Criteriul National

Intre lectii grecesti de „onoare” si … solutii „salvatoare”- CONTRA-EDITORIAL

iulie 07
17:09 2015

Motto ” Multă lume își dorește să meargă cu tine când ești în limuzină, dar ceea ce îți dorești este cineva care va lua autobuzul împreună cu tine când limuzina s-a stricat.” – Oprah Winfrey

        ATENTIE!!!

ACEST DOCUMENT SE ADRESEAZA EXCLUSIV TUTUROR CELOR CE POT GANDI RATIONAL SI POT FACE CONEXIUNI! TONUL ACESTUI DOCUMENT SE DORESTE A FI UNUL DIRECT DAR SI MILITANT!

 Rezultatul referendumului din Grecia a reprezentat o infrangere majora pentru creditorii externi, in frunte cu Germania condusa de Angela Merkel@ Co! 

 

Discobolul din AtenaVotul este o lectie dura pentru cei cu viziuni conservatoare, dar si pentru cei care cred ca guvernul de la Atena e format din niste amatori sau din idealisti de stanga ce au de gand sa fenteze regulile si sa traiasca un fel de vis in stilul lui Che Guevara.
Daca „batrana” Europa si-a imaginat ca poate ingenunchea si poate „rade” vointa si mandria elenilor, cu siguranta ca s-au inselat!

 

Totusi, in aceste vitrege conditii, in care „victoria” poate fi doar o amanare, o infrangere acceptata, o umilinta in plus, asa cum se intampla in politica , de cele mai multe ori, principiile nu tin cont decat de economie!
Si in acest domeniu sunt excluse din start SENTIMENTALISMELE, PLANSETELE SAU TEATRUL IEFTIN!

Si, ca niste adevarati tragedieni, grecii si-au jucat rolul in aceasta „desfasurare de forta”, plina de patos al evenimentelor!

Chiar daca, din varii motive ma veti suspecta ca as fi partizanul „celor mici si obiditi”, v-as ruga, dintru inceput sa dati crezare acestor idei ce nu sunt total gresite. Votul exprimat de greci reprezinta esenta capitalismului, deoarece nu e cazul sa va amintesc ca tocmai aici s-a nascut ideea originala a DEMOCTRATIEI!

Acum, ca tot am „fixat” cadrul v-as ruga sa va comportati la fel de circumspect (sau de binevoitor), imaginandu-va ca fiecare dintre Dumenavoastra v-ati situa in fata eurogrupului ce nu admite greseli! Bineinteles,nicio remarca nu aveti voie sa o faceti, decat dupa lecturarea „trumfalista” a acestui document, deoarece despre referendumul de duminica,s-au tot spus si scris multe lucruri atat de interesante incat pana si  elenii s-au tot saturat sa le auda, sa le citeasca sau sa le ia in seama!

In conditiile de fata, dupa ce creditorii au rapas in stand-by, poporul, prin votul referendumului a respins categoric pachetul de reforme propus de acestia.

Acum, v-as solicita un pic memoria! Amintiti-va de faptul ca Germania si restul UE au pornit de la ideea ca Grecia s-a indatorat, asa ca trebuie sa isi achite toate restantele. Liderii europeni au avut in cap ca este un drum cu sens unic: daca imprumuti cuiva bani, atunci acela e obligat sa iti restituie totul.

Fara sa fiu specialist in economie, fara sa am vreo pregatire speciala am constata faptul ca  asa functioneaza pietele financiare libere. Indatorarea nu garanteaza viitoarele plati. De fapt, e un risc pe care creditorii si-l asuma, in speranta ca si-ar putea recupera banii, la un moment dat. Cuvantul de baza este ATAT DE FREDONAT incat oricare din aceste tabere se grupeaza in jurul acestuia-  RISC! 

De aici rezulta un fin subterfugiu cunoscut de marea multime, conform caruia,daca esti dispus sa faci acest pas, atunci vei primi ceva in plus: o dobanda.

Da, ma veti blama si totodata veti ridica din sprancene a neincredere! Tiot acest joc absurd, de-a imprumutul cu nemiluita are si partile sale negative. Totusi, asa cum bine rezulta exista si reversul medaliei. Mai simplu spus, exista RISCUL si totdata POSIBILITATEA de a pierde acei bani. Iar Grecia tocmai a jucat asemeni unui gambler profesionist, ajuns cu ultimele jetoane pe masa, extrem de ambiguu dar totdata mandru,la cacealma , tocmai impotriva unei forte ca Germania…

HACHFELD-Merkel-Greece_0

Fondul Monetar International (FMI) a imprumutat Grecia cu 1,5 miliarde de euro, suma ce trebuia restituita pana la finalul lunii trecute. Insa Atena nu a facut aceasta plata. Mai mult,la sfarsitul lunii iulie va expira termenul-limita pentru o rata de 3,5 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Mai mult ca sigur ca doar in asemenea mod  functioneaza lucrurile in capitalism. Insa e ramarcabil faptul ca a fost nevoie de un guvern ales pe baza unui vot democratic, ale carui birouri sunt ticsite cu atatea tertipuri, amintind de alti trisori stangisti celebrii- Lenin, Engels sau Che Guevara…

De aici, pana a intelege ca toata lumea stia ca Grecia e falimentara a fost doar un pas…

Dar, cu speranta ca nu v-am deranjat sau oripilat, pot merge mai departe cu rationamentul meu si sustin ideea conform careia doamna Merkel stia ca Grecia nu e in stare sa-si achite datoria chiar inainte de februarie 2015, cand au inceput aceste negocieri.

Pe ce anume ma bazez? Simplu, pe un raport al FMI, dat publicitatii zilele trecute, arata ca datoria Greciei e nesustenabila. Si cu toate acestea, Merkel a insistat… Eh, si daca ne uitam la evolutia produsului intern brut al Greciei, vom observa ca nu avea cum sa inapoieze banii imprumutati, pentru ca economia elena nu mai este de cativa ani pe plus…

 

Mai este un aspect de luat in calcul. Initial, datoria Greciei era detinuta de banci private, cum ar fi concernul „baietilor” extrem de inventivi si destepti de la…Goldman Sachs. Dar FMI si BCE au luat decizia de a transfera datoria detinuta de creditorii privati catre instititutiile europene, pentru a „salva” Grecia.

Si uite-asa nu s-a ajuns la o restructurare a datoriei. Tara a achitat restantele pe termen scurt catre sectorul financiar privat – in special, banci de investitii – iar restul creantelor au fost transferate catre platitorii de taxe de pe  acest continent. In schimbul a 110 miliarde de euro, Guvernul de la Atena a fost de acord sa aplice un pachet de masuri dure, care continea taieri de cheltuieli si reforme structurale.

tragedia greaca
In loc de concluzie, mai bine admirati faptul ca toata aceasta poveste va avea un deznodamant provocat tot de „camatarii” noii ordini, de acesti bancheri ce vor extrage pe langa invataminte si un capital enorm.

 

Iar, plata facturilor va fi suportata de cine anume credeati? Ca doar nu va-nchipuiti faptul ca daca datoria elena nu ar fi fost transferata de la privati la institutiile europene, atunci aceasta criza nu ar fi existat. Da, actionarii Goldman Sachs ar fi avut de pierdut, la fel si clientii, insa ei stiau la ce anume se inhama, iar pagubele ar fi fost mult mai reduse.In fapt, nu ar fi condus la tulburarea apelor din inima UE.

Si, mai mult ca sigur nu ar fi existat acest tavalug mediatic in care, fara voia noastra , acesti „baieti” descurcareti ne-ar fi fost scosi in fata, atat de bine infipti, aratosi si totdata demni de a ne da…solutiile salvatoare!

Inchei aici, nu inainte de a preciza ca acest contra-editorial se doreste a fi citi in mai multe feluri, in mai multe „chei”!

Cine citeste sa si-nteleaga pana la final semnificatia si maniera la care am recurs!

Si chiar m-as declara satisfacut si v-as multumi pentru aceasta!

 

Surse foto: facebook.com, www.voxeurop.euwww.juventudrebelde.cu

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul