Criteriul National

Jandarmeria. Când se oprește Organu’ din dat cu bulanu’? – Perspektiva

Jandarmeria. Când se oprește Organu’ din dat cu bulanu’? – Perspektiva
octombrie 04
08:02 2020
După 10 august 2018 Organul își pierde ușor răbdarea. Bun, nici înainte Organul nu stătea și se uita ca filosoful, dar acum senzația este că Organul bate tot ce prinde în cale. Bate săraci și rromi pe vreme de coronavirus. Acum câteva ore, Garda s-a răcorit, bătând în stația de metrou, suporteri de fotbal. Nu că i-a bătut, i-a făcut chisăliță. Pare că trăim tot mai des în scenariul: oamenii mișcă-n front, sunt cu gura mare, teribiliști, Organul rupe zgarda și “dă-i frate în carne vie, dă-i”!

Singura realitate este bătaie. Bâi, ăștia cer bătaie! Hai pe ei, pe mama lor. Singurul adevăr este că între Organe și “grupurile ostile” nu există nici dialog, nici prevenție. Ori așa ceva, trebuie recunoscut. E de speriat. Nu, nu cred în escaladarea violențelor, nu cred nici în faptul că sunt fragil în statul bătăuș. Nu. Nu scriu despre asta. Scriu despre faptul că în 2020 Organul se poartă ca organu’. N-are inteligență, ci doar instinct războinic. Organu’ e ca golanu’ și nimic mai mult.

Să privim către justificările lui Enache, jandarmul purtător de vorbe de după bataie. Aici avem un rezumat. „Din informaţiile deţinute rezultă faptul că o parte a suporterilor echipelor Steaua şi Dinamo intenţionau să se agreseze reciproc. (…) Având în vedere intenţiile pe care le cunoşteam din partea acestora, colegii mei au luat măsuri de prevenire şi escaladare a unor conflicte, li s-a interzis suporterilor stelişti deplasarea în zona stadionului, acolo unde existau acei 60 de suporteri ai echipei Dinamo.”

Recitiți textul. E ca o rachetă cu 3 plecări. Enache spune că pe bază de informații. Corect. Enache spune că pe bază de comportament anterior, “știind intențiile”. Corect. Enache spune că nu se respecta ordinea. În toate aceste trepte de reacție n-a existat nici măcar o negociere. Nici un dialog.

Celebrul dialog între șeful poliției și neamul lui Pian, de exemplu, face parte din același arsenal, din aceeași reacție. Am un eveniment azi, azi vorbesc cu băieții. Merge și așa, CLICK aici, dar nu merge și așa.

Jandarmeria acționează, nu negociază. A negocia înseamnă a merge în teritoriu zilnic, nu doar pe eveniment. Un dialog trebuie să fie constant. Și când e meci de fotbal, și, mai ales, când nu e meci de fotbal. Altfel, avem formula: “cere bătaie, dă-i bătaie”.

Confruntarea dintre Orban și golan o fi el ritual, cum spune Dinu Guțu într-o carte memorabilă, dar totuși, un asemenea mecanism “cer bătaie, să le dăm bătaie” între sălbatici, de sălbăticire. Pare unul etern. Se bat de 2000 de ani, lasă-i să se descarce încă 2000 de ani de acum încolo. Sunt și ei oameni.

Dar, suntem în 2020.
Astfel de violențe nu fac decât să vorbească

despre sport ca o zonă periculoasă,
despre sport ca o zonă plină de desbedei și discriminare,
despre un Organ care este doar vigilent cu bulanu’n mână.
Care se ocupă cu pusul ștampilelor.
Care încurajează prejudecățile.

Păi, Organu’ întărește, certifică ruptura între comunități. Ah, sunt săraci? Păi, să moară săraci. Ah, sunt golani, să moară golani. Organu’ adâncește neîncetat neîncrederea în autoritatea Statului.

Pot să cred Organului i s-a schimbat generația. E o generație cu mușchii pe ea. Căliți în exerciții cum nici nu visa universul acum 20 de ani. Pot să cred că așa cum e lumea așa e și Organu’ ei. Mușchiuloasă. Nerăbdătoare. Dar la fel de bine pot să cred că șefii Organului, ca și subordonații lui, din ce în ce mai puțin inițiați în arta negocierii.

Jandarmeria este o castă de oameni bătăioși, cărora le cam lipsesc filosofii, oamenii care să înțeleagă binele și răul. Până unde teribilismul golanului poate fi înțeles? Până unde mușchii de pe jandarm pot fi stăpâniți? E vorba, asta e, de negociere, adică discuții permanente cu inamicul, nu doar înainte de fiecare întâlnire.

E vreun jandarm care coboară cu adevărat în stradă, se duce în cartierele sărace, care viermuiesc de rromi, de intenții negre? Hai să spunem că nu, sau mai degrabă, deloc constant. Pentru că atunci când dai cu bulanu’ e simplu să dai cu bulanu’. Dar întrebarea este când se oprește Organu’ din dat cu bulanu’? Asta chiar nu știu cine o stabilește? Nici șefii Organului, nici jandarmii habar n-au. Când se termină furia lor se liniștesc “viermii”?

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul