Criteriul National

Lentile de contact sau ochelari de vedere. Ce alegem pe timp de vara sa purtam?

Lentile de contact sau ochelari de vedere. Ce alegem pe timp de vara sa purtam?
mai 27
22:21 2019

Una dintre intrebarile care suscita, de departe, interesul pacientilor diagnosticati cu diferite vicii de refractie si care sunt nevoiti sa poarte in permanenta corectie optica vizeaza alegerea, pe durata sezonului estival, a lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere.

In acest sens, datele statistice ale studiilor efectuate inclina net in favorea purtarii la lentilele de contact moderne, cel putin prin rotatie, pe parcusul a macar cateva ore pe zi, si, in special, in zilele in care radiatiile ultraviolete ating un nivel record, iar ochii au nevoie, indubitabil, de un accesoriu cu bariera protectoare contra actiunii nocive a razelor solare.

Mentinerea sanatatii ochilor pe durata anotimpului cald

Ne aflam in pragul deputului sezonului cald. De accea, preocuparea noastra cea mai importanta, mai ales daca suntem purtatorii unei corectii optice, ar trebui sa se canalizeze, fara doar si poate, pe mentinerea sanatatii ochilor si pe conservarea unei bune capacitati a functiei vizuale.

Pe timpul verii, protejarea ochilor si purtarea ochelarilor de soare devine indispensabila, asta, evident, daca ne dorim sa nu avem de suferit, pe termen lung, de pe urma actiunii razelor solare nocive.

De altfel, un studiu recent realizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a scos la iveala un fapt deloc datator de sperante. Mai exact, potrivit acestui studiu, pana la varsta de 18 ani survine pana la 80% din expunerea la UV a unei persoane pe durata intregii sale vieti.

Si, ca sa nu mai vorbim, medicii oftalmologi incurajeaza purtarea unei perechi de ochelari de vedere atat pentru adulti, cat si pentru copii, la plaja, cu ocazia promenadelor diurne prin parcuri, in timpului mersului cu bicicleta, a plimbarii cu barca sau in orice loc unde exista expunere prelungita la soare.

Perioadele lungi fara protectie pot conduce, pe termen mediu sau lung, la instalarea unor simptome frecvent resimtite de catre persoanele de toate varstele, precum iritatia ochilor, fotosensibilitatea oculara, umflarea si uscaciunea acestora.

Consecinta? Deloc imbucuratoare, in sensul ca, odata cu inaintarea in varsta si a suprasolicitarii oculare, sansele de a fi diagnosticat cu o afectiune oftalmologica cresc exponential.

Atentie: nu orice tip de lentila de contact poate garanta protectia ochilor!

lentile contact

Si, da, acesta este un adevar trist, dar demn de luat in seama! Nu toate lentilele de contact si nu toti ochelarii de vedere sunt capabili sa asigure o protectie optima contra UVA si UVB. Din gama lentilelor de contact, doar acelea care sunt echipate cu filtru protector sunt special fabricate pentru a putea bloca pana la 96% sau chiar pana la 98% din radiatiile daunatoare ochilor.

De exemplu, un sortiment des folosit de catre pacienti si care incorporeaza acestea bariera protectoare sunt lentilele de contact Acuvue Oasys, un sortiment de accesorii cu intrebuintare prelungita. Acestea se pot folosi pana la 2 saptamani fara a prezenta nici cel mai mic risc pentru ochiul uman. Mai mult decat atat, filtrul UV al acestui sortiment de lentile de contact la 2 saptamani este, prin excelenta, capabil sa mareasca protectia corneei contra radiatiei UV, impiedicand pana la 96% din UVA si 98% din UVB sa patrunda la nivelul ochiului!

Lentile de contact si ochelari de soare: o combinatie fericita pe timp de vara

Este cunoscut faptul ca nici macar lentilele de contact de ultima generatie nu asigura o protectie integrala a corneei de actiunea agresiva a razelor solare. In aceste conditii, analizand in detaliu situatia data, ne putem da seama, fara nicio urma de dubiu, ca acesta combinatia fericita intre lentilele de contact si ochelarii de vedere este cea care garanteaza reteta succesului unei vederi fara simptome neplacute datorate expunerii prelungite la soare.

Dat fiind modul in care sunt amplasate, direct pe suprafata ochiului, lentilele de contact permit purterea fara rezerve a unei perechi de ochelari de soare, asa incat ochii dvs sa nu aiba niciodata de suferit, indiderent ca va aflati la mare, la plaja sau in parc, la o plimbare de voie.

Comparativ, ochelarii de vedere se amplaseaza la o distanta de aproximativ 12 mm de ochi; acestia nu permit adaugarea simultana a ochelarilor de soare.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul