Criteriul National

Israelul s-a retras oficial din UNESCO, pe fondul conflictului generat de statutul oraşului Ierusalim

Israelul s-a retras oficial din UNESCO, pe fondul conflictului generat de statutul oraşului Ierusalim
decembrie 30
09:58 2017

25092727-l

Guvernul israelian condus de către premierul Benjamin Netanyahu a notificat în cursul zilei de azi 30 Decembrie Oganizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în privinţa retragerii din această structură.Aceastā situatie vine pe fondul conflictului privind statutul oraşului Ierusalim, relatează agenţia internationalā Tass.

 

„Din postura mea de director general al UNESCO, mi-a fost oficial anunţată astăzi, de către guvernul israelian, retragerea Israelului din Organizaţie, începând cu 31 decembrie 2018, ca urmare a unei decizii luate la 12 octombrie 2017. Regret profund acest lucru, deoarece este convingerea mea că, în cadrul UNESCO şi nu în afara Organizaţiei, statele pot încerca cel mai bine să depăşească diferenţele în domeniile de competenţă ale Organizaţiei”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Demn de mentionat e faprul cā Statele Unite şi-au anunţat la 12 octombrie retragerea din UNESCO. În acea zi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat pregătirea retragerii ţării sale din organizaţie.

Membru al UNESCO din 1949, Israelul a decis să suspende cooperarea cu organizaţia,imediat după ce consiliul executiv al UNESCO a adoptat o rezoluţie prin care a condamnat Israelul pentru că ar pune obstacole în calea musulmanilor care doresc să viziteze Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

Remember

În 2011, Statele Unite au refuzat să contribuie la UNESCO după acordarea calităţii de membru cu drepturi depline pentru Autoritatea Palestiniană, iar Israelul a urmat exemplul.

Ca urmare, UNESCO a pierdut 22% din finanţare.Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Mãrul discordiei

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

La 21 decembrie, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Mahmud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a catalogat decizia drept o „victorie pentru Palestina”.

Sursa foto : http://google.com

Sinteza a fost oferitā de cātre Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor sef al platformei media Criteriul National

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo