Criteriul National

INVESTIGAŢIE!Cine a convenit construirea moscheii de la Bucureşti?

ianuarie 06
15:53 2016

 

La 1 octombrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Primăriei București alocarea unui teren pentru construirea unei moschei, proiect convenit în urma unui acord bilateral între statul român și cel turc. Împotriva moscheii s-au mai pronunțat istoricul Neagu Djuvara și politologului și director al TVR, Stelian Tănase.În data de 20 iulie 2015, 150 de membri ai organizației au organizat un protest în Piața Universității din București împotriva construcției edificiului.

mosque

Dar, să revenim un pic în trecut. Prin anul 2014, politicianul şi preşedintele de atunci Traian Băsescu i-a promis lui Erdogan moschee la Bucureşti

Traian Băsescu se dă în prezent cel mai mare apărător al neamului românesc în faţa invaziei refugiaţilor musulmani şi aruncă responsabilitatea scandalului cu construirea unei mari moschei la Bucureşti, în spinarea lui Victor Ponta. Evident Băsescu dorea să profite de aceste lucruri şi îşi face capital electoral.

Numai că, în luna februarie, în 2014, Băsescu a efectuat o vizită în Turcia şi la întâlnirea cu premierul Recep Tayyip Erdogan şi-a început discuţia cu problema construirii unei moschei la Bucureşti, asigurându-l pe liderul turc de faptul că Primăria Capitalei a dat aprobare pentru terenul necesar construcţiei!

Se explică atunci faptul că , la acea vreme anumite calcule îl arătau pe Băsescu prim-ministru sau primar general al Capitalei. Pentru funcţia de premier, în stilul caracteristic nu ar fi ezitat să îşi facă altă campanie electorală pe tema refugiaţilor musulmani, iar pe nefericitul Oprescu l-ar fi înlăturat destul de uşor! În concluzie, fotoliul de primar era liber, disponibil! El a promis moschee în Bucureşti lui Erdogan.

Dar paragraful de sus trebuie citit doar la nivel de supoziţie…

Să revenim! Primăria Capitalei a declanşat procedurile pentru alocarea unui teren pentru o moschee.Băsescu l-a asigurat la Ankara, pe premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, că Primăria Capitalei a declanşat procedurile pentru alocarea unui teren pentru o moschee.

Pentru justeţe, apelând la arhiva personală de ziare am aflat următoarea declaraţie :

„Aş vrea să încep cu o problemă care a fost în oarecare dispută azi dimineaţă. Am verificat şi vă pot spune că, într-adevăr, Primăria Capitalei a declanşat procedurile pentru alocarea unui teren pentru o moschee”, i-a spus Băsescu premierului turc, în debutul întrevederii cu acesta.

Tot din acel număr al ziarului EvZ am aflat faptul că domnul Băsescu a avut întrevederi cu omologul turc, Abdullah Gül, cu premierul Recep Tayyip Erdogan şi cu preşedintele Marii Adunări Naţionale, Cemil Çiçek.De asemenea, preşedintele Băsescu a avut o întâlnire şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Turcia.

Iar, pe final, ca să spulber orice urmă de îndoială, tot acest domn politician vine cu nonşalanţă în ziua de duminică 5 iulie 2014 afirmând că rivalul său Victor Ponta „pune în pericol securitatea naţională, că el a decis construcţia unei moschei în Bucureşti.”

Iar ca şi consecinţă imediată,pe data de 28 iulie 2015 secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte și muftiul Muurat Iusuf au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătrați situat pe bulevardul Expoziției

Cu speranţa că am limpezit una dintre cele mai spinoase probleme ale anului 2015, acest set de fapte şi declarații ale politicianului Băsescu au în continuare riscul de a diviza societatea românească pe criterii confesionale.

Iar ca şi ultimă completare, cu caracter pur personal, cred că se impunea o anume reciprocitate.În acordul guvernamental româno-turc era stipulată reciprocitatea . Adică şi Turcia trebuia sa concesioneze un teren pentru o biserică ortodoxă. Dacă una din părţi nu-şi respectă angajamentul, acordul pică. Iar a doua chestiune se leagă de faptul că Turcia e stat NATO cu drepturi depline.Pe când România e doar un aliat…

Surse documente citate şi studiate  http://www.ziuaveche.ro/, EvZ,http://forum.softpedia.com/

Sursa foto www.paginaeuropeana.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo