Criteriul National

Kit lant: instrumentul secret pentru asigurarea unei distributii fara riscuri

Kit lant: instrumentul secret pentru asigurarea unei distributii fara riscuri
mai 25
00:34 2018

Majoritatea motocicletelor care sunt echipate cu motoare in 2 timp functioneaza pe baza unui sistem de distributie pe lant. Concret, distributia permite transferul regulat al gazelor prin cilindri. Pentru a putea functiona, un motor are nevoie de asigurarea unui schimb permanent de aer-combustibil, care sa inlocuiasca gazele arse, reziduale, care necesita o evacuare imediata.

De regula, un kit de lant, cuprinde lantul si cele doua pinioane, fata-spate. Tehnic vorbind, pinionul poate fi definit drept o roata dintata fara spite, cu un numar redus de dinti. In cadrul unui sistem de distributie complex, rolul pinionului este de a angrena dintii unei roti mai mari cu scopul de a o pune in miscare.

Progresul tehnologic a condus la diversificarea pinioanelor, astfel ca, actualmente, acestea pot fi impartite in 3 categorii: single speed, cu prindere pe caseta sau cu prindere pe filet.

In vederea asigurarii unei eficiente maxime in timpul transmisiei, este de preferat ca pinioanele sa aiba aceeasi marca ca lantul si angrenajul. In plus, ele trebuie sa fie compatibile cu maneta de control a schimbatorului de spate, marimea acestuia, cu numarul de dinti ai angrenajului, dar si cu tipul de asezare a pinioanelor pe butucul spate. Date fiind aceste caracteristici, calitatea unui pinion depinde, in mare masura, de tipul de material din care sunt fabricate, de tratamentele termice si chimice aplicate si, nu in ultimul rand, de sistemul de preluare si debarasare a lantului.

Lucruri esentiale pentru prelungire duratei de viata a lantului de distributie

Inainte de a porni la drum, primul lucru pe care ar trebui sa il avem in vedere este sa ne asiguram de buna functionare a intregului sistem de distributie. Mai apoi, verificarea si intretinerea lantului sunt alte doua aspecte prin care se remarca revia periodica a sistemul de transmisie. Prelungirea duratei de functionare a modelului de kit lant original este influentata de analizarea cu atentie a lantului si a pinioanelor inainte de a urca pe motocicleta. Pentru a avea parte de un drum lipsit de griji, expertii moto sugereaza o verificarea amanuntita a lantului si pinioanelor odata la 500-1000 de km. Nu ar trebui sa luam acest interval ca pe un etalon fix, de referinta! Gradul de uzuara al kitului lant este cu atat mai mare cu cat riderul are un stil de pilotaj mai sportiv, mai agresiv, iar motocicleta a fost supusa unor conditii meteo vitrege.

O verificare atenta de rutina ar trebui sa evidentieze gradul de uzura si de deformare a lantului de distributie, dar si daca exista sufiecienta cantitate de ulei aplicata uniform pe toata suprafata acestuia.

Verificarea jocului la transmisie

Exista o intreaga cutuma in ceea ce priveste verificarea jocului la transmisie! In orice ghid de reparatie sau service au unei motociclete destinate sa circule pe drumurile publice, toleranta acceptata a jocului este de 3 cm. Asadar, de fiecare daca cand arunci un ochi asupra kitului de lant, convinge-te ca acesta se incadreaza in parametrii specificati de catre producator!

Ruginirea, deformarea inegala sunt doua dintre semnele clare ca inlocuirea unui kit lant nou nu mai suporta amanare! Cu toate acestea, lantul poate fi ajustat manual cu ajutorul unei chei performante, pe principiul clasic: axul-spate se misca inainte-inapoi. Cere ajutor specializat daca observe ca nu te descurci!

kit-lant-honda-mb-50-did-jt_i_2101_0

Cele mai vandute modele de kit lant la distribuitorii autorizati din Romania

La o simpla privire aruncata asupra tipurilor de kit lant comercializate de catre unul dintre cei mai importanti dealeri de accesorii si piese moto din Romania, se poate constata existanta unei game complete de kit produse, compatibile cu marile marci de motociclete.

unimotors

Cu toate acestea, kit-urile de lant compatibile cu modele standard de motociclete Honda sau Yamaha detin suprematia stocurilor renumitului dealer din Ramnicu Valcea.

In concluzie, puteti pleca la drum fara griji, daca comandati din timp un model de kit lant Honda CB 450 S, la preturi pornind de la 460 lei. Setul complet include lant DID 525VX 108L, pinion fata 16 Z si pinion spate 32 Z. Iar daca detii o motocicleta Yamaha fabricata in perioada 1978-1981, poti achizitiona foarte usor, prin intermediul Unimotors, si modelul original de kit lant Yamaha XS 400, compatibil la toata gama de motociclete aparute la acel moment pe piata!

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul