Criteriul National

Iti lipseste unul sau mai multi dinti? Iata ce optiuni ai!

Iti lipseste unul sau mai multi dinti? Iata ce optiuni ai!
noiembrie 19
02:11 2017

Ca in cazul tuturor celorlalte probleme dentare, exista intotdeauna optiunea de a nu face nimic atunci cand ramai fara un dinte. Cu toate acestea, exista o serie de alte probleme ce pot surveni daca dintele lipsa nu este inlocuit cu ceva:

1. Niciun zambet nu este prea placut daca afiseaza un gol intre dinti.

2. Dintii vecini sunt predispusi sa se deplaseze si sa se incline spre acel gol lasat de caderea dintelui.

3. Dintii opusi au tendinta de a se deplasa in jos (sau in sus) spre spatiul gol.

4. In locul in care lipseste un dinte, tesutul osos se reduce putin cate putin, astfel ca, in timp, se scad sansele pozitionarii unui eventual implant.

5. Lipsa dintilor poate afecta, de asemenea, muscatura, ceea ce ar putea, pe termen lung, sa cauzeze dureri de cap si probleme ale articulatiilor din zona fetei.

Ce optiuni ai pentru inlocuirea dintilor lipsa?

Odata ce ai decis ca ignorarea acestei probleme nu este o optiune, ai la dispozitie trei solutii principale:

 • proteza dentara;

 • puntea dentara;

 • implantul dentar.

In randurile de mai jos, vom discuta despre fiecare optiune in parte.

Inlocuirea dintilor lipsa cu proteza dentara

Multor oameni nu le place ideea de a avea o proteza mobila, deoarece aceasta ii face sa se simta mai in varsta decat sunt in realitate. Adevarul este ca, protezele, daca sunt realizate bine, pot fi o optiune foarte buna pentru inlocuirea dintilor lipsa. Acestea sunt, in general, alegerea ideala pentru pacientii cu buget redus.

Avantajele protezei:

 • are un cost mic;

 • este usor de scos si usor de ingrijit;

 • repararea ei este facila in cazul in care se deterioreaza.

Dezavantajele protezei:

 • are tendinta de a irita gingiile;

 • este predispusa la deteriorare daca nu este intretinuta in mod corespunzator;

 • sunt necesare reproiectari periodice ale suprafetei de montaj pe masura ce forma maxilarului se modifica odata cu imbatranirea;

 • este detasabila, lucru ce poate fi destul de neplacut pentru multi oameni.

Inlocuirea dintilor lipsa cu puntea dentara

Puntea dentara este, in general, o optiune buna pentru a inlocui un spatiu gol intre dinti. O punte clasica este formata din puntea propriu zisa (un dintre fals) si doua coroane ce se plaseaza pe dintii vecini, care anterior au fost redusi cu cate 1,5 mm in dimensiune astfel incat sa se creeze suficient spatiu pentru plasarea coroanelor. In acest fel se creeaza de fapt un total de trei dinti noi. Puntile dentare sunt potrivite si pentru a inlocui un gol creat de lipsa mai multor dinti.

Avantajele puntii dentare:

 • este o tehnica sigura, incercata si testata;

 • este o optiune extrem de estetica;

 • dureaza multi ani.

Dezavantajele puntii dentare:

 • este o procedura ce implica slefuirea dintilor stalpi, fapt ce poate fi suparator mai ales daca dintii respectivi sunt sanatosi;

 • poate fi o varianta mai scumpa pe termen lung; daca trebuie inlocuita, atunci se poate dovedi costisitoare;

 • ar putea necesita remodelare odata cu inaintarea in varsta, deoarece gingiile ar putea cobori, iar jonctiunea dintre coroana si dintele natural ar putea fi expusa.

Inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi dentare

Cei mai multi stomatologi recomanda aceasta optiune, deoarece nu implica distrugerea dintilor naturali invecinati cu dintele lipsa. Implantul dentar este, de fapt, un inlocuitor din titan sau din zirconiu pentru radacina dintelui natural, asupra caruia se aplica o coroana dentara.

Implanturile exista deja de cativa ani buni si au devenit un tratament obisnuit ce se realizeaza cu mare acuratete si pricepere in multe clinici din Romania, cum ar fi Clinica Aesthetica din Cluj, unde specialistii pot inlocui orice, de la un singur dinte la o dantura completa.

Avantajele implantului dentar:

 • nu implica utilizarea dintilor vecini ca suporturi, cum sunt protezele si puntile dentare;

 • este optiunea cea mai estetica, implantul dentar semanand extrem de bine cu dintele natural;

 • poate fi cea mai buna optiune de cost pe termen lung, deoarece implanturile dentare nu au nevoie de inlocuire si au o durabilitate mai mare decat puntile, putand dura chiar si o viata intreaga.

Dezavantajele implantului dentar:

 • este mai scump decat puntile sau protezele dentare.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu