
Copiii din ziua de azi sunt innebuniti dupa toate acele articole digitale stralucitoare si interactive care se gasesc in mai orice magazin online jucarii.
Si de ce nu ar fi? De la roboti la jocuri de masa cu circuite-labirint pana la tablete si aplicatii mobile, jucariile electronice sunt foarte captivante, uneori mai interesante decat animalutele din plus traditionale sau decat puzzle-urile. In plus, jucariile electronice au la baza cateva aspecte educationale. Unele jucarii, de exemplu, promoveaza invatarea simultana a abilitatilor de muzica si matematica. Alte jucarii ii stimuleaza pe micuti sa invete despre stiinta, tehnologie si inginerie.
Dar exista o convingere in randul medicilor pediatri, ca unele abilitati se invata cel mai bine cu ajutorul jucariilor traditionale.
Jucariile electronice pot fi etichetate “educationale” atunci cand nu sunt, asa ca parintii ar trebui sa fie precauti atunci cand aleg ce jucarii sa cumpere. Copiii mici trebuie sa invete cum sa socializeze si sa interactioneze cu ceilalti, acestea fiind lucruri care se invata prin joc social, nu prin aplicatii mobile. Jucariile traditionale sunt asadar importante pentru dezvoltarea interactiunilor lingvistice, a imaginatiei si a rezolvarii problemelor.
Specialistii recomanda, in general, parintilor sa limiteze utilizarea videoclipurilor si a jocurilor de calculator de catre copiii mici, spunand ca durata totala a vizionarii unui ecran ar trebui sa fie mai mica de o ora pe zi pentru copiii cu varsta de 2 ani sau mai mult si evitata de copiii cu varsta mai mica de 24 de luni. De asemenea, copiii mai mici de 5 ani ar trebui sa foloseasca jocuri video numai daca sunt adecvate din punct de vedere al dezvoltarii lor.
Cand vine vorba de imbunatatirea anumitor abilitati importante, aceste jucarii traditionale sunt in continuare cele mai bune pentru copii:
-
papusile, animalele de plus, mancarea si vasele de jucarie, masinutele, avioanele, cladirile; acestea ii ajuta pe copii sa isi stimuleze imaginatia si sa se dezvolte din punct de vedere social si emotional;
-
cuburile de constructie, Lego, formele, puzzle-urile si trenurile; ii ajuta pe copii sa invete abilitati de rezolvare a problemelor si sa-si dezvolte abilitati motorii fine si matematice;
-
cartile de colorat, creioanele, markerele, plastelina si autocolantele; ajuta la dezvoltarea creativitatii, precum si la imbunatatirea abilitatilor motorii fine;
-
jocurile traditionale de carti de masa; creeaza oportunitati pentru interactiuni fata in fata, acestea fiind esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copiilor;
-
mingile, jucariile de tras / impins, bicicletele si tricicletele; ajuta la dezvoltarea fizica si la interactiunea sociala.