Criteriul National

Le Figaro: România marchează căderea lui Ceauşescu, dar nu a reuşit să întoarcă complet pagina sistemului comunist – Esential

Le Figaro: România marchează căderea lui Ceauşescu, dar nu a reuşit să întoarcă complet pagina sistemului comunist – Esential
decembrie 21
16:49 2019
Românii comemorează victimele Revoluţiei din decembrie 1989, prin care a fost înlăturat regimul Nicolae Ceauşescu, dar, la 30 de ani de la evenimente, există încă un sentiment de frustrare, observă jurnalistul Paul Cozighian într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro.

Românii comemorează duminică victimele revoluţiei din decembrie 1989, care a înlăturat dictatura lui Nicolae Ceauşescu, dar nu a reuşit să întoarcă în mod complet pagina sistemului comunist, notează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România comemorează căderea lui Ceauşescu”, potrivit Mediafax.

Procesul revoluţiei române tocmai a început cu dificultate

Revoluţia română a durat cinci zile în Timişoara şi 30 de ore în Bucureşti. În seara de 22 decembrie 1989, susţinuţi de armată, aşa-numiţii «disidenţi din interior» din perioada lui Ceauşescu, toţi apropiaţi de Moscova, declanşează o vastă diversiune pentru obţinerea puterii. Făcând populaţia să creadă că Ceauşescu vrea să recapete puterea cu ajutorul mercenarilor palestinieni ajutaţi de Securitate, noii lideri auto-proclamaţi ai României au provocat, în mai puţin de o săptămână, aproape o mie de morţi.

Astăzi, 30 de ani mai târziu, sentimentul de frustrare este mare pentru cele mai multe dintre familiile victimelor, în contextul în care procesul a început pe 29 noiembrie, subliniază jurnalistul Paul Cozighian. „Fiul meu a fost ucis de persoane care nici măcar acum nu au fost pedepsite”, a declarat în lacrimi o femeie în faţa jurnaliştilor prezenţi la tribunal.

„Duminică seară, numele tuturor victimelor revoluţiei române vor fi citite de tineri, adunaţi simbolic în clădirea în care se afla sediul Partidului Comunist Român. Majoritatea sunt născuţi după 1989 şi nu au cunoscut comunismul. Fac parte din mai multe asociaţii care au depus eforturi, în ultimii trei ani, pentru apărarea independenţei justiţiei şi încurajarea luptei împotriva corupţiei în această Românie care pare că astăzi a întors definitiv pagina comunismului. Drept dovadă, realegerea cu 66% din voturi, pentru încă cinci ani, a liberalului de centru-dreapta Klaus Iohannis, care depune jurământul în Parlament în această sâmbătă, pe 21 decembrie”, concluzionează jurnalistul Paul Cozighian.

France Culture: „Revoluţia română: după 30 de ani, speranţa împiedicată”

Un amplu reportaj de 30 de minute, despre situaţia politică din România la trei decenii de la revoluţie, a fost difuzat şi de postul France Culture. Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a fost executat la capătul unui simulacru de proces.

Epilogul sinistru al unei revoluţii iluzorii, a cărei derulare exactă rămâne de scris. Trei decenii mai târziu, corupţia rămâne endemică, iar societatea civilă contestă elita politică, notează jurnalistul Paul Cozighian, colaborator al Radio France în România.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul