Criteriul National

Justiția în fapt

Justiția în fapt
aprilie 02
08:15 2019

cover
Legea-i una, important este cine te judeca…

Motto ”Aplicarea legii e ca lucru la menghina : se desface si se strange dupa obiect si dupa vointa celui care manuieste menghina.”( din folclorul italian)

Intr-un articol despre justitie, asaltata de atatea modificari ale legii penale si de procedura penala, afirmam , bazat pe experienta din interior, ca intre continutul legilor si aplicarea lor este un drum lung, anevoios , atributul procurorului si judecatorului fiind exclusiv de aplicare a legii.
Cu regret constatam ca magistratii si-au iesit din ” matca” si protesteaza pentru aspecte exterioare profesiei propriu-zise, uitand de negegulile din interior , cu consecinte grave in infaptuirea justitiei.
Aplicarea legilor este atributul judecatorului , care presteaza un SERVICIU PUBLIC.
Cel mai grav lucru la vedere il reprezinta nerespectarea normelor de procedura chiar de catre judecatori, exact acele reguli care iti dau incredere ca dreptatea va fi restabilita.
Sa exemplificam : S.V a inregistrat la 12.12.2018 actiune in constatare impotriva unui distribuitor de gaze naturale, care, prin nerespectarea termenului legal ,ii impiedica accesul la acest serviciu public, solicitand penalitati de intarziere si daune morale. Procesul a inceput la 12.12.2019 cand cererea a primit data certa. Completul de judecata a constatat ca cererea indeplineste cerintele legale si prin REZOLUTIE a dispus contiuarea procedurii, urmand ca primul termen sa NU depaseasca 60 de zile de la Rezolutie. Termenul a fost fixat recent pe data 14 mai 2019 ,cu peste 80 de zile peste termenul procedural legal.
In aceste conditii, se mai poate spera ca solutionarea cauzei se va face intr-un termen rezonabil ? Cat de frecvente si de numeroase sunt incalcarile si ale art. 420 alin(5) cod procedura civila privind termenul de 30 de zile in care trebuie redactatata hotararea pronuntata ?
Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii, dupa cum scrie in art. 124 alin.(3) din Constitutie. Atunci cand nu se respecta legea, ca in exemplul dat, respectiv codul de procedura civila, exista mecanismul legal si eficient pentru a stopa incalcarea cu stiinta a unor astfel de norme imperative ?
Ati vazut sau ati auzit de proteste ale majoritatii judecatorilor corecti pentru sanctionarea colegilor care nu respecta legea si vor sa fie ” TOTAL” independenti, inclusiv fata de legi ? Acesta ar putea fi cu adevarat obiectul protestului judecatorilor si grefierilor, care tine exclusiv de exercitarea prerogativelor consacrate in Constitutie !
Bine, bine, sunt unii judecatori care nu se supun legii de procedura, dar sefii lor directi, CSM-ul, in exercitarea atributiilor prevazute de art. 31 alin.(2) si art. 40 alin.(1) lit.f din Legea nr. 317/2004, stiu de aceste incalcari grave ale dreptului cetateanului la un proces echitabil si intr-un termen rezonabil ?

justitia-oarba
Cititorii , unii cu experiente prin instante, vad ca atentia se concentreaza pe aspecte exterioare activitatii judecatorilor si procurorilor. Spectacolul mediatic nu solutioneaza cauze concrete. Pentru fiecare om, procesul lui este cel mai important si este indignat atunci cand vede ca dupa 150 de zile de la inregistrarea cererii se fixeaza primul termen de judecata. Pana se va poronunta si redacta hotararea , a disparut si interesul-dreptul ce se solicita a fi ocrotit.
S-a ajuns la astfel de situatii fiindca cetatenii care se adreseaza justitiei, indeosebi avocatii lor, nu vor sa sesizeze neregulile,nu se pun rau cu judecatorul , chiar daca acesta sfideaza in mod repetat dispozitiile imperative. Daca, eu, cetatean, nu indeplinesc actul procedural in termenul legal, sunt decazut din acest drept. Asa apar contramodele in justitie, sustinute de cei corecti prin TACERE , care nu-i decat o aprobare data celor care vor independenta in afara legii.
Textul se vrea a fi un S.O S pentru C.S M – Garantul Independentei Justitiei !

Sursa foto : zoso.ro,ejuliana.ro

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 2 Aprilie 2019 în exclusivitate. Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei