Criteriul National

Iubim, iertăm şi renaştem pentru România ta Partea a Doua

Iubim, iertăm şi renaştem pentru România ta  Partea a Doua
iunie 04
09:37 2016

Despre PNŢCD cât şi despre doctrina democrat -creştină se pot ţine conferinţe, se pot scrie tomuri întregi. Dar cel mai important, în afara faptului de a o cunoaşte şi de a o înţelege o reprezintă concepţia privind organizarea, funcţionarea si conducerea societăţii prin îmbinarea valorilor si normelor religiei creştine cu principiile şi valorile democratice.

header-logo
Fundamentul dreptății este egalitatea în libertate și demnitate a tuturor oamenilor și accesul lor la legi cu caracter egalitar. Dreptul dă posibilitatea de realizare a libertății.

De aceea, tocmai adevărata dreptate constă în asigurarea de șanse egale pentru toți. Desigur că nu se poate realiza egalitatea absolută în existența umană a indivizilor, date fiind deosebirile naturale dintre oameni și dreptul fiecăruia de a-și organiza fără restricții activitatea și viitorul propriu. Însă fiecare om trebuie să dispună de posibilitatea de a-și îmbunătăți condițiile de viață și de a-și conduce viața după propria lui dorință.

În aceste condiţii, democrația creștină propune luarea unor măsuri compensatoare, în favoarea categoriilor defavorizate care includ oameni lipsiți de capacitatea de a depăși obstacolele ridicate în lupta pentru existență. În această categorie se includ copiii, bătrânii, bolnavii, invalizii, handicapații.
Democrația creștină ține seama de imperfecțiunile omenești și tinde la depășirea lor, prin străduința de a apropia societatea de perfecțiune, prin garantarea dreptului de folosire a tuturor șanselor pentru realizarea idealurilor individuale.

Libertatea omului are caracter social și este condiționată și îngrădită de libertatea oamenilor săi. Fiecare om este obligat să recunoască dreptul la libertate al celorlalți oameni.Concepția Democrației Creștine asigură fiecărui om condițiile necesare indispensabile pentru libera afirmare a propriei sale personalități. Legăturile de dependență dintre oameni fac posibilă dezvoltarea unei adevărate libertăți.

Un alt aspect deosebit îl reprezintă principiul subsidiarității care are valabilitate și pentru structura relațiilor dintre comunități și asociații libere și instituțiile de stat.

Este lucru de la sine înţeles că libertatea se realizează prin responsabilitatea proprie a individului pentru deciziile luate și acțiunile îndeplinite.Libertatea este indisolubil legată de obligația de autoapărare a valorilor sale prin efortul tuturor cetățenilor, în interiorul comunității și în afara ei.
Între individ și societate există un raport permanent de interdependență, care exprimă însuși natura socială a omului. De aici rezultă că toţi indivizii au dreptul la solidaritate și obligația de a se comporta solidar.

Domnul Adrian Ţapliuc, Preşedinte PNŢCD Constanţa

Tapliuc-780x350

Un principiu notabil dar şi un mod de viaţă este pus în valoare de către muncă. Aceasta este considerată ca un mijloc de existență și în același timp de auto-realizare a personalității. Pentru a se asigura dreptul omului la muncă, trebuie să se folosească toate posibilitățile existente și să se creeze noi posibilități. În același timp, o preocupare majoră trebuie să cuprindă asigurarea unor condiții umane de muncă și a timpului de refacere și agrement.

Dacă de 26 de ani,statul prin neumăratele legi şi reforme s-a tot autofaultat, acum a sosit timpul ca o nouă clasă politică să sprijinească toate inițiativele individuale, fără însă să tindă la administrarea dirijată a timpului liber.

PNȚCD acordă o importanță deosebită societății și culturii țărănești și rolului capital pe care îl are agricultura pentru bunăstarea întregii populații

Fundamentul spiritual al economiei de piață cu caracter social este format de principiul libertății responsabile născute din concepția creștină despre om și societate.Economia socială de piață se întemeiază pe rentabilitate și dreptate socială, pe concurență, pe solidaritate și pe răspundere proprie și siguranță socială.
PNȚCD își propune dezvoltarea economiei de piață cu caracter social prin întărirea inițiativei personale și prin participarea cetățenilor la realizarea prograsului social economic al societății fără restrângerea drepturilor și libertăților individuale.
Economia socială de piață asigură pentru toți cetățenii libertatea personală, egalitatea șanselor, inviolabilitatea proprietății private, progresul social și ameliorarea condițiilor de viață.
Piața liberă ca formă organizatorică a economiei și democrația pluralistă ca formă organizatorică a statului.
Politica economică cu caracter social a PNȚCD are caracter umanist și promovează principiul subsidiarității. Repartizarea corectă și echitabilă a veniturilor propulsează rentabilitatea.
Economia socială de piață împletește în chip armonios ordinea pieții libere cu ordinea comandamentelor sociale.

alegeri-PNTCD-685x280

Stabilitatea valorii monetare este o premisă hotărâtoare pentru realizarea unei rentabilități economice de durată.
Cele mai importante sarcini ale unei politici sociale, axate pe prosperitatea cetățeanului, în viziunea principiilor creștin democrate sunt: apărarea omului de sărăcie, compensarea nevoilor familiale, asigurarea împotriva unor fenomene neprevăzute cu caracter destabilizator și garantarea îmbunătățirii necontenite a condițiilor generale de viață.
Principiile călăuzitoare ale concepției creștin democrate a PNȚCD urmăresc apărarea păcii, întregirea națională prin unirea cu Patria a teritoriilor românești ocupate în mod abuziv și realizarea unității europene, bazată pe respectarea drepturilor omului, colectivităților etnice și națiunilor.

De aceea, pe final ar trebui să luăm în considerare toate cele enumerate şi mai ales să ne gândim la însemnătatea mesajului profund propus de PNŢCD- „Iubim, iertăm şi renaştem pentru România ta!”

Sursa foto : www.pntcd.ro,tomisnews.ro,www.tvlitoral.ro

Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo