Criteriul National

INTRE GRANDOARE SI…ARDOARE E O DIFERENTA… Contra-editorial

iulie 20
13:05 2015

 

 Motto Eşecul înseamnă întârziere – nu înfrângere. John C. Maxwell

  ATENTIE!!!

ACEST DOCUMENT SE ADRESEAZA EXCLUSIV TUTUROR CELOR CE POT GANDI RATIONAL SI POT FACE CONEXIUNI! TONUL ACESTUI DOCUMENT SE DORESTE A FI UNUL CONFESIV, SENTIMENTAL DAR SI MILITANT!

collagedublu

  Constanta, anul de gratie 2015, luna iulie, clubul IDU cat si apetitul iubitorilor de tenis au constituit tot atatea repere in ceea ce s-a dorit a fi o reintalnire cu sportul alb cat si cu o mult-asteptata victorie!

Insa, conform unei zicale neaose, nu a fost sa fie…. din varii motive!

Si acum, la ora la care scriu acest contra-editorial, incerc sa ma detasez de atmosfera , de sustinerea totala, neconditionata aratata pe parcursul celor 3 zile ale disputei, de sentimentul de a fi util si de a pune presiune la orice schimb de mingii…Multi dintre dumneavoastra cunosc sentimentul trait, experimentat live!!!

Totusi, in pofida faptului ca acest meci s-a disputat pe teren propriu,lucrurile arb fi stat altcumva daca unii dintre sportivi ar fi inteles importanta acestei intreceri! Insa, ei nu prea au raspuns si au inteles complet anapoda anumite lucruri esentiale…

Imi pare sincer rau s-o scriu si s-o spun public, insa aceste lucruri de bun simt sunt cumva desprinse dintr-o cultura in care notiunile ca onoarea, cinstea, dreptul de a nu capitula si de a lupta sau ardoarea au cam fost date uitarii, in special in meciul de dublu, din cea de-a doua zi a intrecerii!

Asadar,regretele raman in prim-plan, mai ales ca, pentru al patrulea an consecutiv, naţionala de Cupa Davis a României ratează accederea în barajul Grupei Mondiale.

Nu este cazul sa va reamintesc de faptul ca reprezentativa care a jucat de trei ori cu „Salatiera de argint” pe masă (1969, 1971, 1972), pe vremea generaţiei lui Ilie Năstase, a devenit acum o echipă destul de cenusie spre obscură.

Aici, fara doar si poate este vina factorilor politici, conditiilor socio-economice precare in care au ajuns sa duca si acest sector de activitate…la pamant!

Demn de laudat ramane faptul ca,sub comanda lui Andrei Pavel, tricolorii au aratat in meciurile de simplu acea energie data de tribune ce, necontenit si in momente cheie au scandat- LUPTAM, LUPTAM, LUPTAM SI CASTIGAM!

Numai ca, datele au stat cu totul altcumva.Din moment ce, dublul auroleat in multe alte competitii internationale- Wimbledon, Madrid ( cu mentiunea ca fiecare dintre tenismenii autohtoni fac pereche cu alti sportivi deosebiti ca Roger Bopanna sau Julien Rojer) au ajuns sa-si dea cu firma in cap, au ajuns sa practice un tenis obosit, lipsit de idei si fantezie.

Ba, mai mult decat atat ! Au dezamagit crunt orice fel de asteptari si au reusit contra-performanta de a pierde, acasă, în faţa unor jucători modeşti ce au jucat „meciul vietii” lor!

mergea tecau

 

NU POT INTELEGE SI TOTODATA NU LE POT GASI ALIBI SAU VREO EXPLICATIE CELOR DOI SPORTIVI AUROLEATI, CELOR DOI GRANDIOSI…

Asta , in conditiile in care, meciul de dublu trebuia sa ne aduca un punct in economia calificarii..Dar,vis- a vis de indolenţa cuplui Mergea/Tecău ce au fost învinsi într-un meci de dublu pe care îl putea câştiga şi Grigoriu cu Pavăl, doi tenismeni români care se distrează cu perechea Martin/Zelenay în turneele Challenger, mai nimic nu se mai poate adauga! Nu de alta, dar, asa cum se intampla, acest meci s-a dovedit chiar… a fi decisiv.

Pentru cei patru ani de anonimat în Cupa Davis mai există şi alte cauze, pe care , din postura de preşedinte al FR de Tenis, George Cosac, ar cam fi de bun simt si totodata ar cam fi nevoit să le explice. Nu de alta, dar la fel cum sunt elogiate reuşitele naţionalei de Fed Cup, măsurile după eşecurile în Cupa Davis ar trebui să fie şi ele prompte.

Jucãtorii de simplu, fãrã o carte de vizitã teribilã, si-au fãcut „datoria”, câstigând ceea ce se putea. În schimb, „vedetele” au dezamãgit cumplit. Pentru orice om normal, cei doi n-au înteles cã joacã pentru tarã, pentru românii care au sperat si i-au încurajat pânã la capãt. Eu cred cã cei nu au înteles onoarea de a reprezenta România… Lipsã de educatie, ceasul rau, caldura excesiva sau blazarea vedetelor au constituit tot atatea teme de discutie si vor starui in inimile si sufletelor celor ce au crezut intr-o calificare…

Pe final, pentru a nu crea disconfort si disensiuni in randul celor ce iubesc si urmaresc acest fenomen, cu acea buna intentie am sa dau fragmentar o parte din declaratiile celor ce au muncit si au crezut in victorie
Marius Copil (România): „Am dat tot ce am putut pentru a câştiga, dar astăzi Martin a avut şi şansa de partea sa, mai ales la mingile importante. La mine se opreau în bandă, la el au trecut… Dacă reuşeam în primul set, când am avut o şansă, poate meciul lua o altă turnură.
Sigur, ne doream să jucăm în play-off, dar n-am putut să luăm punctul de la dublu, apoi presiunea a fost mult mai mare. Sigur, este o înfrângere care doare, mai ales că am jucat acasă, dar trebuie să mergem mai departe, suntem o echipă unită.
Eu am jucat mai bine decât vineri, dar şi Klizan. A fost mai agresiv, nu a grăşit la mingile importante, are un tenis sigur, se simte bine pe zgură”

Adrian Ungur (România): „Din păcate a fost doar un antrenament, dar mă bucur că am câştigat, chiar dacă nu a mai contat. Când s-a pierdut meciul? S-a pierdut vineri, s-a pierdut sâmbătă, s-a pierdut duminică. Suntem o echipă, câştigăm împreună, pierdem împreună.
Nu este pentru prima oară când trebuie să o luăm de la capăt, aşteptăm o nouă şansă anul viitor”.

marius copil

De aceea, urmand firul si reinnodand sperantele, ca un fidel suporter, ca un tanar ce cunoaste si intelege fenomenul tenisului, asemeni unui testimonial am sa ma declar satisfacut cand o sa observ ARDOAREA, PASIUNEA, LUPTA PANA LA CAPAT a tuturor!

Si atunci, cu voia si-n asentimentul Dumneavoastra,  când reprezinti tara ta, ai DATORIA sã dai tot ce poti pentru victorie. Iar dacã unii români nu gândesc asa, probabil au o problemã de educatie, de mentalitate…

 

Mentionez ca am luat parte in calitate de iubitor al acestui fenomen si nu am beneficiat de vreo facilitate ce s-a acordat, discretionar de catre marea impatimita si cuceritoare a tenisului- Corina Martin ce a a cordat doar trustului Telegraf si TV Neptun , dimpreuna cu TVR-ul dreptul de a intra pe baza unor acreditari free, obtinute special.

Bineinteles, aceste ingrediente au contat enorm, mai ales in ultima zi, in ziua in care , daca se respecta un anume algoritm din partea organizatorilor tribunele ar fi fost  pline in …eventuala intrare libera a tuturor celor ce doreau si sperau la calificarea baietilor nostrii…

De aceea, adaug inca o bila neagra la acest eveniment ce s-a dorit unul de exceptie si a sfarsit intr-un cvasi-anonimat, oarecum atent calculat de catre cei ce-si inchipuie ca s-ar folosi de imaginea sportivilor ca si cum ar fi rodul muncii sau al incurajarilor de fatada, al scalambaielilor dizgratioase lipsite de orice noima…Nimic mai fals…

Atentie! Fariseismul acesta e molipsitor si totodata daunator, deoarece acest gen de manifestari ar fi trebuit atent organizate si gandite si cu sufletul nu numai cu gandul la banii luati de la cei ce si-au achizitionat bilete la un pret destul de piperat!

Totusi, revenin la ideea de final as vrea sa indrazniti si sa intelegeti faptul ca o victorie chinuitã e totusi o victorie, un meci pierdut la mare luptã e totusi un meci pierdut. Asta e calculul cinic care te duce la victorie! Restul e …ISTORIE!

Surse foto www.prosport.ro,www.ziuanews.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

U-NI-RE în cuget și în simțiri… EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tema unirii cu Basarabia este mai actuală și mai dorită ca oricând. Aceasta, datorită însemnătății sale deosebite suscită nenumărate discuții mai mult sau mai puțin aprinse. În special, în presa scrisă, subiectul este tratat în nota sferei de influență de care sau prin care se poate proba ori atașamentul față de culorile și legile acestui teritoriu blagoslovit de Dumnezeu ori unda de răutate vis a vis de cele menționate. De asemenea, ar trebui ca tocmai caracterul unificator să fie mai puternic decât orice fel de simbolistică istorică și de aceea disprețul și ducerea într-o accentuată stare de relativitate, de autentică degradare a tot ceea ce valorează ideea de românism amplifică starea de încordare,de neliniște atât de prezente în cele două state înrudite.În această ultimă și nedorită categorie se pot identifica destule articole asemănătoare unor mostre îmbibate de ură și venin ce frizează orice urmă de omenie sau de bun simț. Din respect făță de dumneavoastră și mai ales nedorind să nominalizez provocând polemică,am să mă abțin…Dar nu pot să-mi cenzurez o întrebare… Oare câtă dezinformare grosieră se poate ascunde în spatele acestor propagandiști de-a dreptul înfrățiți cu puterile străine,cu imperiile care mereu ne-au râvnit teritoriile și bogățiile de orice natură?De aceea nu pot să trec cu vederea și să uit mincinoasele mituri fabricate împotriva unirii care sunt de fapt niște teorii promovate, cu amatorism sau profesionalism, de cei care își manifestă constant antipatia faţă de procesul de reîntregire a ţării. Cu o retorică plină de ură, anumiți indivizi falsifică și denaturează adevărul istoric și chiar au nerușinarea să spună despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” invocând, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Interesant e faptul că aceștia nu contrazic adevărul istoric și anume că Basarabia e parte a terioriului românesc. Mesajul lor induce mereu nesiguranţă și teamă, sugerând pericole majore precum instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat. Ca și când acești propagandiști ar fi descoperit peste noapte secretul tinereţii fără bătrâneţii și al vieţii fără de moarte dublat de cel al guvernării fără de corupţie, ei influențează pe unii dintre noi la modul cel mai abject și care ține doar de negativitate. Au chiar unele pseudo- argumente care corelează problemele existente în societatea românească cu cele din Republica Moldova, de genul ”că România n-ar avea nevoie de o regiune săracă” . Cunoaștem bine că această stare de corupție endemică este generată de o clasă politică oligarhică, mult mai apropiată de modelul din Asia centrală decât de Europa. Dar,vă rog să fiți fără grijă deoarece domniile lor nu au contract permanent cu funcția și nu vor domni la infinit, așa cum li se pare… A sosit timpul ca să dăm dovezi că suntem înfrățiți, înrudiți, că suntem de același sânge și limbă cu verișorii de dincolo de Prut! Revenind la planul inițial,nu am dispoziția și nici timpul necesar de a demonta toate aceste pseudo-teorii, deoarece aceasta revine ca o datorie de onoare a istoricilor și diplomaților. Dar în cele ce urmează vă propun un exercițiu de imaginație. Acesta se realizează prin corelarea tuturor elementelor posibile care ar duce la acest eveniment cu profunde rezonanțe- UNIREA! De fapt, mai bine spus după reîntregirea, reunirea celor două state,altcumva vor fi parametrii,regulile, legile și automat nivelul de trai. Numai încercați să vă proiectați ideea conform căreia, Republica Moldova va face parte dintr-un stat integrat european, membru al NATO. Peste acestea, îndrăzniți să vă proiectați și imaginea unei justiții imparțiale, corecte ce se vor extinde ca model și peste Prut. Cu alte cuvinte, lucrurile pot evolua într-o direcție normală, firească.Totuși, filo-rușii nu se lasă și încetinesc acest proces. Mai e cazul să ne aducem aminte de „prietenia” și interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul altor state din fosta Comunitate a Statelor Independente? De aceea, din dorința de a ne vedea visul împlinit,ar trebui să nu mai ezităm deloc și nici să luăm peste picior pe semenii care luptă,speră și cred în idealul acestei uniri, în cuget și în simțiri.......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu