Criteriul National

Jandarmeria Capitalei nu respectă Constituția!

Jandarmeria Capitalei nu respectă Constituția!
septembrie 01
05:08 2016

prostie

M-am uitat cu atenție la tot ce s-a întâmplat săptămâna trecută legat de derby-ul din fotbalul românesc Steaua – Dinamo.

Marți, 16 august 2016, va rămâne o zi memorabilă în istoria fotbalului românesc. Nu din cauza faptului că Steaua București a încasat pe Arena Națională 5 goluri din partea lui Manchester City, ci datorită farsei monumentale pusă la cale de fanii lui Dinamo București. O farsă ce s-a dorit a fi un preambul la ce urma să se întâmple în tribune, sâmbătă, 20 august 2016, când urma să se dispute derby-ul dintre cele două echipe bucureștene.
doar-dinamo
Un singur aspect: farsa nu a fost înghițită cum se cuvine de către mai-marii Stelei, și aici mă refer la Gheorghe (Gigi) Becali și Mihai (Meme) Stoica. Aceștia, iritați de ce au văzut în tribune marți seara, au decis ca sâmbătă să interzică orice coregrafie pregătită de galeriile celor două echipe.
În ciuda atitudinii războinice și a interdicției impusă de cei doi infractori, condamnați penal și care și-au executat pedepsele în pușcăria de la Poarta-Albă, fanii echipei Dinamo București au pregătit o coregrafie bazată pe îmbrăcarea, în afara stadionului, a unor veste de culoare albă, ținând cont că ei vin la meci întotdeauna îmbrăcați în tricouri roșii. Veste albe pentru suporteri, o chestie inofensivă menită să creeze un mesaj în interiorul stadionului, adică o exprimare.

dezbracarea-fanilor-lui-dinamo
Exprimare interzisă însă de infractorii Gigi Becali și Meme Stoica, interdicție la care, culmea, au achiesat și jandarmii aflați la stadion, care i-au dezbrăcat pe fanii lui Dinamo de vestele respective. Și le-au interzis astfel libertatea de exprimare, de a-și expune mesajul în tribune, pe stadion, cu ocazia derby-ului.

Libertatea de exprimare care este garantată de Constituția României, dar pe care șefii fără carte ai jandarmilor bucureșteni au decis să o suprime la apelul infractorilor Gigi și Meme.

Dar ce spune Constituția României?
” ART. 30 Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă. „
Dacă la Gigi și Meme, în calitate de persoane fizice, de infractori care și-au executat pedepsele în pușcărie, nu am pretenția ca să respecte dispozițiile Constituției României, dispoziții care sunt imperative, la jandarmi am alte pretenții.
Faptul că jandarmii au încălcat prin atitudinea lor libertatea de exprimare a fanilor echipei Dinamo cu prilejul meciului de sâmbătă, 20 august 2016, reprezintă o gravă încălcare a dispozițiilor constituționale.
Pe această cale solicit Avocatului Poporului să ia atitudine cu privire la acest caz și solicit demiterea întregii conduceri a Jandarmeriei Capitalei. Atât timp cât șefii jandarmilor au fost de acord cu încălcarea libertății de exprimare stipulată imperativ în Constituția României, aceștia nu mai pot conduce o instituție menită să apere legea și ordinea publică.

Sursa foto: Arhiva Revista presei spirtive

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnului Hristo Botev pentru excelentul material oferit în exclusivitate!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo