Criteriul National

Italia: Sute de migranți sunt lăsați liberi să străbata țara fără niciun control / ”Atâta efort degeaba” – International

Italia: Sute de migranți sunt lăsați liberi să străbata țara fără niciun control / ”Atâta efort degeaba” – International
octombrie 03
00:18 2020
Milioane de euro cheltuite în 5 luni, cinci nave folosite pentru carantină aflate în circulație în prezent, un serviciu de securitate impresionant pentru a garanta ordinea publică și, în ciuda tuturor acestor lucruri, în Italia există sute de migranți nou debarcați care au scăpat de orice control, scrie Il Giornale.

Mulți dintre ei, cu o foaie de călătorie în buzunar eliberată de autorități, străbat de fapt peninsula cu autobuzul, trenul sau vehiculele improvizate în căutarea altor spații de cazare. Un paradox care, în perioada marcată de pandemia de coronavirus, riscă să devină foarte periculos.

Un bun exemplu este Sicilia unde, în ultimele zile, mai multe municipalități au avut de-a face cu migranții plecați să strabată străzile imediat după ce au debarcat de pe navele care i-au adus în port.

Acea foaie care a provocat haosul

„Scene de film care își lasă amprenta”: aceasta este una dintre cele mai recurente fraze pe care le auzim în ultimele zile de la oamenii care au fost martori ai sutelor de migranți care încercau să ajungă din Porto Empedocle la Agrigento pentru alte destinații.

Totul s-a întâmplat între 21 și 22 septembrie anul trecut. Era seara de 21 septembrie când peste 750 de migranți, după finalizarea carantinei, au fost debarcați de pe nava Rapsodia din Porto Empedocle. Aici, cetățenii non-UE au petrecut noaptea în structura deschisă special pentru ocazie, în așteptarea unor dispoziții suplimentare.

A doua zi, pentru aproximativ 500 dintre ei, a sosit foaia de parcurs emisă de poliția din Agrigento.

Ei bine, cu documentele în mână, un „covor de migranți” a urcat pe drumul către oraș și a căutat cu disperare transportul public pentru a începe călătoria care îi va scoate din Italia.

Faptul a declanșat imediat numeroase controverse pe tema siguranței: toți acei migranți de pe stradă i-au alarmat pe șoferii care, în unele zone, riscau violențe dacă nu li se supuneau. Aceeași spaimă a fost reclamată și de studenții și pensionarii care s-au văzut blocați în acele mijloace de transport public, fără să înțeleagă ce se întâmplă.

Ce se întâmplă cu migranții?

Nu toți migranții care au ajuns odată la Agrigento au plecat imediat. Mulți au rămas în oraș. Și oricum, nimeni nu știe acum ce vor face și mai ales unde vor merge cei care au părăsit teritoriul provincial.

„Este o certitudine că acești 500 de cetățeni non-UE nu vor urmări data expirării de pe actele lor”, explică Stefano Paoloni, secretarul general al Uniunii Autonome a Poliției de Stat.

„Migranții vor rămâne în țara noastră sau vor călători pentru a ajunge la alte destinații, așa cum se întâmplă uneori, Franța și Germania în special. Este clar că mulți dintre acești migranți nu au niciun fel de resursă materială și, prin urmare, sunt expuși în special comportamentelor ilegale. Nu este un secret faptul că infracțiunile din țara noastră sunt comise de aproximativ 70% dintre cetățenii din afara UE. Atâta muncă pentru nimic ”, spune Stefano Paoloni.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul