Criteriul National

Irlanda își pregătește bugetul pentru ce e mai rău în cazul Brexitului fără acord – International

Irlanda își pregătește bugetul pentru ce e mai rău în cazul Brexitului fără acord – International
octombrie 08
05:46 2019

Ministrul de finanțe al Irlandei Paschal Donohoe va prezenta marți bugetul pentru anul 2020 cu gândul la un Brexit fără acord, detaliind modul în care va păstra firmele pe linia de plutire și va permite finanțelor statului să revină din deficit dacă Marea Britanie va părăși Uniunea Europeană într-o manieră haotică, potrivit Reuters.

Irlanda este considerată a fi cea mai vulnerabilă printre statele care vor rămâne în UE din cauza legăturilor comerciale strânse și a graniței comune cu Marea Britanie. Guvernul Irlandei a avertizat că o stopare a creșterii economice ar putea urma anul viitor, până la 80.000 de locuri de muncă fiind supuse riscului dacă Marea Britanie părăsește Uniunea.

”Un Brexit fără acord ar provoca un șoc major economiei rurale. Cei mai vulnerabili față de pierderea locului de muncă trăiesc deja în zone cu oportunități restrânse, o lipsa de alte locuri de muncă viabile și venituri mai mici”, a spus Gerard Brady, economistul șef al IBEC (Irish Business and Employers Confederation).

Donohoe va rămâne la cei 2,1 de miliarde de euro de investiții suplimentare în arii precum proiecte de infrastructură și majorarea salariilor din domeniul public, ceea ce îi va lasă aproximativ 700 de milioane de euro pentru susținerea afacerilor și măsuri modeste de impozitare și cheltuieli.

Cu departamentul său prognozând că creșterea produsului intern brut va scădea de la 5,5% în acest an la doar 0,7% în 2020 într-un scenariu „fără acord”, pachetul bugetar ar împinge finanțele publice într-un deficit cuprins între 0,5 și 1,5% din PIB în următorul an.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei