Criteriul National

Italia: Cofondatorul Mișcării 5 Stele, Beppe Grillo, este cercetat pentru contractele de publicitate cu compania Moby – International

Italia: Cofondatorul Mișcării 5 Stele, Beppe Grillo, este cercetat pentru contractele de publicitate cu compania Moby – International
ianuarie 19
03:47 2022
Beppe Grillo este cercetat la Milano pentru trafic de influență ilegală pentru unele contracte de publicitate semnate în 2018 și 2019 de compania de transport maritim Moby, care este deținută de armatorul Vincenzo Onorato, cu blogul Beppegrillo.it, scrie Rai News.

Ancheta este condusă de procurorii Cristina Roveda sub coordonarea procurorului adjunct Maurizio Romanelli. Cofondatorul și garantul formaţiunii politice Mișcarea 5 Stele este suspectat de trafic de influență ilicită, citează Rador.

Sub aceeași suspiciune este cercetat și armatorul Vincenzo Onorato. Potrivit unei note publicate de procurorul din Milano Riccardo Targetti. „Onorato i-a cerut lui Beppe Grillo o serie de intervenții în favoarea companiei Moby” pe care cofondatorul și garantul Mișcării 5 Stele „le-a transmis politicienilor, transferându-i apoi solicitantului privat răspunsurile respective”.

Potrivit unor informații, agenţii Gărzii de Finanţe din Milano efectuează percheziții în birourile societăţii Beppe Grillo srl și în sediul social al firmei Casaleggio Associati. Ancheta vizează și un contract de 600 de mii de euro pe an semnat chiar de Casaleggio Associati cu Moby spa pe o perioadă de trei ani 2018-2020.

Anchetă în curs de derulare

În ceea ce priveşte compania Moby, este în curs de desfășurare o anchetă pentru faliment, coordonată de procurorul Roberto Fontana, în care sunt cercetaţi patronul Vincenzo Onorato și fiul acestuia, anchetă din care a reieşit situaţia traficului de influență ilicită.

Dosarul se concentrează pe „transferurile de bani” de la grupul Onorato către compania lui Grillo care administrează site-ul Beppe Grillo srl, pentru plata unor contracte de publicitate în perioada 2018 – 2019.

Din câte s-a aflat, ancheta se bazează și pe unele documente (câteva chat-uri de pe telefonul armatorului, proprietarul companiei Moby), transmise la Milano de procurorii din Florența care se ocupă de dosarul privind Fondazione Open a lui Matteo Renzi.

Potrivit informațiilor, în acele mesaje, Onorato îi cerea lui Beppe Grillo să intervină în favoarea companiei sale de transport maritim, care avea probleme cu creditorii, iar Grillo, la rândul său, din ceea ce a reieșit din investigații, ar fi transmis acele mesaje membrilor Mișcării 5 Stele, după care i-ar fi raportat răspunsurile lor lui Onorato.

Ancheta milaneză, coordonată de procurorul adjunct Maurizio Romanelli și de procurorul Cristina Roveda, urmărește să clarifice dacă contractele stipulate între 2018 și 2020 de Moby Spa cu Beppe Grillo Srl și Casaleggio Associati Srl pentru campaniile de promovare ale companiei nu sunt de fapt atenţii pentru „medierea” lui Grillo. Și dacă în realitate nu au servit la recompensarea intervențiilor în favoarea companiei Moby ale fondatorului M5S pe lângă alți exponenți ai partidului său.

Din activitățile de investigație, explică Parchetul, a reieșit că „societatea Beppe Grillo srl, unde „garantul M5S” este unicul acționar și reprezentant legal, a primit în 2018 și 2019 de la Moby spa suma de 120 de mii de euro pe an, ca plată pentru un „acord de parteneriat” pentru „difuzarea pe canale virtuale de „conținut editorial” pentru brandul Moby”.

De asemenea, în perioada 2018-2020, Moby a mai „semnat un contract cu Casaleggio Associati srl prin care se prevedea plata a 600 mii euro pe an, drept contraprestație pentru elaborarea unui plan strategic și pentru implementarea strategiilor de sensibilizare a publicului și a părților interesate vizavi de tema limitării beneficiilor fiscale doar pentru navele cu personal italian și din UE”.

Acum, anchetatorii milanezi vor să constate dacă aceste contracte erau fictive și dacă respectiva remunerație primită de compania lui Grillo a fost plata unor servicii efective sau prețul „medierii” politice.

„Având în vedere sumele plătite sau promise de Onorato, lipsa de claritatea a clauzelor contractelor, relațiile efectiv existente și utilizate de Beppe Grillo la cererea lui Vincenzo Onorato în interesul grupului Moby, pe lângă funcționari publici”, magistrații cred că „medierea operată de Beppe Grillo este ilegală, întrucât are drept scop orientarea acțiunii publice a funcționarilor publici într-un sens favorabil intereselor grupului Moby”, se explică în mandatul de percheziţie.

Pe lângă cele două firme, Beppe Grillo srl și Casaleggio Associati, unitatea economico-financiară a poliției financiare din Milano a mai percheziţionat alte cinci persoane. Agenţii Gărzii de Finanţe au sechestrat documente, corespondență, însemnări, dar și telefoane mobile și hard disk-uri. Din decret reiese că au fost dispuse percheziții în locuinţele a cinci persoane (care nu sunt cercetate) printre care se numără şi Achille Onorato, CEO al Moby spa.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul