Criteriul National

Istoria nestiuta a puloverului cardigan

Istoria nestiuta a puloverului cardigan
august 29
14:34 2017

Prin a intelege mai bine istoria anumitor obiecte vestimentare, ar trebui sa ne gandim de cate ori hainele ne-au influentat viata, devenind adevarate simboluri. Chiar daca poate parea un simplu pulover care ne-am obisnuit sa atarne in sifonier, cardiganul reprezinta piatra de temelie pentru moda care a impus cele mai populare stiluri din zilele noastre.

Puloverul tip cardigan este inca un obiect la moda. Poate fi purtat cu blugi sau pantaloni deschisi la culoare, iar unele cardigane pentru femei se pot purta, de asemenea, cu o rochie sau cu pantaloni scurti intr-o seara rece. Aceasta haina extrem de versatila este potrivita atunci cand ti s-a facut frig dar anotimpul nu iti permite totusi sa porti o geaca sau un pulover pe gat.

Cand a aparut cardiganul

Povestea puloverului cardigan incepe pe la mijlocul anilor 1800 in timpul razboiului din Crimeea. James Thomas Brudenell a fost cel de-al 7-lea Conte de Cardigan – de aici si numele acestui gen de pulover. Acest comandant militar britanic care a luptat pe front a fost cel care a introdus puloverul cardigan in cultura populara.

Dar cardiganul a devenit foarte popular in secolul al XVII-lea datorita francezilor si, in insulele britanice, datorita pescarilor. Aceste pulovere s-au dovedit incredibil de folositoare pe marea rece.

Fiind realizate din materiale mai rezistente, cum ar fi lana, aceste pulovere au fost prevazute in fata cu nasturi sau alte elemente cu care puteau fi incheiate. Unele cardigane vor avea mai tarziu si fermoare in loc de nasturi.

Cardiganul care a salvat o viata

In America, cardiganului a fost asociat cu omul de televiziune Fred McFeely Rogers (papusar, compozitor, scriitor si activist american), cunoscut pentru serialul de televiziune „Mister Rogers’ Neighborhood” (1968–2001) dedicat prescolarilor. Succesul acestei emisiuni, a facut ca generatii intregi de tineri sa asocieze cardiganul cu cel care le-a facut copilaria frumoasa. Mister Rogers isi schimba cardiganul la inceputul fiecarui show de televiziune pentru a-si arata trecerea in timp. Pentru multi care au crescut cu domnul Rogers, acest pulover a devenit o parte frumoasa a copilariei lor.

Exista, de asemenea, o poveste in care un cardigan a impiedicat o incercare de asasinare impotriva unui editor de radio bulgar. Se pare ca un agent secret a incercat sa il injecteze pe omul de radio cu ricin otravitor, dar substanta nu a patruns in piele, deoarece cardiganul din lana pe care il purta a fost prea gros.

Astazi, cardiganul nu mai este perceput drept un obiect vestimentar batranesc. Dimpotriva, dupa cum putem vedea in aparitiile fostei prime doamne Michelle Obama, el poate fi purtat chiar si la tinute foarte elegante. Din punct de vedere al evolutiei sale, cardiganul poate fi astfel comparat cu salopeta. Daca in urma cu zece ani, salopeta era o haina cel mult casual, astazi femeile din toata lumea poarta salopete de seara si de ocazie.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul