Criteriul National

Laptele matern este sigur, Covid-19 nu se transmite prin alăptare – Coronavirus

Laptele matern este sigur, Covid-19 nu se transmite prin alăptare – Coronavirus
septembrie 29
02:30 2020
Poate o mamă care a rezultat pozitivă la Covid-19 să transmită virusul copilului în timpul alăptării? Rezultatele, proaspăt publicate în revista „Frontiers in Pediatrics”, unui studiu efectuat de o echipă 100% italiană şi coordonat de Città della Salute din Torino a făcut lumină asupra acestei chestiuni. Trebuie menţionat că este studiul european cu cel mai mare număr de cazuri și singurul în care detectarea virusului în laptele matern a fost combinată cu evaluarea clinică a sugarilor în perioada de alăptare. Rezultatele vor fi cunoscute vineri, 2 octombrie, la Meeting della European Milk Bank Association, potrivit Rador care citează Rai News.

În timpul studiului au fost analizate probe de lapte de la 14 mame care au rezultat pozitive la virus post-partum, iar nou-născuții au fost monitorizaţi şi testaţi non-stop în prima lună de viață. Astfel, în 13 dintre aceste probe, laptele a rezultat negativ pentru Sars-CoV-2, în timp ce într-un singur caz, prezența ARN-ului viral a fost identificată doar pentru o perioadă scurtă de timp. Faptul cel mai reconfortant a fost însă că toți sugarii care au fost alăptați scrupulos, respectând regulile recomandate în aceste cazuri (utilizarea măștii, spălarea corectă a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor și obiectelor utilizate), nu au prezentat semne de boală.

Studiul a fost coordonat de secţia de neonatologie universitară a spitalului Sant’Anna din Orașul Sănătății din Torino, de profesorul Enrico Bertino și de Laboratorul Universitar de Virologie Moleculară al Departamentului de Științe Clinice și Biologice, sub conducerea profesorului David Lembo. Pe lângă secţia de neonatologie spitalului Sant’Anna condusă de dr. Daniele Farina, au participat și secţiile de neonatologie din spitalele Mauriziano și Maria Vittoria din Torino și cele din spitalele Alessandria, Aosta și San Martino din Genova.

„Aceste rezultate sunt liniștitoare pentru mame și pentru profesioniștii din domeniul sănătății care se ocupă de sănătatea mamei și a copilului”, explică profesorul Bertino. „Studiem de mai mulţi ani proprietățile antivirale ale laptelui matern și am identificat noi componente active care ar putea proteja sugarul de infecțiile virale. Aşadar, şi din acest motiv, cu puține excepții, alăptarea este o resursă important pentru sănătatea nou-născutului”, adaugă profesorul Lembo.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul