Criteriul National

Istoria nestiuta a puloverului cardigan

Istoria nestiuta a puloverului cardigan
august 29
14:34 2017

Prin a intelege mai bine istoria anumitor obiecte vestimentare, ar trebui sa ne gandim de cate ori hainele ne-au influentat viata, devenind adevarate simboluri. Chiar daca poate parea un simplu pulover care ne-am obisnuit sa atarne in sifonier, cardiganul reprezinta piatra de temelie pentru moda care a impus cele mai populare stiluri din zilele noastre.

Puloverul tip cardigan este inca un obiect la moda. Poate fi purtat cu blugi sau pantaloni deschisi la culoare, iar unele cardigane pentru femei se pot purta, de asemenea, cu o rochie sau cu pantaloni scurti intr-o seara rece. Aceasta haina extrem de versatila este potrivita atunci cand ti s-a facut frig dar anotimpul nu iti permite totusi sa porti o geaca sau un pulover pe gat.

Cand a aparut cardiganul

Povestea puloverului cardigan incepe pe la mijlocul anilor 1800 in timpul razboiului din Crimeea. James Thomas Brudenell a fost cel de-al 7-lea Conte de Cardigan – de aici si numele acestui gen de pulover. Acest comandant militar britanic care a luptat pe front a fost cel care a introdus puloverul cardigan in cultura populara.

Dar cardiganul a devenit foarte popular in secolul al XVII-lea datorita francezilor si, in insulele britanice, datorita pescarilor. Aceste pulovere s-au dovedit incredibil de folositoare pe marea rece.

Fiind realizate din materiale mai rezistente, cum ar fi lana, aceste pulovere au fost prevazute in fata cu nasturi sau alte elemente cu care puteau fi incheiate. Unele cardigane vor avea mai tarziu si fermoare in loc de nasturi.

Cardiganul care a salvat o viata

In America, cardiganului a fost asociat cu omul de televiziune Fred McFeely Rogers (papusar, compozitor, scriitor si activist american), cunoscut pentru serialul de televiziune „Mister Rogers’ Neighborhood” (1968–2001) dedicat prescolarilor. Succesul acestei emisiuni, a facut ca generatii intregi de tineri sa asocieze cardiganul cu cel care le-a facut copilaria frumoasa. Mister Rogers isi schimba cardiganul la inceputul fiecarui show de televiziune pentru a-si arata trecerea in timp. Pentru multi care au crescut cu domnul Rogers, acest pulover a devenit o parte frumoasa a copilariei lor.

Exista, de asemenea, o poveste in care un cardigan a impiedicat o incercare de asasinare impotriva unui editor de radio bulgar. Se pare ca un agent secret a incercat sa il injecteze pe omul de radio cu ricin otravitor, dar substanta nu a patruns in piele, deoarece cardiganul din lana pe care il purta a fost prea gros.

Astazi, cardiganul nu mai este perceput drept un obiect vestimentar batranesc. Dimpotriva, dupa cum putem vedea in aparitiile fostei prime doamne Michelle Obama, el poate fi purtat chiar si la tinute foarte elegante. Din punct de vedere al evolutiei sale, cardiganul poate fi astfel comparat cu salopeta. Daca in urma cu zece ani, salopeta era o haina cel mult casual, astazi femeile din toata lumea poarta salopete de seara si de ocazie.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo