Criteriul National

Jean-Claude Juncker amenință voalat SUA

Jean-Claude Juncker amenință voalat SUA
martie 31
23:43 2017

Jean-Claude Juncker amenință că va susține independența unor state americane, dacă Trump va continua să încurajeze ieșirea altor țări din Uniunea Europeană, după exemplul Marii Britanii. Aflat la congresul PPE din Malta, președintele Comisiei Europene a mai spus că UE trebuie să-și întărească sistemul de apărare, care acum e ca un „coteț pentru găini”.

European Commission President Juncker delivers a speech during a debate on the future of the EU at the European Parliament in Strasbourg

La o reuniune a liderilor Partidului Popular European de centru-dreapta, în Malta, Juncker a declarat că Brexit ul nu ar fi sfârșitul Uniunii Europene – chiar dacă unii oameni, cum ar fi Donald Trump doresc acest rezultat. Ca răspuns al Casei Albe ce a demonstrat că președintele Trump ar fi fost „un lider pe Brexit,“ Juncker a declarat: „În cazul în care continuă, voi suna pentru Ohio ca să fie independent și Texas ul să părăsească Statele Unite.“

Remarcile lui Juncker au venit la o zi după ce Marea Britanie a declarat în mod oficial  Uniunii Europene că intenționează fără regrete să se îndepărteze. „Brexit ul ar trebui să fie începutul a ceva nou, ceva mai bun“, a mai spus Juncker.„Trebuie să continuăm.“

Oficialul european a adăugat că este destul de mult pentru cei 27 de membri UE rămași să facă, inclusiv să contribuie la consolidarea politicii de securitate și apărare. „O fermă de pui este o formațiune de luptă strânsă în comparație cu apărarea comună a Europei“, a spus el,  în discursul ținut integral în limba germană.

Juncker a făcut aceste declaraţii în contextul întrevederii pe care cancelarul Germaniei Angela Merkel a avut-o vineri la Washington, cu preşedintele SUA Donald Trump. Cu această ocazie, Angela Merkel a pledat pentru reluarea negocierilor între Uniunea Europeană şi Statele Unite pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). Joi, Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, a dat asigurări că Washingtonul nu vrea conflicte comerciale, însă unele acorduri internaţionale ar trebui, în opinia lui, revizuite.

 „Faptul că preşedintele american a salutat decizia Marii Britanii de ieşire din UE şi a spus că alte ţări ar trebui să urmeze acest parcurs reprezintă ceva inedit”, a subliniat Jean-Claude Juncker.Pe de altă parte, Juncker s-a declarat încrezător că Uniunea Europeană va semna anul acesta un acord comercial cu Japonia. Preşedintele Comisiei Europene se va întâlni marţi cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.
juncker

Acest discurs ironic și amenințător este de fapt o prelungire a unor declarații făcute acum mai bine de doă săptămâni. Atunci, fiind întrebat, într-un interviu acordat publicației Bild am Sonntag, dacă alte state UE ar putea urma exemplul britanic, Juncker a afirmat: „Nu. Exemplul Marii Britanii îi va face pe toți să își dea seama că nu merită să plece”.

Un alt pasaj aflat în același registru relevă poyiția intransigentă a oficialului european ce consideră că statele rămase în UE vor fi unite și nicidecum fărâmițate de pozițiile și politiciile de părăsire a acetei uniuni sau de părerile și avântul partidelor naționaliste:”Dimpotrivă, statele rămase în Uniunea Europeană se vor îndrăgosti unul de altul din nou și vor înnoi angajamentele în cadrul Uniunii Europene”, a subliniat Jean-Claude Juncker.

Filmul complet al declarațiilor oficialului european

Sursa foto Bild.de,  Reuters UK

Sinteză material realizat de către Prof.Daniel Mihai Prof. Dr.de Vioară la CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo