Criteriul National

Jucariile traditionale sau jucariile electronice? Care sunt mai bune pentru copii?

Jucariile traditionale sau jucariile electronice? Care sunt mai bune pentru copii?
mai 23
10:36 2021

Copiii din ziua de azi sunt innebuniti dupa toate acele articole digitale stralucitoare si interactive care se gasesc in mai orice magazin online jucarii.

Si de ce nu ar fi? De la roboti la jocuri de masa cu circuite-labirint pana la tablete si aplicatii mobile, jucariile electronice sunt foarte captivante, uneori mai interesante decat animalutele din plus traditionale sau decat puzzle-urile. In plus, jucariile electronice au la baza cateva aspecte educationale. Unele jucarii, de exemplu, promoveaza invatarea simultana a abilitatilor de muzica si matematica. Alte jucarii ii stimuleaza pe micuti sa invete despre stiinta, tehnologie si inginerie.

Dar exista o convingere in randul medicilor pediatri, ca unele abilitati se invata cel mai bine cu ajutorul jucariilor traditionale.

Jucariile electronice pot fi etichetate “educationale” atunci cand nu sunt, asa ca parintii ar trebui sa fie precauti atunci cand aleg ce jucarii sa cumpere. Copiii mici trebuie sa invete cum sa socializeze si sa interactioneze cu ceilalti, acestea fiind lucruri care se invata prin joc social, nu prin aplicatii mobile. Jucariile traditionale sunt asadar importante pentru dezvoltarea interactiunilor lingvistice, a imaginatiei si a rezolvarii problemelor.

Specialistii recomanda, in general, parintilor sa limiteze utilizarea videoclipurilor si a jocurilor de calculator de catre copiii mici, spunand ca durata totala a vizionarii unui ecran ar trebui sa fie mai mica de o ora pe zi pentru copiii cu varsta de 2 ani sau mai mult si evitata de copiii cu varsta mai mica de 24 de luni. De asemenea, copiii mai mici de 5 ani ar trebui sa foloseasca jocuri video numai daca sunt adecvate din punct de vedere al dezvoltarii lor.

Cand vine vorba de imbunatatirea anumitor abilitati importante, aceste jucarii traditionale sunt in continuare cele mai bune pentru copii:

  • papusile, animalele de plus, mancarea si vasele de jucarie, masinutele, avioanele, cladirile; acestea ii ajuta pe copii sa isi stimuleze imaginatia si sa se dezvolte din punct de vedere social si emotional;

  • cuburile de constructie, Lego, formele, puzzle-urile si trenurile; ii ajuta pe copii sa invete abilitati de rezolvare a problemelor si sa-si dezvolte abilitati motorii fine si matematice;

  • cartile de colorat, creioanele, markerele, plastelina si autocolantele; ajuta la dezvoltarea creativitatii, precum si la imbunatatirea abilitatilor motorii fine;

  • jocurile traditionale de carti de masa; creeaza oportunitati pentru interactiuni fata in fata, acestea fiind esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copiilor;

  • mingile, jucariile de tras / impins, bicicletele si tricicletele; ajuta la dezvoltarea fizica si la interactiunea sociala.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul