Criteriul National

Lansarea rachetei nord-coreene determină reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU!

Lansarea rachetei nord-coreene determină reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU!
februarie 07
08:38 2016

„Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), în 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a transmis televiziunea publică din Coreea de Nord.

rocket

Phenianul informase Organizația Maritimă Internațională (IMO) că își va lansa racheta între 7 și 14 februarie, potrivit unui document a cărui copie a fost publicată de executivul de la Seul.Totuşi, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor- o altă agenție a ONU  a afirmat că nu a fost informată despre schimbarea termenului pentru lansare de către Coreea de Nord.Acest lucru fusese planificat de către conducătorii militari nord-coreeni în jurul zilei de 16 februarie, data aniversării fostului președinte Kim Jong-Il, tatăl actualului conducător nord-coreean Kim Jong-Un.

Reuniunea de urgenţă va avea loc cu uşile închise.Ea a fost cerută de Statele Unite şi Japonia, membre ale Consiliului cât şi de Coreea de Sud. Într-o scrisoare comună către preşedinţia venezueleană a Consiliului, Washingtonul şi Tokyo au subliniat că „lansarea astăzi a unui pretins «satelit» de către Coreea de Nord este o violare a rezoluţiilor pertinente ale ONU“ ce interzic Phenianului orice activitate balistică sau nucleară.

Reamintim faptul că statul nord-coreean  a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune duminică dimineaţă, în pofida avertismentelor Statelor Unite şi Coreei de Sud.

Acest tir a fost efectuat în timp ce comunitatea internaţională încă încearcă să ajungă la un consens cu privire la modul de a răspunde la ultimul test nuclear al Phenianului din 6 ianuarie.  Washingtonul şi Beijingul, singurul aliat al Phenianului, negociază de mai multe săptămâni cu privire la un proiect de rezoluţie a Consiliului pentru a răspunde acestui test, notează agenţia AFP, adăugând că până în prezent discuţiile nu au avut succes.

Ţinând cont de aceste aspecte destul de tensionate, vă reamintim faptul că statul nord-coreean este deja lovit de sancțiuni internaționale grele în urma tirurilor sale balistice și după trei teste nucleare, efectuate în octombrie 2006, mai 2009 și februarie 2013.

Sursa foto  www.agerpres.ro

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo