Criteriul National

La și despre psiholog – articol scris de Psiholog Anca Raluca Oltean

La și despre psiholog – articol scris de Psiholog Anca Raluca Oltean
iunie 11
13:32 2020

Ce este psihologul?

Psihologul. Specialistul care studiază, din punct de vedere științific, modul de gândire (cum gândim), latura emoțională (ce, cum simțim) și comportamentală (cum ne comportăm și de ce) și ajută individul să înțeleagă, să-și explice și de ce nu, să-și modifice modul de gândire și/sau comportamentul, prin utlizarea unor tehnici specifice.

Păstrază (în mod obligatoriu! inclusiv după închieierea relațiilor profesionale cu clientul/pacientul) confidențialitatea datelor obținute pe parcursul proceselor psihologice, fie că vorbim de evaluare sau intervenție. Rezultatele evaluării psihologice pot fi prezentate altor persoane numai cu acordul persoanei evaluate și cuprind numai informațiile relevante în raport cu scopul urmărit.

 

Ce face psihologul?

Așa cum am spus:

 • studiază, din punct de vedere științific modul de gândire (cum gândim), latura emoțională (ce, cum simțim) și comportamentală (cum ne comportăm și de ce);
 • ajută individul să înțeleagă, să-și explice, să-și modifice modul de gândire și/sau comportamentul, prin utlizarea unor tehnici specifice. Altfel spus, investighează și recomandă modalități pentru soluționarea problemelor psihologice;
 • realizează testarea/evaluarea psihologică, interpretează datele obținute, elaborează recomandările considerate necesare;
 • realizează intervenții specifice pentru autocunoaștere, optimizare și dezvoltare personală, prevenirea și/sau terapia tulburărilor din sfera emoțională și de personalitate, precum și a fenomenelor legate de dificultățile de adaptare la mediul social, profesional, etc.;

 

De ce să mergem la psiholog?

Pentru că e o persoană neutră, obiectivă și nu are așteptări de la noi, așa cum au cei din familie, prietenii, colegii, șefii, etc. Și pentru toate acestea, ne e mult mai ușor să vorbim, să ne deschidem, să fim sinceri.

Pentru că recunoaște tipul și severitatea problemelor psihologice, precum și cel mai bun mod de a le face față și soluționa.

 

Când să mergem la psiholog?

Astăzi, tot mai mulți oameni apelează la psiholog pentru consolidarea și menținerea sănătății psihice și fizice. Apelăm la psiholog pentru sprijin și suport în găsirea soluțiilor la diversele probleme cu care ne confruntăm și pentru care, deși cel mai probabil am căutat soluții împreună cu familia sau prietenii, au rămas nerezolvate sau chiar s-au agravat.

 

Cu ce fel de probleme putem să mergem la psiholog?

Sfera de adresabilitate este largă, astfel că la psiholog putem merge pentru multiple problemele. Împreună, într-un mediu stabil și securizant, căutăm cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestora și menținerea stării de bine a clientului/pacientului.

Cel mai frecvent, cei din jurul tău apelează la psiholog atunci când întămpină:

 • Probleme de familie, cuplu, relaționare;
 • Dificultăți de comunicare (ex. cu familia, partenerul, copilul, prietenii, colegii, etc.)
 • Singurătate;
 • Pierderea unei persoane dragi;
 • Situații de boală, accident și implicații psihologice ale acestora;
 • Teamă, anxietate, panică, fobii;
 • Stări depresive, depresie;
 • Dependențe (ex. substanțe – tutun, alcool, droguri; jocuri de noroc);
 • Probleme de comportament;
 • Probleme de dezvoltare sau de comportament ale copiilor;
 • Probleme educaționale ale copiilor;
 • Probleme ale alimentației sau ale somnului;
 • Probleme sexuale;
 • Dificultăți la școală, la locul de muncă sau în alt context social;
 • Dorința de autocunoaștere și dezvoltare personală.

 

Ce se întâmplă la psiholog?

Cunoașterea clientului/pacientului este esențială, astfel că pentru început vom discuta despre tine, despre problemele tale și istoricul tău. Îți vor fi puse întrebări legate de educație, loc de muncă/școală, stare civilă, relații interpersonale, probleme medicale, tratamente asociate acestora, consum substanțe. Vei fi întrebat despre problema/problemele pentru care ai apelat la sprijinul psihologului, momentul apariției, impactul asupra ta (incluzând viața personală, profesională, socială), modalitățile prin care ai încercat să o/le soluționezi, ce a funcționat și ce nu în acest proces. Desigur, toate aceste întrebări pot fi însoțite de teste psihologice, care au rolul de a contura o imagine mai clară asupra ta și asupra problemei/problemelor. Nu-ți fă griji, ți se va explica cum și de ce să completezi testul.

După etapa de evaluare, psihologul te va ajuta să stabilești obiectivele (ex. îmbunătățirea relațiilor cu partenerul/copiii, îmbunătățirea stimei de sine, adaptarea la o situație dificilă, o boală, o pierdere, etc) și va identifica strategii terapeutice eficiente acestora. La anumite intervale de timp îți va solicita să completezi teste, cu scopul de a monitoriza progresele.

Psihologul îți va fi alături și te va susține în procesul de modificare a comportamentelor, a gândurilor, de acceptare și adaptare la situațiile care nu pot fi schimbate, dar e bine să știi că poți avea și momente mai dificile când deschiderea, încrederea ta și colaborarea strânsă vor fi esențiale.

 

Articol scris de Anca Raluca Oltean – psiholog Clinica Online

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Antonio

Antonio

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul