Criteriul National

Italia a devenit al doilea mare epicentru de infecție coronavirus, după China și peste Coreea de Sud. Rata mortalității – aproape 5%.

Italia a devenit al doilea mare epicentru de infecție coronavirus, după China și peste Coreea de Sud. Rata mortalității – aproape 5%.
martie 10
18:13 2020

(Preluare National – Catalin Tache):

”STS a spart Signal-ul” titram pe 7 noiembrie anul trecut, atunci când dezvăluiam că ”Scandalul Signal poate începe și va fi unul devastator la nivelul sistemului, acolo unde un raport contrainformativ absolut incendiar ar putea duce la îngenuncherea definitivă a Serviciului de Telecomunicații Speciale. (Reamintim ca Incisiv de Prahova a dezvaluit si printr-o ancheta propie aceleasi aspecte).
Serviciu care nici nu a fost bine lăsat să își revină din pumni după Caracal, că tocmai ce este din nou înghesuit în corzile sistemului în urma unui scandal de spionaj fără precedent în România postdecembristă. Pentru că pur și simplu în altă parte s-a ajuns la concluzia că STS-ul ar avea codurile Signal! Și drept urmare, convorbirile unor nume grele din sistem ar fi putut fi astfel monitorizate, ceea ce a produs o iritare extremă. Asta chiar dacă datele astfel obținute bineînțeles că nu vor putea fi niciodată folosite legal, în vreo instanță, ca și în cazul celor de pe WhatsApp, în lipsa unei eventuale percheziții informatice a telefoanelor propriu-zise”.
Mai mult decât atât, spiritele s-au inflamat la acea vreme și după ”paranoia” unora dintre cei care s-au simțit vizați de informația șoc a ”spargerii Signal”-ului de către STS, cum că la mijloc nu ar putea fi vorba doar de o eventuală ”mână criminală”, fie ea și a unui puternic grup de interese. Ci că ar putea fi de fapt o întreagă strategie pusă în aplicare încă din momentul promovării ”Dragon”, propria aplicație de mesagerie instant a Serviciului de Telecomunicații Speciale. Și care, deși a fost anunțată ca fiind strict un fel de ”internet intern” doar al angajaților STS a tulburat deja apele în restul sistemului încă dinainte de instalarea acestei controversate aplicații. Instalare care în ultimele zile aproape că a ajuns obligatorie la nivelul anumitor servicii secrete în frunte cu Serviciul de Protecție și Pază, acolo unde în mod absolut surprinzător, se forțează în chiar aceste zile instalarea obligatorie a ”Dragon”-ului și ”Signal”-ului pe toate telefoanele ”inteligente” ale angajaților!
Comunicăm doar pe ”Dragon” și ”Signal”!
După ”lovitura” din 7 noiembrie s-a încercat punerea cu orice preț a ”batistei” pe ”țambalul” STS, astfel că promotorii acestei strategii au abandonat instant planul de extindere a ”Dragon”-ului și la nivelul altor servicii secrete. Numai că tocmai când acest subiect părea deja uitat, scandalul ”Dragon- Signal” nu doar că a revenit în mod absolut surprinzător, dar el se extinde și la nivelul altor servicii secrete mai ceva decât coronavirusul care tinde să paralizeze o țară întreagă. Iar o mișcare cel puțin stranie, dacă nu chiar halucinantă de-a dreptul, mai ales ținând cont de faptul că în restul sistemului se știa foarte bine că relațiile dintre generalul Lucian Pahonțu și Ionel Bălan nu sunt chiar cele mai cordiale din lume a avut loc zilele trecute la nivelul Serviciului de Protecție și Pază.
Acolo unde ”garda pretoriană” a generalului care conduce SPP-ul încă din anul 2005 forțează mii de angajați să treacă imediat pe ”aplicațiile STS-ului”! Și cu toate că agitația este tot mai mare și oamenii refuză să își ”predea” telefoanele pentru aplicarea celor două aplicații, aceștia sunt deja presați în ședințe informative ad-hoc să își instaleze ”de îndată” nu doar ”Dragon”-ul, dar și ”Signal”-ul! Fără nicio explicație tehnică! Mai mult chiar se vorbește deja de luarea acestei măsuri ”de urgență” și pentru telefoanele personale ale sepepiștilor, nu doar pentru cele de serviciu! Iar ”bomboana” de pe colivă este documentarea intesivă a anunțului de ultimă oră că ”de acum înainte vom comunica orice, dar absolut orice numai pe Dragon și Signal”!!! Și asta în condițiile în care încă din noiembrie la nivelul sistemului dădea deja frisoane informația că ”STS-ul a spart Signal”-ul! Iar acum conducerea SPP-ul a decis brusc ca ”secretizarea informativă” să fie predată tocmai celor două aplicații de care până acum fugeau ca de tămâie…
”Iconița” verde, dată pe cea albastră…
Culmea este însă că presiunea ”prea ca la țară” exercitată neoficial de către conducerea SPP-ului pentru instalarea ”Dragon” și ”Signal” are tocmai un efect advers, oamenii refuzând pe capete să se conformeze ”ordinului pe unitate”, mai ales că responsabili de impunerea noilor reguli sunt tocmai „ceiștii” colonelului” Dumitru Voroneanu, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare. Principala misiune a acestora fiind tocmai asigurarea ”protecției interne” a propriei structuri, mai ales la nivelul comunicării între Secțiunile serviciului! De asemenea ridică mari semne de întrebare și care ar putea fi motivele acestei ”urgențe” ca peste noapte orice cadru SPP să folosească atât în timpul serviciului, cât și ”pe persoană fizică” doar ”Dragon” și ”Signal”. Adică tocmai cele două aplicații despre care în tot sistemul se știe că ar fi ”în custodia STS”, mai ales după ce cam toată ”lumea bună” a sistemului renunțase deja de multă vreme la ”iconița” verde a WhatsApp-ului. Iar acum li se bagă pe gât cea albastră, a ”Signal”-ului…
Prea mic pentru războiul IT?
Culmea este că ”Signal”-ul este preluat și la nivelul altor servicii secrete, deși această măsură nu face decât să irite spiritele. Mai ales ofițerii care desfășoară misiuni contrainformative sau sub acoperire fiind pur și simplu șocați de deciziile anumitor șefi, fiind convinși că practic își predau astfel ”securizarea” convorbirilor secrete către STS!
Un serviciu care, totuși, pare prea mic pentru un război atât de mare precum este cel … IT! Unde, în perioada imediat următoare sunt în joc miliarde bune de euro pentru implementarea obligatorie a celor două dispoziții ale Comisiei Europene cu privire la ”interoperabilitatea structurilor”. Astfel că în acest moment inițiații sistemului- până și mulți dintre aceștia fiind bulversați de deciziile din ultimele zile privind obligativitatea adoptării aplicațiiilor ”Dragon” și ”Signal”!- consideră că doar două variante de lucru sunt posibile. Iar prima ar fi ca STS-ul să vrea astfel să-și impună hegemonia pe mulți ani de acum înainte asupra ”controlului IT” în tot sistemul și joacă prin urmare ”la rupere”, după ce în ultima clipă ar fi racolat aliați neașteptați precum generalul Pahonțu. Iar lucrurile s-ar complica și mai serios dacă apoi s-ar trece la un eventual ”next level” al planului, și anume extinderea celor două aplicații și către restul ”beneficiarilor legali” ai STS-ului. Mai ales că, să nu uităm, aceșta sunt Președinția, Parlamentul, Guvernul, instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, autoritatea publică locală și centrală, autoritatea judecătorească, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi sau Curtea Constituțională! În schimb, în cea de a doua variantă de lucru STS-ul nu ar reprezenta decât ”suspectul de serviciu” ideal, ca și în cazul Caracal, atunci când va ”bubui” orice scandal public cu privire la ”vulnerabilitatea telecomunicațiilor” într-un scandal cu puternic impact mediatic. Și când în sfârșit se va putea trece la ”faza finală” a ”absorbirii” STS-ului în cadrul Ministerului Comunicațiilor ca și o simplă Direcție, actuala ”fișă a postului” urmând să fie preluată de o cu totul altă structură… Astfel că ”revolta anti-STS” din sistem ori este una cu adevărat spontană, ori una minuțios organizată în vederea instaurării ”bipolarismului”…

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul