Criteriul National

Irinel Popa și o invitație la lansarea oficială a volumului său de debut

Irinel Popa și o invitație la lansarea oficială a volumului său de debut
aprilie 04
11:48 2017

trenul vietii

Cartea domnului Ioan-Irinel Popa, un interpret inspirat, un om frumos, destoinic şi deosebit de talentat, originar din satul Podeni, județul Cluj intitulată “Trenul Vieţii “ va fi lansată cât de curând în cadrul Editurii Ecou Transilvan. Acesta este volumul de debut al său. Despre personalitatea creatorului, al interpretului de muzică populară, al scriitorului sensibil la frumos, extrem de locvace şi în teatru mai ales în pantomimă se pot spune şi scrie multe.De altfel, cunoscând întru câtva şi preţuind prietenia sa, pot afirma că are un curaj ieșit din comun, fiind unii dintre puţinii artişti polivalenţi din România.

Volumul domnului Irinel Popa ne întâmpină cu un titlu semnificativ, fiind completat de fotografiile copilăriei, de unde se înţelege sensul scriiturii, anume al incursiunii în trecutul inocent al adultului de atunci.De altfel, cartea debutează cu o poezie care poartă titlul volumului, a cărui idee central vrea să întărească sensul de călătorie prin viaţă şi de reîntoarcere perpetuă la anii formării.

Poezia sa posedă un vădit caracter autobiografic şi exprimă în termeni simpli starea materială precară a eului creator din acei ani ai începuturilor.Alte titluri din volum deschid noi căi de reflexie asupra unor teme universal sau privesc problemele personale, întrebările existenţiale ce reverberează la un moment dat în fiecare dintre creaţii: “Mă -ntreb“, “Viaţa e oriunde“, “Omule, inima…”  etc.

Sfaturile pline de înţelepciune vin parcă dintr-un tezaur ancestral românesc. : “ Îşi doreşte… dar nu face,  Muncind – taci. Mai bine-ai face, Sufletul ţi-l linişteşte, Muncind tot se dobândeşte Și pe alții fericește.  “

Problematica actuală de care se face uz în ceea ce priveşte pleiada de manifestări ale omului ce se schimbă este magistral surprinsă în versuri inocente, interogativ retorice adesea, de parcă s-ar aştepta un răspuns care nu mai vine.Colindele, istoria, momentele aniversare, iubirea, credinţa sunt tot atâtea teme tratate şi problematizate, desprinse din panoplia umană şi aduse în paginile acestei cărţi. De asemenea fotografiile completează cumulul de idei şi sentimente încifrate , dând o structură circulară, sferică demersului artistic şi creativ.

Lansările de carte din cadrul editurii Ecou Transilvan vor avea loc începând cu ziua de mâine- miercuri 5 aprilie 2017- în cadrul Târgului de carte ,,Gaudeamus” Cluj-Napoca. Pe acest creator de frumos îl puteți onora în intervalul orar cuprins dintre 16 :00 și 16:30. La această manifestare invitați vor fi doamna Angela Nistor,Prof. Victor Bercea cât și Prof. Dr. Zamfir Dejeu.

irina popa

 

În exclusivitate, pentru ediția de Constanța a ziarului nostru, Maestrul Irinel Popa a dorit și ne-a trimis acest material,ca semn de mulțumire și de reîntoarcere pe aceste însorite țărmuri.

Sursa foto și video  https://www.facebook.com/irinelp?fref=ts

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește doamnei profesoare Mitrică Doina, director al CNA Regina Maria cât și domnului Laurențiu Alexandru Ciorogaru pentru excelentul material trimis și conceput.

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo