Criteriul National

Iohannis: Bugetul pentru 2020 a fost făcut în condiții foarte dificile / Asumarea răspunderii Guvernului, varianta fezabilă – Esential

Iohannis: Bugetul pentru 2020 a fost făcut în condiții foarte dificile / Asumarea răspunderii Guvernului, varianta fezabilă – Esential
decembrie 17
15:07 2019

Bugetul pentru 2020 a fost făcut în condiții foarte dificile, iar „Guvernul a trebuit să țină cont de unele restrângeri”, a susținut președintele Klaus Iohannis, întrebat despre reducerile de buget pentru domenii importante, precum sănătatea. El a mai spus că asumarea răspunderii Guvernului pe bugetul de stat pentru 2020 este o variantă fezabilă.

Șeful statului a susținut că bugetul este unul bun, care prevede sumele necesare la toate capitolele și care „poate să permită menținerea ritmului de creștere economică”.

„Este un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salarizării și al pensiilor, un lucru important. Din păcate, din motive legate de guvernele PSD-iste eșuate, bugetul nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, însă față de deficitul destul de mare înregistrat în anul în curs, deja bugetul pentru anul viitor prevede o reducere, iar în anii în care urmează se va reintra rapid în zona de deficit sub 3%”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai susținut că sunt prevăzuți bani pentru investiții, bani care până acum „au fost prevăzuți și au dispărut rapid din bugetele guvernelor anterioare”.

Întrebat despre reducerile de buget pentru domenii importante, precum sănătatea, Iohannis a spus că bugetul a fost făcut în condiții foarte dificile, iar Guvernul a trebuit să țină cont de unele restrângeri. „Sunt convins că Guvernul va oferi explicații pertinente”.

Președintele a mai spus că asumarea răspunderii Guvernului pe bugetul de stat pentru 2020 este o variantă fezabilă și nu el trebuie să fie cel care să vorbească cu liderii politici care contestă acestă modalitate de adoptare.

„Dacă Guvernul se hotărăște să promoveze bugetul, din motive de calendar, prin procedura de angajare a răspunderii în fața Parlamentului, mi se poare o variantă fezabilă. (…) Nu cred că trebuie să vorbesc eu cu liderii politici. Toată lumea înțelege că mai este foarte puțin timp până intrăm în perioada sărbătorilor de iarnă și există o promisiune fermă a Guvernului de a realiza bugetul până la finalul anului. Deja ușor, ușor, celelalte variante nu mai sunt fezabile. Angajarea răspunderii este o variantă pe care o sprijin”, a adăugat Klaus Iohannis, după ședința CSAT.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul