Criteriul National

La plăcinte înainte, la mişcare…ehh…mai bine sarmale. Cucuriguuu! Tot politicienii sunt vinovaţi?

ianuarie 06
06:53 2016

 

la placinte

 „Mare emoţie am avut ieri 5 ianuarie 2016, nu pentru că eram singur într-un areal de câţiva kilometri pătraţi, ci pentru că am reuşit şi eu performanţa primului selfie din viaţa mea. Vremea era superbă: -2 grade cu soare si fara vânt. Alerg de mai bine de 6 ani ( de când m-am lăsat de fumat) în medie 10 km pe săptămână pe nisip în ultimul an si în trecut 30 de km în parc. Pe lângă cei mai mulţi prieteni vechi care îmi spuneau –,,ce ‘reacu pierzi vremea cu umanitarele şi certurile pe la primărie? parchează şi tu pe trotuar şi hai să bem un şpriţ – incepe Românii au talent” – mă întreabă foarte puţini acum de unde am atâta energie pentru activitatea comunitară (în paralel cu cea profesională). Eu sunt convins că nu am făcut nici măcar 10% din cât aş fi putut în 2015 dar atât mi-a permis mediul înconjurător din păcate. Stilul de viaţă al constănţenilor mi se pare unul foarte simplist ce are ca principal scop satisfacerea instinctelor primare: mâncare, băutură şi sex. Există şi alte posibilităţi de a ne bucura de propriul corp: sportul şi propria minte: spectacolele de teatru şi muzică. Nu mă simt deloc bine în această ipostază de a da lecţii de viaţă, dar văzând îmbulzeala de la supermarket după alergarea în pustietatea de la malul mării îmi dau seama cât de gravă este situaţia. Ideal ar fi fost ca administraţia locală şi alte programe educative la nivel central să inspire oamenilor un stil de viaţă sănătos promovând evenimentele culturale şi dezvoltând infrastructura sportivă. Ei au facut exact pe dos. Au subfinanţat instituţiile de cultură şi au betonat parcul. În aceaste condiţii comunitatea trebuie să aibă puterea să discearnă ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Nu îţi trebuie doctorate (şi sunt mulţi cei care le au degeaba) ca să îţi dai seama că la pădure este bine să faci mişcare, nu grătare şi că aerul în oraş este foarte poluat, iar pe malul mării situaţia este mult mai bună. Dacă am reusi măcar aceste două lucruri să le schimbăm în viaţa noastră: SPORTUL şi PREZENŢA LA SPECTACOLE, confortul nostru s-ar îmbunătăţi considerabil şi apoi, cu timpul, şi imaginea oraşului se va schimba. În clipa de faţă oraşul reflectă stilul de viaţă al oamenilor. Nu asteptaţi minuni de la administraţie pentru că mie mi-a spus interimarul Făgădau în urmă cu aproape doi ani: ,,Andrei, îmi cer oamenii locuri de parcare, le fac locuri de parcare” (nu alternativă velo şi RATC electrificat) aşa că, dacă o să-i cereţi în curând si marjuana, e posibil chiar să primiţi. Şi apoi ne mirăm ….”vaiii suntem ţara cu incidentâţa cea mai mare a cencerului de colon” – pai daca crapă sărmăluţele în noi şi sforăim la ştiri, cum să nu fie aşa? Poate că aici este şi vina doctorilor, nu doar a administraţiilor. Ei ar trebui să iniţieze campanii ample de încurajare a populaţiei să facă mişcare şi să nu stea să acuze administraţia de lipsă de organizare în această directie. Curaj că se poate! „ – povesteşte tânărul activist arhitect Chivu Andrei pe pagina lui de socializare

 PROGRAMUL TEATRULUI  FANTASIO

5

 

Fotografie0223 Fotografie0230 Fotografie0232 Fotografie0234 Fotografie0238 Fotografie0241 Fotografie0245 Fotografie0247

va mai recomandam: Uhaaa-politicieni corupti! -zise-comunitatea-si-mai-lua-o-gura-de-saorma

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo