Criteriul National

Istoria icoanelor. De ce sunt folosite de Biserica?

Istoria icoanelor. De ce sunt folosite de Biserica?
septembrie 19
12:08 2020

Le gasim in orice biserica crestina si le folosim pentru a amenaja colturile spirituale ale casei sau pentru a ne inchina la ele. Desi astazi ideea de icoane este una cat se poate de inofensiva si adeseori oferim icoane argint sub forma de cadou, in urma cu cateva secole lucrurile stateau cu totul diferit.

La inceputul crestinismului icoanele erau inexistente. Timp de 5 secole, icoanele au fost considerate ” chip cioplit” iar folosirea lor era considerata o incalcare flagranta a poruncior din Decalog. Tocmai din acest motiv, Bisericile Crestine si Catacombele destinate rugaciunii din primele 5 secole ale crestinismuluiu erau cat se poate de simple. Atunci cand erau decorate, se foloseau doar motive florale sau imagini de animale ( grau, floare de crin, miei, pesti, porumbei, etc)

Primele icoane din biserici au aparut abia in secolul 7. La inceput, au fost privite cu scepticism, insa usor, usor, au devenit obiecte de rugaciune si chiar au ajuns sa fie idolatrizate. Cultul icoanelor a devenit unul foarte puternic, motiv pentru care de-a lungul timpului au existant numeroase conflicte intre cei care se inchinau la aceste obiecte si cei care refuzau sa o faca.

Lucruri interesante despre icoane

De-a lungul timpului, fie ca au fost apreciate sau nu, icoanele au dat nastere unui numar mare de curiozitati si de lucruri interesante:

  • Termenul de icoana vine de la grecescul ” ikona” si inseamna figura;
  • Primele imagini sfinte pictate ii infatisau pe Iisus Hristos și Fecioara Maria. Ulterior, icoanele au inceput sa infatiseze difersi alti sfinti, ingeri. Unul dintre subiectele comune ale icoanelor de astazi este Sfanta Cruce;
  • Exista o multime de tehnici de realizare a icoanelor, iconografie ajungand sa fie o adevarata arta.
  • Pentru realizarea unei icoane trebuie sa se respecte o serie de reguli. Spre exemplu, figurile personajelor trebuie sa fie desenate dupa caracteristici specifice, iar fondul icoanelor trebuie sa aiba anumite culori.Cele mai folosite culori sunt auriul sau albastrul, care reprezinta lumina si harul Duhului Sfant;
  • Icoanele pot fi pictate pe lemn, pe sticla sau pe alte materiale inedite. Exista inclusiv icoane pictate pe vase din ceramica, oua sau lumanari.

Astazi, icoanele sunt o prezenta cat se poate de normala in orice Biserica si in orice locuinta de crestin. Acestea au ajuns sa fie adevarate obiecte de decor si sa fie foarte apreciate atunci cand sunt oferite sub forma de cadou.

Daca vrei sa ii oferi un cadou de suflet unei persoane dragi, o icoana frumos pictata, cu rama de argint poate sa fie o varianta cat se poate de atractiva. De asemenea, iconitele sub forma de pandantive pot fi cadouri pe care le poti oferi cu incredere. Foarte multe icoane argintate, realizate deosebit de frumos, pot fi gasite pe 999cadouri.ro, un site destinat exclusiv cadourilor, in care este pus un mare accent pe calitate.

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul