Criteriul National

Lentilele de contact si sportul. Cum sa faci fata activitatilor sportive cu ajutorul unui set performant de lentile de contact

Lentilele de contact si sportul. Cum sa faci fata activitatilor sportive cu ajutorul unui set performant de lentile de contact
ianuarie 24
00:51 2020

Sa practici un sport inseamna in primul rand sa ai o capacitate vizuala buna. Vederea este acel simt care furnizeaza creierului cel mai mare procent de informatii vizuale. Cam 85% din ceea ce percepem din realitatea inconjuratoare vine de la ochi. Sa ai o problema de vedere poate constitui uneori o limita pentru un sportiv si din pacate nu toate problemele pot fi rezolvate printr-o operatie sau cu ajutorul ochelarilor.

Ochelarii nu iti permit sa ai un camp vizual amplu si se pot demonstra periculosi in orice sport care presupune intoarceri rapide, sarituri nu mai povestim de inot sau un sport de contact. Sa nu uitam ca si o interventie chirurgicala cu laser care presupune o inlocuire de cristalin, se poate demonstra periculoasa in situatia in care o lovitura ar putea redeschide taietura.

De aceea un instrument recomandat de corectare a vederii pentru un sportiv, raman lentilele de contact. Acestea sunt extrem de practice si sunt disponibile in multe variante. In general pentru sportivi sun preferate cele moi care au o foarte buna aderenta. Cele semirigide sunt de preferat pentru un sport in care se cere o mare precizie a vederii. Nu exista o varsta minima de la care sunt recomandate lentilele de contact, de aceea chiar si la atletii tineri se alege aceasta varianta pentru a le favoriza dezvoltarea pe plan profesional.

Categorii de lentile de contact pentru sportivi

Lentilele de contact pot fi:

permanente (facute pentru a fi purtate continuu) fie că sunt lunare sau bilunare. Ele sunt in general lentile medicale, cu dioptrii. Lentilele de contact cu purtare continua (ziua si noaptea, pana la 30 de zile consecutive) au cel mai mare grad de transmisibilitate al oxigenului. Oftalmologul va va spune cat timp le puteti purta in siguranta.

cu purtare extinsa care sunt facute dintr-un material ce ofera un nivel mai mare de oxigen catre cornee decat cele zilnice. Ele pot fi purtate 6 nopti, apoi trebuie scoase si tinute in solutia de intretinere. Acest ciclu poate fi repetat timp de 30 de zile. Din aceasta categorie poti alege lentilele de contact PureVision de la lentile.info, pentru o vedere la standarde mai inalte.

zilnice, timp de 10-12 ore, dupa care se scot inainte de culcare (fie ca sunt cu sau fara dioptrii, medicale sau estetice). Purtarea zilnica impune curatarea, dezinfectarea si intreținerea lentilei, atat timp cat nu este vorba de o lentila de unica folosinta.

de unica folosinta

lentile-purevision-6-buc

Lentilele de contact trebuie utilizate cu atentie pentru a evita problemele. In special cele moi pot da reactii de intoleranta, deoarece suprafata lor atrage substante straine care se depoziteaza. De aceea trebuie intretinute corect si schimbate frecvent. Curatarea nu se face cu apa, deoarece aceasta poate contine microorganisme periculoase pentru sanatatea ochiului. Exista substante speciale care se folosesc in fiecare zi si au ca scop sa elimine depozitele adunate si formarea de bacterii periculoase. Deci nu riscati sa nu le curatati zilnic!

Lentilele cu durata limitata de utilizare reduc mult riscul de infectie. Cele zilnice elimina total si grija de a le intretine. Din punct de vedere economic lentilele de unica folosinta sunt cele mai indicate. Preturile lor sunt convenabile si in caz ca ai pierde una, paguba nu ar fi foarte mare.

Lentilele de contact zilnice pentru sporturile acvatice

Daca practici un sport acvatic se recomanda cele zilnice, dar este indicat (daca regulile acelui sport va permit) sa folositi si ochelari de protectie pentru a evita alunecarea acestora sau contaminarea cu microorganisme existente in apa. Daca ai probleme cu clorul din apa, pot aparea iritatii care pot persista si dupa ce ai indepartat lentilele de contact. Si in cazul sporturilor de iarna, la ski sau snowboard este bine sa porti masti protectoare sau ochelari care sa filtreze razele de soare nocive si sa tina la distanta vantul si frigul de globul ocular.

Daca le folosesti la sala, foarte mare atentie la igiena lentilelor. Lentilele nu trebuie manevrate cu mainile murdare si transpirate sau cand te relaxezi sub dus la finalul antrenamentului, mai bine le scoti si le arunci.

Apa de la robinet contine impuritati si calcar care pot afecta atat structura lentilei cat si sanatatea ochiului. Mai bine folosesti lentile de unica folosinta ori de cate ori participi la antrenament.

Cu ajutorul unui set de lentile de contact PureVision, beneficiezi, din plin, de toate avantajele oferite de catre lentilele de contact lunare: pret redus, vedere imbunatatita, purtare extinsa de pana la 30 de zile.

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Nikolas

Nikolas

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul