu ceilalți și aceștia față de noi , numai dacă reținem faptele de viață și să le deslușim semnificația.
Dacă vom lăsa să treacă totul precum trece gâsca prin apă, nu vom „citi” motivele reale pentru care „prietenii ” se comportă într-un anumit fel. Iar scopul, ca să spun direct sau…rezultatul este acela că vom fi victime sigure ale egoismului lor.
De aceea, totul poate evolua sau involua. Depinde exclusiv de noi dacă vom dori acestea.

opposition

Da, acesta-i omul ! Și, ca să mă exprim mai ieșit din tipare… nu e doar un simplu…joc de șah! Depășirea adversității face parte din stilul de viață al fiecăruia dintre noi, în special în această țară blagoslovită de Dumnezeu. Cu toții ne-am confruntat, iar această perioadă critică de greutăți, suferință, recesiune, depresie și alte circumstanțe nefericite are darul de a ne înțelepți pe fiecare dintre noi.

vDe aceea, pe final, vă rog să nu vă mirați și nici să desconsiderați aceste mărturisiri, aceste frânturi , aceste episoade ce par disparate dar în același timp ”unite”. Nu vreau să fiu insolent dar, le puteți întâni în viața dumneavoastră! De aceea , pas cu pas, metodic și susținut, în prea bogata sa iubire față de noi, Dumnezeu ne va absolvi și va face posibil ca orice dezacord să se transforme în Armonie !

Sursa foto :Tonic, VICE,http://www.jonasclark.com

Acest material ne-a fost trimis astăzi 2 Iunie 2018 în exclusivitate de către domnul Vasile Soroceanu, căruia îi mulțumim încă o dată pentru excelentele opinii argumentate temeinic.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu