Criteriul National

Jean-Claude Juncker a dezvăluit viziunea UE și a avertizat Marea Britanie că va „regreta” Brexit-ul

Jean-Claude Juncker a dezvăluit viziunea UE și a avertizat Marea Britanie că va „regreta” Brexit-ul
septembrie 14
18:16 2017

Jean-Claude Juncker a pledat pentru o Uniune Europeană din ce în ce mai puternică și a avertizat că Marea Britanie va „regreta pe Brexit”, într-un discurs destul de aspru, chiar sfidător, care a fost marcat ca un model pentru viitoarele State Unite ale Europei. Planurile impulsionează „unirea tot mai strânsă” în domeniul apărării,ale imigrației dar și politicii externe, într-un ”bloc mai mare, mai puternic”, cu condiția alegerii directe ale unui nou președinte al UE.

jean-claude-juncker

Un ministru al finanțelor din zona euro va fi numit, în fiecare țară care adoptă moneda euro, moneda unică. De asemenea, oficialul a mai cerut un summit special al celor 27 de state membre rămase, a doua zi după Brexit, în luna martie 2019, care se va desfășura în orașul Sibiu, ”pentru a descrie viitorul UE.” El a insistat că „vântul s-a întors înapoi și suflă în porturile Europei”, în pofida diviziunilor profunde privind reforma zonei euro, cu problemele ce vizează cotele de migrație ” obligatorii” și valorile democratice.

„Trebuie să respectăm voința poporului britanic”, a spus el. „Vom face progrese. Vom continua să ne mișcăm. Vom trece mai departe, pentru că Brexit-ul nu este totul. Nu este viitorul Europei. Nu este totul și sfârșitul … La 30 martie 2019, vom fi o uniune de 27 și vă sugerez să ne pregătim foarte bine pentru acea dată „.

La toate acestea a mai adăugat: „Am trăit proiectul european de-a lungul întregii mele vieți. Am luptat pentru asta, am lucrat pentru asta. Am trecut prin vremuri bune și am trecut prin vremuri grele … uneori am suferit cu Europa și am agonizat peste Europa (…) și nu mi-am pierdut niciodată dragostea față de Uniunea Europeană. După cum știm cu toții că nu există dragoste fără dezamăgire sau foarte rar. „

Raportul anual al lui Juncker adresat Parlamentului european de la Strasbourg a fost cu mult mai optimist în ceea ce privește viitorul săudecât discursul de acum un an. Motivele sale se leagă de creșterea economică ce a depășit nivelul SUA și chiar șomajul ce se situează la un nivel scăzut, de aproape nouă ani. Președintele comisiei și fostul prim-ministru al Luxemburgului au insistat că ”familia europeană” ar trebui să profite de momentul acesta pentru a face reforme pe scară largă.

„După cum a scris Mark Twain, de acum încolo vom fi mai dezamăgiți de lucrurile pe care nu le-am făcut decât de cele pe care le-am făcut”, a spus Juncker . De aceea,a propus mai mult ajutor tuturor țărilor UE să adere la zona euro, astfel încât moneda acesta să poată fi cu adevărat „singura, unica din Uniunea Europeană”.

Promisiunile au fost deja lansate , fapt ce demonstrează cum împreună cu o gamă largă de schimbări instituționale, inclusiv crearea unui ministru de finanțe al UE și extinderea în spațiul Schengen, în care se permite călătoria fără pașaport vor fi aplicate tuturor statelor.

Într-un apel lansat președințiilor Comisiei Europene și ale Consiliului European (organismul care cuprinde liderii statelor membre, care urmează să fie combinat și ales direct în viitor)- Juncker a declarat că UE trebuie să fie mai flexibilă și raționalizată. „Europa ar fi mai ușor de înțeles dacă un căpitan va conduce nava”, a concluzionat. El și-a pus, de asemenea, greutatea în spatele solicitărilor ca locurile din Parlamentul European deținute anterior de deputații britanici să fie aleși pe o bază transnațională.

Oficialul european a adăugat că tocmai consiliul ar trebui să adopte votul cu majoritate calificată, mai degrabă decât unanimitatea, în privința chestiunilor de politică externă și să avanseze în apărarea europeană. „Până în 2025 avem nevoie de o Uniune Europeană de apărare deplin. Avem nevoie de ea. Iar Nato vrea asta. ”  De asemenea, că UE va înființa o agenție europeană de securitate cibernetică. „Atacurile informaționale nu cunosc granițe și nimeni nu este imun”.

European Commission President Juncker addresses the European Parliament during a debate on The State of the European Union in Strasbourg

Juncker a declarat deputaților europeni că intenționează să înceapă negocierile comerciale cu Australia și Noua Zeelandă și a promis să legifereze pentru a proteja interesele strategice de achizițiile străine prin ”screening-ul industrial.”

 O declarație comună a guvernelor franceze, germane și italiene în urma discursului a aprobat această mișcare. Ministrul german pentru afaceri economice, Brigitte Zypries, a declarat: „Trebuie să evităm și alte state care beneficiază de deschiderea noastră să-și dezvolte propriile interese de politică industrială”. Juncker a adăugat că UE va răspunde la „prăbușirea ambițiilor din SUA” privind schimbările climatice prin trecerea la vid și asigură faptul că Europa va proteja lumea. Cu toate acestea, el a exclus în „viitorul previzibil” aderarea Turciei la UE și, în cele mai puternice comentarii pe această temă, a condamnat scandalul țării aflate în regimul dictatorului, al președintelui Recep Tayyip Erdoğan.” Turcia se îndepărtează de Uniunea Europeană în salturi”, a declarat Juncker membrilor Parlamentului European. „Jurnaliștii aparțin redacțiilor în timpul unei dezbateri aprinse și nu în închisoare. Fac apel astăzi la puterile care se află în Turcia: permiteți tuturor jurnaliștilor  să plece și nu doar jurnaliștilor noștri „.

Juncker a fost, de asemenea insensibil la recentele reforme judiciare ale Poloniei, care au fost criticate ca un atac asupra sistemului judiciar, deși el nu a menționat numele țării. Bruxelles-ul a amenințat că declanșează un proces prin care Polonia își poate pierde drepturile de vot în consiliul de miniștri dacă nu va regândi o serie de reforme legislative recente. Juncker e de acord cu acel caz în care „statul de drept înseamnă că legea și justiția sunt susținute de o justiție independentă. Acceptarea și respectarea unei hotărâri judecătorești definitive este ceea ce înseamnă să fii parte a unei uniuni bazate pe statul de drept .”

De asemenea, UE va intensifica deportarea imigranților ilegali, va îmbunătăți „căile sale” de migrație legală și va aborda „condițiile inumane” din lagărele de primire libiene, care, potrivit unor rapoarte, amintesc de cele două tabere de concentrare ale celui de-al Doilea Război mondial.

Nigel Farage- fostul lider UKIP- a spus camerei de la Strasbourg că discursul lui Juncker a fost „îngrijorător”. „Mai mult, Europa e în toate direcțiile și tot ce trebuie făcut e fără consimțământul oamenilor”, a pledat Farage. „Tot ce pot spune, este mulțumirea lui Dumnezeu că plecăm. N-ați învățat nimic de la Brexit. Dacă ați acordat concesii [lui David] Cameron, în special în ceea ce privește imigrația, votul pro Brexit, trebuie să recunosc, nu s-ar fi întâmplat niciodată „.

Video Nigel Farage:

Discursul integral al președintelui Comisiei Europene îl puteți citi AICI.

Sursa foto : Romania Insider,Financial Times

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo