Criteriul National

Irinel Popa și o invitație la lansarea oficială a volumului său de debut

Irinel Popa și o invitație la lansarea oficială a volumului său de debut
aprilie 04
11:48 2017

trenul vietii

Cartea domnului Ioan-Irinel Popa, un interpret inspirat, un om frumos, destoinic şi deosebit de talentat, originar din satul Podeni, județul Cluj intitulată “Trenul Vieţii “ va fi lansată cât de curând în cadrul Editurii Ecou Transilvan. Acesta este volumul de debut al său. Despre personalitatea creatorului, al interpretului de muzică populară, al scriitorului sensibil la frumos, extrem de locvace şi în teatru mai ales în pantomimă se pot spune şi scrie multe.De altfel, cunoscând întru câtva şi preţuind prietenia sa, pot afirma că are un curaj ieșit din comun, fiind unii dintre puţinii artişti polivalenţi din România.

Volumul domnului Irinel Popa ne întâmpină cu un titlu semnificativ, fiind completat de fotografiile copilăriei, de unde se înţelege sensul scriiturii, anume al incursiunii în trecutul inocent al adultului de atunci.De altfel, cartea debutează cu o poezie care poartă titlul volumului, a cărui idee central vrea să întărească sensul de călătorie prin viaţă şi de reîntoarcere perpetuă la anii formării.

Poezia sa posedă un vădit caracter autobiografic şi exprimă în termeni simpli starea materială precară a eului creator din acei ani ai începuturilor.Alte titluri din volum deschid noi căi de reflexie asupra unor teme universal sau privesc problemele personale, întrebările existenţiale ce reverberează la un moment dat în fiecare dintre creaţii: “Mă -ntreb“, “Viaţa e oriunde“, “Omule, inima…”  etc.

Sfaturile pline de înţelepciune vin parcă dintr-un tezaur ancestral românesc. : “ Îşi doreşte… dar nu face,  Muncind – taci. Mai bine-ai face, Sufletul ţi-l linişteşte, Muncind tot se dobândeşte Și pe alții fericește.  “

Problematica actuală de care se face uz în ceea ce priveşte pleiada de manifestări ale omului ce se schimbă este magistral surprinsă în versuri inocente, interogativ retorice adesea, de parcă s-ar aştepta un răspuns care nu mai vine.Colindele, istoria, momentele aniversare, iubirea, credinţa sunt tot atâtea teme tratate şi problematizate, desprinse din panoplia umană şi aduse în paginile acestei cărţi. De asemenea fotografiile completează cumulul de idei şi sentimente încifrate , dând o structură circulară, sferică demersului artistic şi creativ.

Lansările de carte din cadrul editurii Ecou Transilvan vor avea loc începând cu ziua de mâine- miercuri 5 aprilie 2017- în cadrul Târgului de carte ,,Gaudeamus” Cluj-Napoca. Pe acest creator de frumos îl puteți onora în intervalul orar cuprins dintre 16 :00 și 16:30. La această manifestare invitați vor fi doamna Angela Nistor,Prof. Victor Bercea cât și Prof. Dr. Zamfir Dejeu.

irina popa

 

În exclusivitate, pentru ediția de Constanța a ziarului nostru, Maestrul Irinel Popa a dorit și ne-a trimis acest material,ca semn de mulțumire și de reîntoarcere pe aceste însorite țărmuri.

Sursa foto și video  https://www.facebook.com/irinelp?fref=ts

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește doamnei profesoare Mitrică Doina, director al CNA Regina Maria cât și domnului Laurențiu Alexandru Ciorogaru pentru excelentul material trimis și conceput.

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo