Criteriul National

Justiția în fapt

Justiția în fapt
aprilie 02
08:15 2019

cover
Legea-i una, important este cine te judeca…

Motto ”Aplicarea legii e ca lucru la menghina : se desface si se strange dupa obiect si dupa vointa celui care manuieste menghina.”( din folclorul italian)

Intr-un articol despre justitie, asaltata de atatea modificari ale legii penale si de procedura penala, afirmam , bazat pe experienta din interior, ca intre continutul legilor si aplicarea lor este un drum lung, anevoios , atributul procurorului si judecatorului fiind exclusiv de aplicare a legii.
Cu regret constatam ca magistratii si-au iesit din ” matca” si protesteaza pentru aspecte exterioare profesiei propriu-zise, uitand de negegulile din interior , cu consecinte grave in infaptuirea justitiei.
Aplicarea legilor este atributul judecatorului , care presteaza un SERVICIU PUBLIC.
Cel mai grav lucru la vedere il reprezinta nerespectarea normelor de procedura chiar de catre judecatori, exact acele reguli care iti dau incredere ca dreptatea va fi restabilita.
Sa exemplificam : S.V a inregistrat la 12.12.2018 actiune in constatare impotriva unui distribuitor de gaze naturale, care, prin nerespectarea termenului legal ,ii impiedica accesul la acest serviciu public, solicitand penalitati de intarziere si daune morale. Procesul a inceput la 12.12.2019 cand cererea a primit data certa. Completul de judecata a constatat ca cererea indeplineste cerintele legale si prin REZOLUTIE a dispus contiuarea procedurii, urmand ca primul termen sa NU depaseasca 60 de zile de la Rezolutie. Termenul a fost fixat recent pe data 14 mai 2019 ,cu peste 80 de zile peste termenul procedural legal.
In aceste conditii, se mai poate spera ca solutionarea cauzei se va face intr-un termen rezonabil ? Cat de frecvente si de numeroase sunt incalcarile si ale art. 420 alin(5) cod procedura civila privind termenul de 30 de zile in care trebuie redactatata hotararea pronuntata ?
Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii, dupa cum scrie in art. 124 alin.(3) din Constitutie. Atunci cand nu se respecta legea, ca in exemplul dat, respectiv codul de procedura civila, exista mecanismul legal si eficient pentru a stopa incalcarea cu stiinta a unor astfel de norme imperative ?
Ati vazut sau ati auzit de proteste ale majoritatii judecatorilor corecti pentru sanctionarea colegilor care nu respecta legea si vor sa fie ” TOTAL” independenti, inclusiv fata de legi ? Acesta ar putea fi cu adevarat obiectul protestului judecatorilor si grefierilor, care tine exclusiv de exercitarea prerogativelor consacrate in Constitutie !
Bine, bine, sunt unii judecatori care nu se supun legii de procedura, dar sefii lor directi, CSM-ul, in exercitarea atributiilor prevazute de art. 31 alin.(2) si art. 40 alin.(1) lit.f din Legea nr. 317/2004, stiu de aceste incalcari grave ale dreptului cetateanului la un proces echitabil si intr-un termen rezonabil ?

justitia-oarba
Cititorii , unii cu experiente prin instante, vad ca atentia se concentreaza pe aspecte exterioare activitatii judecatorilor si procurorilor. Spectacolul mediatic nu solutioneaza cauze concrete. Pentru fiecare om, procesul lui este cel mai important si este indignat atunci cand vede ca dupa 150 de zile de la inregistrarea cererii se fixeaza primul termen de judecata. Pana se va poronunta si redacta hotararea , a disparut si interesul-dreptul ce se solicita a fi ocrotit.
S-a ajuns la astfel de situatii fiindca cetatenii care se adreseaza justitiei, indeosebi avocatii lor, nu vor sa sesizeze neregulile,nu se pun rau cu judecatorul , chiar daca acesta sfideaza in mod repetat dispozitiile imperative. Daca, eu, cetatean, nu indeplinesc actul procedural in termenul legal, sunt decazut din acest drept. Asa apar contramodele in justitie, sustinute de cei corecti prin TACERE , care nu-i decat o aprobare data celor care vor independenta in afara legii.
Textul se vrea a fi un S.O S pentru C.S M – Garantul Independentei Justitiei !

Sursa foto : zoso.ro,ejuliana.ro

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 2 Aprilie 2019 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei