Criteriul National

Joe Biden a câștigat alegerile, Trump nu-și recunoaște înfrângerea. Ce urmează? – Alegeri SUA 2020

Joe Biden a câștigat alegerile, Trump nu-și recunoaște înfrângerea. Ce urmează? – Alegeri SUA 2020
noiembrie 08
10:53 2020
Joe Biden a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale potrivit proiecțiilor mass media care indică faptul că acesta a depășit pragul de 270 de voturi electorale necesare pentru a se instala la Casa Albă, în locul lui Donald Trump care refuză să își recunoască înfrângerea. Ce se întâmplă acum?

Fostul vicepreședinte american nu se va muta imediat pe Bulevardul Pennsylvania 1600, sunt câțiva pași care trebuie parcurși până atunci. De obicei, procesul de tranziție este unul calm, însă acțiunile în justiție ar putea complica puțin lucrurile, amintește BBC News.

Când devine Biden președinte?

Mai întâi, voturile trebuie validate în fiecare stat, proces care de obicei durează câteva săptămâni. Constituția SUA precizează că noul mandat începe de la 20 ianuarie anul viitor, la ora prânzului.

Totul are loc în cadrul unei ceremonii cunoscută sub numele de ”inaugurare”, care are loc în Capitala Washington DC. Noul președinte și vicepreședintele depun jurământul, în fața șefului Curții Supreme.

Ce înseamnă tranziția prezidențială?

Este vorba despre perioada care se derulează între anunțarea rezultatelor din alegerile prezidențiale și inaugurarea care are loc la 20 ianuarie. Președintele ales convoacă o echipă de tranziție care să pregătească preluarea puterii mediat după inaugurare, iar echipa lui Biden a fost deja aleasă.

Aceasta va stabili și candidații care vor face parte din cabinet și politicile prioritare ale guvernului. Membrii echipei fac un tur al agențiilor federale pentru a fi informați cu privire la problemele presante care trebuie rezolvate imediat și bugete. În acest fel, culeg toate informațiile necesare noii administrații și rămân la dispoziția acesteia și după inaugurare. Unii dintre membrii echipei de tranziție pot rămâne în cadrul administrației și după data de 20 ianuarie.

În 2016, președintele Barack Obama l-a întâmpinat pe succesorul său Donald Trump, fotografiile din Biroul Oval arătând însă răceala dintre cele două tabere. Tranziția a fost însă una care s-a desfășurat normal.

Dacă Trump nu-și recunoaște înfrângerea?

Donald Trump, care se afla pe terenul de golf în momentul în care presa americană a anunțat rezultatul alegerilor, a transmis foarte clar că nu-și recunoaște înfrângerea și contestă rezultatele în justiție. Pe măsură ce contestațiile sale sunt respinse de judecători, presiunea publicului va fi tot mai mare în sensul de a-l forța să admită înfrângerea, însă nu este obligat să facă acest lucru.

Faimosul moment în care învinsul îl sună pe învingător și recunoaște victoria acestuia este o tradiție politică, dar nu o obligație legală.

Deși nimic nu-l obligă pe Trump să își recunoscă înfrângerea în fața lui Biden sau să participe la inaugurare, președintele în exercițiu are totuși câteva obligații legale. El trebuie să își autorizeze administrația să facă pregătirile logistice pentru preluarea mandatului de către noua echipă a lui Biden, un fel de predare-primire de mandat. Oficiali de la Casa albă susțin, potrivit BBC News, că Trump a făcut deja acest lucru.

Pe de altă parte, Donald Trump a devenit președinte din postura de candidat neconvențional, care nu s-a temut niciodată să încalce norme și tradiții vechi de când lumea. Nu ar fi exclus să procedeze a fel și la momentul părăsirii Casei Albe.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul