Criteriul National

Japonia comemorează 75 de ani de la explozia atomică de la Nagasaki – International

Japonia comemorează 75 de ani de la explozia atomică de la Nagasaki – International
august 09
15:23 2020
Japonia a comemorat duminică 75 de ani de la atacul nuclear american de la Nagasaki, oraş din sud-vestul Ţării Soarelui Răsare, însă manifestările au fost limitate pe fondul pandemiei de coronavirus, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Nagasaki a redus numărul de participanţi la ceremonia sa anuală la 500, faţă de 5.900 de participanţi anul trecut. Printre cei prezenţi la ceremonia din acest an de la Parcul Păcii din Nagasaki s-au numărat supravieţuitori ai exploziei atomice, rude ale victimelor, reprezentanţi din circa 70 de ţări şi premierul nipon Shinzo Abe.

Într-o declaraţie citită la ceremonia de comemorare a victimelor atacului american, primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue, a cerut ţărilor să participe la următoarea conferinţă pentru revizuirea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, „care arată calea de urmat către dezarmarea nucleară totală”, potrivit agenției EFE.

Taue a amintit că în anul 2020 se împlinesc 50 de ani de la intrarea în vigoare a tratatului, însă „în ultimii ani au sporit demersurile statelor posesoare de arme nucleare de a reveni asupra promisiunii de dezarmare nucleară, aşa cum o demonstrează iniţiative precum eliminarea Tratatului privind armele nucleare cu rază medie de acţiune, INF”.

Taue a mai avertizat că, în plus, se avansează pe calea dezvoltării de arme nucleare noi, mai sofisticate, mici şi uşor de folosit, ceea ce face ca „ameninţarea privind utilizarea armelor nucleare să devină pe zi ce trece tot mai reală”.

La 9 august 1945, un bombardier american de tip B-29 a lansat o bombă atomică botezată Fat Man deasupra oraşului Nagasaki, distrugând oraşul şi ucigând zeci de mii de oameni pe loc. Circa 74.000 de persoane au murit până la sfârşitul războiului. Atacul de la Nagasaki a survenit la trei zile după ce prima bombă atomică a explodat asupra oraşului Hiroshima, din vestul Japoniei, omorând 140.000 de oameni.

Nagasaki, 9 august 1945. Foto: Agerpres

Printre cei ucişi sau răniţi în cele două oraşe nipone s-au numărat zeci de mii de coreeni, studenţi din China şi din Asia de Sud-Est, precum şi prizonieri de război americani şi europeni. La şase zile după atacul atomic de la Nagasaki, la 15 august, Japonia a capitulat.

Scriitorul britanic Kazuo Ishiguro a trimis un mesaj către oraşul său natal, Nagasaki, cu prilejul comemorărilor. „În aceste vremuri tulburi, să nu uităm importanţa cooperării şi înţelegerii internaţionale datorită cărora am ajuns până aici în siguranţă în aceşti ani. Să ne amintim pericolele uriaşe care continuă să ne ameninţe şi valoarea supremă a vieţii umane”, a declarat Ishiguro, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2017.

Citește și: ​

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul