Criteriul National

Judecătoarea Amy Barrett: Posibilitatea unui preşedinte de a se graţia singur, o „întrebare deschisă” – International

Judecătoarea Amy Barrett: Posibilitatea unui preşedinte de a se graţia singur, o „întrebare deschisă” – International
octombrie 15
04:15 2020
Judecătoarea Amy Coney Barrett, desemnată de preşedintele Donald Trump pentru un post la Curtea Supremă de Justiţie, a declarat în cursul audierilor că posibilitatea unui preşedinte de a se graţia singur este o „întrebare deschisă”, sugerând şi că Programul medical „Obamacare” ar putea fi menţinut, potrivit Mediafax.

În a treia zi de audieri de către membrii Comisiei Judiciare din Senatul SUA, Amy Coney Barrett a fost rugată să comenteze declaraţiile lui Donald Trump, care susţine că are „puterea absolută” de a se graţia singur.

Judecătoarea Amy Coney Barret a răspuns că „nu a existat până acum nicio situaţie de litigiu de acest tip”. „Această problemă poate apărea ori nu, dar este necesară o analiză juridică asupra scopului prerogativei de graţiere. Întrucât este o întrebare deschisă asupra căreia nu am decis prin proceduri judiciare, nu pot oferi un punct de vedere”, a adăugat Amy Coney Barret, conform agenţiei Reuters.

Preşedintele Donald Trump riscă să fie vizat direct de o investigaţie penală în statul New York, într-un caz privind situaţia financiară a companiilor sale. Donald Trump a graţiat mai mulţi aliaţi politici.

Amy Barrett a subliniat că „nimeni nu este deasupra legii”, dar a refuzat să răspundă direct dacă un preşedinte care nu se supune unei decizii judiciare generează riscuri pentru sistemul constituţional care prevede echilibru între cele trei puteri – executivă, legislativă şi judiciară.

„Curtea Supremă nu poate avea control asupra respectării de preşedinte a unui ordin judiciar. Deciziile Curţii Supreme au valoare de lege. O instanţă poate pronunţa o decizie, dar nu are control asupra modului în care puterile politice reacţionează”, a subliniat judecătoarea.

Amy Coney Barrett a sugerat că Legea privind servicii medicale accesibile („Obamacare”), pe care Administraţia Donald Trump vrea să o abroge, ar putea fi menţinută după o eventuală decizie a instanţei supreme. Opoziţia democrată se teme că Barrett va facilita solicitarea Departamentului Justiţiei de anulare a legii adoptate de Administraţia Barack Obama în 2010. Administraţia Donald Trump argumentează că întreaga lege ar trebui anulată deoarece Congresul a abrogat o secţiune a legii.

Însă Amy Coney Barrett a argumentat că restul legii poate rămâne în vigoare dacă o parte a fost anulată. „Ipoteza judiciară este întotdeauna în favoarea separării secţiunilor unui act legislativ”, a subliniat ea, conform site-ului Politico.com.

Senatul SUA a iniţiat luni audierile pentru confirmarea în funcţie a judecătoarei Amy Coney Barrett, desemnată de preşedintele Donald Trump pentru un post în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, însă opoziţia democrată critică dur efectuarea procedurii înaintea scrutinului prezidenţial şi parlamentar.

Preşedintele Donald Trump a desemnat-o pe Amy Coney Barrett pentru un post în instanţa supremă după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg. Preşedintele SUA aşteaptă confirmarea Senatului înaintea scrutinului prezidenţial şi legislativ din 3 noiembrie, miza fiind consolidarea majorităţii conservatoare în Curtea Supremă de Justiţie.

Opoziţia democrată de la Washington consideră că procedura ar trebui să aibă loc după scrutinul prezidenţial şi parlamentar. „Pur şi simplu, nu cred că ar trebui să continuăm procedura acestei nominalizări”, a declarat, la rândul său, senatoarea democrată Dianne Feinstein. Feinstein a argumentat că numirea lui Amy Barrett în instanţa supremă riscă să afecteze programul medical din perioada Administraţiei Barack Obama.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul