Criteriul National

La targ…(scheci a la Nea Mărin)

La targ…(scheci a la Nea Mărin)
februarie 22
17:41 2020

 

Mă, fraţilor, bine-a zâs cine-a zâs, nu te potrivi muierii! Poale lungi şi minte scurtă, ce mai… Păi da, că Veta, nici una, nici două: „Du-te, Mărine, la târg să vinz’ curcanu’, să-l vinz’, zâce… Cu ce iai pe el, cu ce-om mai avea pe-aci, om face de-un porc!”

Bă, şi cum vă spusăi,  era-ntr-o zî de joi şi hop! şi  io cu curcanu’ la rată. Îl băgai bine,  da’ vez’, dădea cu ciocu-n paporniţă, vrea să ia aer, ştii. Dar  îl tufli cum putui mai bine şi trecui de control. Trecui. Vigilent şoferu’, da’ cu mine nu-i mearsă. Băgai curcanu’ la picioare şi tăcui mâlc. Şi bag’ samă, de la o vreme l-ajunsă şi pe el obosala şi să linişti… curcanu’. Ba aţipi şi io niscai.

Cum-necum, ajunsărăm la târg. Lume, să dai cu acu-n sus şi cădea-n cap de om, nu altceva. Că doar mai fusăi io la târg, da’ vez’, nu–n prag de sârbători ca acuma.

Mare bătaie de cap, fraţilor! Nevestii i-e uşor să dea comandă: „du-te!” Că i-am şi zâs az’ primăvară să luăm unul de ţâţă ca să-l creştem noi şi să ni-l tăiem ca oamenii, da’ nu, a făcut ea socoteala, vez’ Doamne, şi-a ajuns la concluzia că e mai mare cheltuială să ţii porc decât să-l cumperi de gata. O fi, da’ ea unde e acuma? Că mă învârtesc ca o curcă beată, de uitai şi de ce veni. Noroc cu curcanu’,  că dă cu ciocu-n paporniţă. Mă uitai io la preţuri ca să ştiu cât să cer, da’ mi să păru cam puţân. Ăia o fi având alte socoteli, îmi zâc, da’ mie, dupe mintea Vetii, trebuie să-mi iasă de-un porc.

„Îu, Doamne ia-mă!”, sări o babă când îi spusăi preţu’.  „Da’ ce,  face ouă de aur?” „Nu, zâc io, numa’ dacă faci comandă!” „Cum vine aia!?” nu se lăsă baba.  „Aşa bine”, zâsăi, de-o lăsai pe gânduri. O lăsai pe gânduri, auz’!

Nu ştiu dacă trecură doauă ceasuri şi-ncepu să mă roadă la stomac. Şi mai venea şi-un miros de mititei de să fi fost de lemn te-ar fi mişcat din loc,  aşa că mă dresăi frumuşel cu freo doişpe, ştii, pârpăliţi bine, şi cu freo patru beri –

măsura mea, de vândui curcanu’ cât ai zâce peşte. Cât ai zâce peşte, m-auz’! Păi ce crezi? Ce face şi băutura, dom’ne! A fost lăsată şi ea cu un rost, bag’ samă. Căpătai o limbariţă de răsuna târgu’. Să uita lumea ca la urs la noi. Ce mai încoa’ şi-ncolo, pe mult, pe puţân, îl măritai. Scăpai de-o grije. Mi-aduc aminte decât blogodoreala nevestii de-acas’.

În rest… Să fiţi iubiţi! La bună vedere!marin

 

 

Acest material a fost oferit de catre doamna Elena Neacsu, in exclusivitate pentru platforma media independenta Criteriul National.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Dumitru Fulea

Dumitru Fulea

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul