Criteriul National

Israelul înlocuieşte detectoarele de metale din Ierusalim,de pe Esplanada Moscheilor

Israelul înlocuieşte detectoarele de metale din Ierusalim,de pe Esplanada Moscheilor
iulie 25
10:27 2017

Guvernul israelian a anunţat că va înlocui detectoarele de metale instalate pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim cu măsuri mai discrete de securitate, potrivit Reuters.

porti Ierusalim securitate

Instalarea acestor filtre rulante a survenit  după uciderea a doi polițiști israelieni. Dar, aceste măsuri au fost interpretate de către palestinieni ca o dorință din partea Israelului de a extinde controlul asupra complexului. De aceea, acestea vor fi înlocuite cu „o inspecție de siguranță bazate pe tehnologii avansate și alte mijloace.“

Guvernul israelian propune o soluție mai pașnică. Oficialii au anunțat faptul că vor elimina detectoarele de metal care au fost instalate la intrările din moschea din Ierusalim, o măsură de siguranță care a generat violențe, dar și pierderi de vieți omenești  între Israel și Palestina. Decizia a fost anunțată de către biroul  primului-ministru Benjamin Nétanyahu, după o intensă mobilizare diplomatică internațională pentru a preveni  prelungirea crizei.
Cabinetul israelian de securitate a acceptat „recomandarea tuturor agențiilor de securitate pentru a înlocui inspecți,a folosind detectoare de metal printr-o inspecție de siguranță bazate pe tehnologii avansate și alte mijloace“, a declarat biroul prim-ministru într-o declarație.

Oficialii musulmani au declarat recent că detectoarele au fost eliminate la toate intrările. Nu a fost posibil să se cunoască imediat ce natura  vor avea „tehnologiile avansate“, menționate de declarația oficială din partea israeliană. Dar camerele au fost instalate în această săptămână, în unele intrări ale site-ului. De asemenea, este clar dacă noile dispozitive vor fi acceptate de către palestinieni.

„Această mișcare este o mișcare de pe străzi“, a declarat Raed Cheikh Dana, un oficial al Waqf, organizația musulmană care administrează proprietatea. „Noi, ca Waqf, ascultăm de stradă. Dacă strada spune da, noi spunem da; în cazul în care strada a declarat măsuri, vom spune nu „ a mai completat domnia sa.

Decizia de a elimina detectoarele de metal vine după discuții dintre Nétanyahu și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Suveranul a cerut telefonic  șefului guvernului israelian retragerea acestor detectoare de metale. Iordania este custodele oficial al locurilor sfinte musulmane din Ierusalim. Decizia a venit, de asemenea, după sosirea de luni, a trimisului Israelului la Orientul Mijlociu -(garantul fiind președintele american Donald Trump) Jason Greenblatt, cu care oficialul statului evreu s-a întâlnit .

Pricina scandalului

Autoritățile israeliene instalaseră detectoare de metal la toate intrările esplanadei, a acestor locuri istorice, cu o puternică reverberație, fix după asasinarea, la 14 iulie a doi polițiști israelieni de către trei arabi israelieni. Palestinienii au interpretat acest lucru ca un semn al intenției israelienilor de a extinde controlul asupra acestui important loc. În semn de protest, au refuzat să intre în piață și au decis să se roage pe străzile din jur, în loc să meargă acolo.Autoritățile israeliene a declarat că instalarea unor senzori la esplanada intrărilor a fost justificată de faptul că autorii atacului din 14 iulie au ascuns arme pe acest site si au iesit pentru a ataca poliția israeliană.
În timpul protestelor împotriva detectoarelor, ciocnirile au izbucnit de mai multe ori între palestinieni și forțele de securitate israeliene în care cinci palestinieni au fost uciși. Trei civili israelieni au fost uciși în aceeași perioadă de către un palestinian care a intrat într-o casă a unei colonii israeliene în Cisiordania și a folosit drept armă un cuțit.

Cu toate acestea,presedintele turc Recep Tayyip Erdogan ceruse joi Israelului sa retraga detectoarele de metal amplasate la intrarile pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, motiv al tensiunilor crescande intre israelieni si palestinieni, a informat presa turca, relateaza AFP.

„Avand in vedere importanta Al-Haram Al-Sharif (Esplanada Moscheilor) pentru intreaga lume islamica, detectoarele de metal instalate de Israel trebuie retrase in cel mai scurt timp posibil”, a declarat Erdogan in cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul sau israelian Reuven Rivlin, potrivit agentiei de stiri turce Anadolu.

Reprezentantul ONU în Orientul Mijlociu- Nickolay Mladenov- a declarat că este „extrem de important“ ca actuala criză  să fie rezolvată înainte de următoarea vineri, ce reprezintă zi de rugăciune pentru musulmani, motiv în plus de a evita escaladarea continuă a posibilelor violențe.

 

Sursa foto : Mahmoud Illean Associated Press

 

Sinteza oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor-șef al ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro