Criteriul National

Irinel Popa și o invitație la lansarea oficială a volumului său de debut

Irinel Popa și o invitație la lansarea oficială a volumului său de debut
aprilie 04
11:48 2017

trenul vietii

Cartea domnului Ioan-Irinel Popa, un interpret inspirat, un om frumos, destoinic şi deosebit de talentat, originar din satul Podeni, județul Cluj intitulată “Trenul Vieţii “ va fi lansată cât de curând în cadrul Editurii Ecou Transilvan. Acesta este volumul de debut al său. Despre personalitatea creatorului, al interpretului de muzică populară, al scriitorului sensibil la frumos, extrem de locvace şi în teatru mai ales în pantomimă se pot spune şi scrie multe.De altfel, cunoscând întru câtva şi preţuind prietenia sa, pot afirma că are un curaj ieșit din comun, fiind unii dintre puţinii artişti polivalenţi din România.

Volumul domnului Irinel Popa ne întâmpină cu un titlu semnificativ, fiind completat de fotografiile copilăriei, de unde se înţelege sensul scriiturii, anume al incursiunii în trecutul inocent al adultului de atunci.De altfel, cartea debutează cu o poezie care poartă titlul volumului, a cărui idee central vrea să întărească sensul de călătorie prin viaţă şi de reîntoarcere perpetuă la anii formării.

Poezia sa posedă un vădit caracter autobiografic şi exprimă în termeni simpli starea materială precară a eului creator din acei ani ai începuturilor.Alte titluri din volum deschid noi căi de reflexie asupra unor teme universal sau privesc problemele personale, întrebările existenţiale ce reverberează la un moment dat în fiecare dintre creaţii: “Mă -ntreb“, “Viaţa e oriunde“, “Omule, inima…”  etc.

Sfaturile pline de înţelepciune vin parcă dintr-un tezaur ancestral românesc. : “ Îşi doreşte… dar nu face,  Muncind – taci. Mai bine-ai face, Sufletul ţi-l linişteşte, Muncind tot se dobândeşte Și pe alții fericește.  “

Problematica actuală de care se face uz în ceea ce priveşte pleiada de manifestări ale omului ce se schimbă este magistral surprinsă în versuri inocente, interogativ retorice adesea, de parcă s-ar aştepta un răspuns care nu mai vine.Colindele, istoria, momentele aniversare, iubirea, credinţa sunt tot atâtea teme tratate şi problematizate, desprinse din panoplia umană şi aduse în paginile acestei cărţi. De asemenea fotografiile completează cumulul de idei şi sentimente încifrate , dând o structură circulară, sferică demersului artistic şi creativ.

Lansările de carte din cadrul editurii Ecou Transilvan vor avea loc începând cu ziua de mâine- miercuri 5 aprilie 2017- în cadrul Târgului de carte ,,Gaudeamus” Cluj-Napoca. Pe acest creator de frumos îl puteți onora în intervalul orar cuprins dintre 16 :00 și 16:30. La această manifestare invitați vor fi doamna Angela Nistor,Prof. Victor Bercea cât și Prof. Dr. Zamfir Dejeu.

irina popa

 

În exclusivitate, pentru ediția de Constanța a ziarului nostru, Maestrul Irinel Popa a dorit și ne-a trimis acest material,ca semn de mulțumire și de reîntoarcere pe aceste însorite țărmuri.

Sursa foto și video  https://www.facebook.com/irinelp?fref=ts

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește doamnei profesoare Mitrică Doina, director al CNA Regina Maria cât și domnului Laurențiu Alexandru Ciorogaru pentru excelentul material trimis și conceput.

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro