Criteriul National

Italia: Liga Nordului a decis ca străinii rezidenţi în oraşul Novi să studieze dialectul local/ Românii, cea mai mare comunitate – International

Italia: Liga Nordului a decis ca străinii rezidenţi în oraşul Novi să studieze dialectul local/ Românii, cea mai mare comunitate – International
octombrie 09
05:12 2019
Novi, un oraș administrat de mai puțin de 120 de zile de un consiliu comunal alcătuit în întregime de reprezentanţi ai partidului Liga Nordului creează „Consiliul imigranţilor”,(”Consulta degli immigrati”), al cărui regulament prevede, printre altele, predarea istoriei locale și a dialectului din Novi. Persoana însărcinată cu constituirea acestui organism menit să faciliteze integrarea socială este Giacomo Perocchio, consilier comunal și secretar al Ligii Nordului, scrie La Stampa, citat de Rador.

Potrivit ultimilor date ISTAT din ianuarie, din cei 28 de mii de locuitori ai oraşului, 3.987 sunt străini – 955 bărbați și 2032 femei.

Cea mai mare comunitate este cea a românilor, cu 925 de rezidenți. Urmează: Albania (715), Maroc (602), Ecuador (469) și Republica Populară Chineză (183).

„Am discutat deja în comisie despre înființarea Consiliului” – explică Perocchio – „pentru a ne putea confrunta cu toate comunitățile. Ideea a luat prin surprindere opoziția, care nu s-a gândit niciodată să o instituie în perioada în care s-a aflat la conducerea orașulului. Până acum, la Novi s-a vorbit doar de comunități străine cu compartimente etanșe, în timp ce Consulta va crea căi unice spre integrare. În regulamentul pe care îl scriu, prevăd integrarea străinilor prin învățarea istoriei și a dialectului din Novi, deoarece nu noi suntem cei care trebuie să aderăm la cultura oamenilor pe care îi găzduim. Integrarea se face atunci când tradițiile și istoria locului sunt înţelese de cei care se stabilesc în acel loc. Odată cu regulamentul, vom defini sediul și modalităţile de alegere a membrilor”, a continuat scretarul Ligii.

Unul dintre primii pași, va fi acela de a cere consulatului României de la Torino un sediu în oraș în vederea alegerilor prezidențiale din România. Românii sunt cea mai mare comunitate și mi se pare corect să le facilităm anumite servicii”.

În ultimul timp însă, primarul a refuzat cererea comunității islamice care dorea un teren de sport în vederea Ramadanului. „Până și mediatorul cultural islamic al municipalității a declarat că este interesat de Consulta”, adaugă Perocchio. „Poziția noastră față de moschei și de centrele islamice este foarte clară și nu ne vom schimba părerile. Musulmanii vor trebui să se apropie şi ei de cultura noastră.Aşa cum am proceda şi noi dacă am vizita o ţară musulmană. Comunitatea musulmană va avea un reprezentant şi ne-am dori ca acesta să fie o femeie”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei