Criteriul National

Investigația despre Panama Papers continuă în toată lumea

Investigația despre Panama Papers continuă în toată lumea
mai 17
11:22 2016

panamapapersoccupations

Această fotografie rulează pe mai multe rețele sociale , inclusiv fiind  foarte transmisă și de susținătorii de stânga și reprezintă , în principiu , distribuția profesională a personalităților enumerate de către firma panameză Mossack Fonseca . Iar cum o profesie apare imediat ca și cum ar fi de natură ” politică ” , cercul este mult mai mare decât aceea care reprezintă alte meserii . Suficient pentru a trezi indignare și stupefacție . Cu excepția acestei infografic, nimic nu este nici de incredere , nici corect , deoarece multă lume are mai multe curiozități decât preocupări metodologice de a înțelege acest mecanism .

 

Criteriul Național cât și alte o sută opt redacții din 76 de țări, coordonate de către International Consortium of Investigative Journalists ( ICIJ )  au avut acces la o multitudine de informații noi, care aruncă o lumină aspră asupra lumii opace a finanțărilor și a paradisuri fiscale offshore.

11.5 milioane de fișiere din arhivele firmei panameze Mossack Fonseca – specialist al companiilor offshore între anii 1977 și 2015 au avut acest statut. Este cea mai mare scurgere de informații neexploatate de către mass-media . Aceste ”  Panama Papers” arată că , în plus față de numeroșii șefi de stat anonimi , miliardari , nume mari din sport , celebrități sau personalități din domeniul de aplicare al sancțiunilor internaționale – toți aceștia au folosit acorduri off-shore pentru a ascunde activele lor.

Spiritul legii

Pentru a începe cu, o companie offshore care este de fapt o societate cu sediul într-o jurisdicție ce oferă stimulente fiscale către nerezidenți  trebuie achitată o taxă anuală pentru a se stabili „acasă”. Acest lucru în sine nu este ilegal, chiar dacă instanțele (în special cei care refuză schimbul de informații cu alte țări) sunt sub atentă supraveghere, având inamici din mai multe țări și organizații care luptă împotriva evaziunii fiscale.

De exemplu,în Franța, spiritul legii este simplu: se declară că are așa ceva. Există mai multe niveluri de raportare: despre patrimoniul său. În cazul taxei de solidaritate pe avere (ISF), trebuie să declare proprietatea pe care o dețineți (pentru a calcula valoarea impozabilă pentru ISF). O declarație este necesară și, în anumite cazuri, de exemplu, dacă sunteți un politician, pe veniturile din acel patrimoniu sau acele active financiare. În ceea ce privește companiile, această taxă se plătește de către societate, adică companiei. Principala excepție a declarației sunt expatriați. De exemplu, un francez care s-a stabilit în Elveția, revine autorităților fiscale elvețiene. El trebuie să aibă domiciliul fiscal în Franța, trebuie să aibă sediul principal de reședință (mai mult de șase luni pe an), într-o altă țară sau care își desfășoară activitatea sa.

Finn Årup Nielsen

Cum a fost construit?

Autorul acestei descoperiri, Finn Arup Nielsen, este un cercetător danez care lucrează la reprezentări automate a acestei „mașini de învățare”, abilitatea unui program de a dobândi cunoștințe. El vine aici cu un mic exercițiu ce echivalează cu a construi în mod automat dintr-o sursă de date, o vizualizare grafică. Deci, el pur și simplu a căutat în wikidata (un instrument de structurare a informației în colaborare enciclopedie Wikipedia, și vice-versa) toate înregistrările referitoare la citare a unei persoane în „documentele Panama” și recuperând profesia lor, a reușit vizualizarea sa. În timp ce se observă ăn nota de însoțire a blog ului său acea grafică pe calculator,, nu se știe în ce proporție numele din ” Panama Papers” ar fi de asemenea, indexate în wikidata. Pentru că nu este suficient ca ele să fi fost menționate în presă. De asemenea, este necesar ca această chestiune să fi fost adăugată la profilul lor de pe Wikipedia. Acest lucru implică, pentru început faptul că au avut în primul rând acces la date.

p

Graficul acoperă doar 0,5 % din numele existente

În mod evident, acest grafic arată distribuția profesională a unui număr de personalități, care sunt enumerate în wikidata (ceea ce înseamnă că au un minim de faimă care urmează să fie incluse) și sunt legate de „documentele Panama”  într-un fel sau altul (sau, mai degrabă, având în vedere funcționarea participativă a enciclopediei on-line, care au fost asociate cu acest caz, de către un contribuabil care a adăugat aceste informații la profilul său). Prin urmare, nu este acolo o listă pentru toate numele, ci doar personalități suficient de vizibile pentru o foaie de wikidata. Nu este clar în ce măsură informațiile despre „documente Panama” s-au adunat pe larg și în mod serios în wikidata.Această listă nu face distincție între diferitele niveluri de implicare a personalităților.O mulțime de întrebări se ridică. Cine  sunt beneficiari direcți ai companiilor offshore? Nu cumva trebuie mai menționați toți cei din anturajul celor care au avut de a face cu aceste paradisuri fiscale?

În total , doar 193 de nume sunt indexate în Wikidata , din cele aproximativ 360.000 numele acționarilor de companii offshore administrate de Mossack Fonseca . Pentru a fi adevărat , și într-adevăr arată ce profesii sunt menționate în ” documentele Panama ” . Această diagramă ar trebui să aibă , pe lângă cercurile care pot vedea , într-un cerc de dimensiuni gigantice numit ” necunoscute ” , pentru a reprezenta 99 ,5 % din nume de personalități legate de „documente Panama ” , dar nu suficienți de faimoși să apară în wikidata .

s

De asemenea autorul însuși afirmă că rezultatul pare nesigur cu privire la politicile aplicate , deoarece acestea sunt mai susceptibile de a avea un rezultat Wikipedia ( și care au făcut obiectul mai multor articole de presă ) ale unui proprietar de afaceri mici sau ale unui avocat .

De asemenea, trebuie să ne amintim faptul că, atunci când offshore-ul este utilizat pentru evaziune fiscală ( care nu este întotdeauna cazul , fapt omis de grafic ) , și este ” bine făcută ” , obiectivul este că beneficiarul economic nu apare  și rămâne necunoscut , inclusiv Mossack Fonseca . Astfel, numele familiei Balkany este legat de „documentele Panama ” , dar numele lor nu figurează pe registrul firmei panameze . Este una dintre companiile sale off-shore , deja cunoscută de instanțele franceze ce au găsit acolo . Pe scurt , este probabil să fie găsit în alte fișiere ” celebrități ” , dar prea bine ascunse astfel încât să le putem găsi fără celălalt element .

În cele din urmă , este și cazul multor cazuri juridice și , uneori pe deplin justificate pentru a deschide o companie offshore. De aceea, investigația-este importantă și ar trebui să nu o uităm .

Sursa foto : www.bbc.com,www.stratfor.comwww.youtube.comweb.psy.ku.dk

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo