Criteriul National

Iubim, iertăm şi renaştem pentru România ta Partea a Doua

Iubim, iertăm şi renaştem pentru România ta  Partea a Doua
iunie 04
09:37 2016

Despre PNŢCD cât şi despre doctrina democrat -creştină se pot ţine conferinţe, se pot scrie tomuri întregi. Dar cel mai important, în afara faptului de a o cunoaşte şi de a o înţelege o reprezintă concepţia privind organizarea, funcţionarea si conducerea societăţii prin îmbinarea valorilor si normelor religiei creştine cu principiile şi valorile democratice.

header-logo
Fundamentul dreptății este egalitatea în libertate și demnitate a tuturor oamenilor și accesul lor la legi cu caracter egalitar. Dreptul dă posibilitatea de realizare a libertății.

De aceea, tocmai adevărata dreptate constă în asigurarea de șanse egale pentru toți. Desigur că nu se poate realiza egalitatea absolută în existența umană a indivizilor, date fiind deosebirile naturale dintre oameni și dreptul fiecăruia de a-și organiza fără restricții activitatea și viitorul propriu. Însă fiecare om trebuie să dispună de posibilitatea de a-și îmbunătăți condițiile de viață și de a-și conduce viața după propria lui dorință.

În aceste condiţii, democrația creștină propune luarea unor măsuri compensatoare, în favoarea categoriilor defavorizate care includ oameni lipsiți de capacitatea de a depăși obstacolele ridicate în lupta pentru existență. În această categorie se includ copiii, bătrânii, bolnavii, invalizii, handicapații.
Democrația creștină ține seama de imperfecțiunile omenești și tinde la depășirea lor, prin străduința de a apropia societatea de perfecțiune, prin garantarea dreptului de folosire a tuturor șanselor pentru realizarea idealurilor individuale.

Libertatea omului are caracter social și este condiționată și îngrădită de libertatea oamenilor săi. Fiecare om este obligat să recunoască dreptul la libertate al celorlalți oameni.Concepția Democrației Creștine asigură fiecărui om condițiile necesare indispensabile pentru libera afirmare a propriei sale personalități. Legăturile de dependență dintre oameni fac posibilă dezvoltarea unei adevărate libertăți.

Un alt aspect deosebit îl reprezintă principiul subsidiarității care are valabilitate și pentru structura relațiilor dintre comunități și asociații libere și instituțiile de stat.

Este lucru de la sine înţeles că libertatea se realizează prin responsabilitatea proprie a individului pentru deciziile luate și acțiunile îndeplinite.Libertatea este indisolubil legată de obligația de autoapărare a valorilor sale prin efortul tuturor cetățenilor, în interiorul comunității și în afara ei.
Între individ și societate există un raport permanent de interdependență, care exprimă însuși natura socială a omului. De aici rezultă că toţi indivizii au dreptul la solidaritate și obligația de a se comporta solidar.

Domnul Adrian Ţapliuc, Preşedinte PNŢCD Constanţa

Tapliuc-780x350

Un principiu notabil dar şi un mod de viaţă este pus în valoare de către muncă. Aceasta este considerată ca un mijloc de existență și în același timp de auto-realizare a personalității. Pentru a se asigura dreptul omului la muncă, trebuie să se folosească toate posibilitățile existente și să se creeze noi posibilități. În același timp, o preocupare majoră trebuie să cuprindă asigurarea unor condiții umane de muncă și a timpului de refacere și agrement.

Dacă de 26 de ani,statul prin neumăratele legi şi reforme s-a tot autofaultat, acum a sosit timpul ca o nouă clasă politică să sprijinească toate inițiativele individuale, fără însă să tindă la administrarea dirijată a timpului liber.

PNȚCD acordă o importanță deosebită societății și culturii țărănești și rolului capital pe care îl are agricultura pentru bunăstarea întregii populații

Fundamentul spiritual al economiei de piață cu caracter social este format de principiul libertății responsabile născute din concepția creștină despre om și societate.Economia socială de piață se întemeiază pe rentabilitate și dreptate socială, pe concurență, pe solidaritate și pe răspundere proprie și siguranță socială.
PNȚCD își propune dezvoltarea economiei de piață cu caracter social prin întărirea inițiativei personale și prin participarea cetățenilor la realizarea prograsului social economic al societății fără restrângerea drepturilor și libertăților individuale.
Economia socială de piață asigură pentru toți cetățenii libertatea personală, egalitatea șanselor, inviolabilitatea proprietății private, progresul social și ameliorarea condițiilor de viață.
Piața liberă ca formă organizatorică a economiei și democrația pluralistă ca formă organizatorică a statului.
Politica economică cu caracter social a PNȚCD are caracter umanist și promovează principiul subsidiarității. Repartizarea corectă și echitabilă a veniturilor propulsează rentabilitatea.
Economia socială de piață împletește în chip armonios ordinea pieții libere cu ordinea comandamentelor sociale.

alegeri-PNTCD-685x280

Stabilitatea valorii monetare este o premisă hotărâtoare pentru realizarea unei rentabilități economice de durată.
Cele mai importante sarcini ale unei politici sociale, axate pe prosperitatea cetățeanului, în viziunea principiilor creștin democrate sunt: apărarea omului de sărăcie, compensarea nevoilor familiale, asigurarea împotriva unor fenomene neprevăzute cu caracter destabilizator și garantarea îmbunătățirii necontenite a condițiilor generale de viață.
Principiile călăuzitoare ale concepției creștin democrate a PNȚCD urmăresc apărarea păcii, întregirea națională prin unirea cu Patria a teritoriilor românești ocupate în mod abuziv și realizarea unității europene, bazată pe respectarea drepturilor omului, colectivităților etnice și națiunilor.

De aceea, pe final ar trebui să luăm în considerare toate cele enumerate şi mai ales să ne gândim la însemnătatea mesajului profund propus de PNŢCD- „Iubim, iertăm şi renaştem pentru România ta!”

Sursa foto : www.pntcd.ro,tomisnews.ro,www.tvlitoral.ro

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro