Criteriul National

Intrebari si raspunsuri despre certificat energetic. Ce este si de ce este nevoie de el?

Intrebari si raspunsuri despre certificat energetic. Ce este si de ce este nevoie de el?
ianuarie 19
16:21 2018

In ultimii ani, numarul auditorilor energetici a crescut destul de mult, in conditiile in care certificatul de performanta energetica (numit si certificat energetic) a devenit un document obligatoriu pentru aproape orice tranzactie imobiliara. Pentru multi, acest document pare a fi o cheltuiala inutila, insa adevarul este cu totul si cu totul altul. Certificatul energetic este un document care poate sa vina la pachet cu o multime de beneficii, multe dintre ele vizand costurile generate de cladire.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul energetic este un document legal denumit oficial certificat de performanta energetica, iar rolul sau este acela de a atesta performanta energetica a unei cladiri.

Eliberat de un auditor energetic atestat, acest document ofera informatii referitoare la eficienta pe care o are o cladire atunci cand vine vorba despre consumul de energie.

Certificatul energetic a aparut cu scopul de a reduce consumul de energie in Uniunea Europeana. Se pare ca in urma implementarii acestei certificari, se va reduce consumul de energie cu 20% si emisiile de gaze vor fi si ele mai mici cu acelasi procent.

Romania a adoptat certificatul energetic abia in 2013, cand a devenit obligatoriu pentru aproape orice cladire.

Este acelasi lucru un certificat energetic si un audit energetic?

Foarte multi oameni confunda termenul de certificat energetic cu termenul de audit energetic. Singurul lucru pe care il au in comun cele doua documente este faptul ca sunt realizate de un auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Rolul documentelor este total diferit.

Certificatul energetic nu face altceva decat sa arate ca o cladire intr-o clasa de eficienta energetica sau in alta, cu scopul de a ajuta proprietarii sa ia masuri si de a contura mult mai bine valoarea cladirii. Clasele de eficienta energetica se noteaza cu litere de la A la G, unde clasa A se inscriu cele mai bune constructii din punct de vedere al eficientei energetice, in timp ce G este acordat cladirilor cu o eficienta energetica scazuta.

Auditul energetic, in schimb, determina cantitatea de energie consumata de cladire si in acelasi timp vine cu solutii pentru reabilitare si modernizare. Un audit energetic corect poate sa ofere solutii economice, care sa aduca avantaje majore pe termen lung.

Ce este un auditor energetic atestat?

Auditorul energetic este o persoana atestata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei care doresc sa devina auditori trebuie sa stie ca exista doua grade profesionale: auditor de gradul I si auditor de gradul II.

Auditorul de gradul I poate sa efectueze o expertiza completa si poate sa elaboreze atat certificate energetice pentru toate tipurile de imobile, cat si audite energetice.

Auditorul de gradul II este restrictionat si poate sa elibereze doar certificate energetice pentru anumite tipuri de imobile.

Cat costa un certificat energetic?

Una dintre cele mai mari preocupari ale proprietarilor este legata de costuri si de timpul in care se elibereaza acest act. Din fericire, eliberarea unui certificat de performanta energetica este ieftina si nu dureaza mai mult de 24 de ore daca este ales un auditor cu experienta si cu simt de raspundere.

Costurile incep de la doar 130 de lei pentru locuintele mici, de tip garsoniera, si pot creste cu cateva zeci de lei in cazul locuintelor ceva mai mari. Odata achitata aceasta suma, certificatul devine valabil pe o perioada de 10 ani.

Partea buna este faptul ca acest certificat nu este o simpla bucata de hartie, ci este un document care poate veni la pachet cu o multime de avantaje majore:

  • economie de energie pe termen lung;
  • o transparenta mai mare atunci cand se fac tranzactii imobiliare;
  • ajutor prin informatiile din el in ceea ce priveste stabilirea lucrarilor necesare de renovare si de anvelopare pentru cladiri.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul.ro

Criteriul.ro

Ziar national de informatii si opinii.

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro