Criteriul National

Libertatea de alegere !

Libertatea de alegere !
august 10
19:59 2016
Singur sau împreună !
 
ibertatea
   
 De câte ori n-am căutat singuratatea, dorind să scăpăm de toţi cei aflaţi în preajma noastră?
   De mult mai multe ori fugeam de singurătate şi căutam compania altora , ca pe ceva vital .
 
     De ce astfel de trăiri ,aparent paradoxale ?
 
   După mii de astfel de alternante trăite , pot spune că „a-i Viaţa „. Fiecare dintre noi vine singur pe lume şi tot singur pleacă „dincolo”. Ceea ce trăim şi numim -Viaţa- se află între aceste două momente.
     În „LUME ” nu putem trăi decât „în asociere”, cu intervale , mai mici sau mai mari ,de evadare în singurătate.
   „Asocierea” presupune renunţarea la Libertate şi supunerea regulilor asociaţiei. Nerespectarea „regulamentului” atrage sancţiuni şi, chiar excluderea.
   Să exemplificăm : 
Familia este prima „asociaţie” la care participăm. Trebuie să respectăm normele , pentru ca altfel putem fi constrânşi să o facem.
Partidul  este o asociere voluntară, cu reguli precise, libertatea ta este subordonată intereselor asociaţiei. În formulele de exprimare se vede clar că tu, membru, te asimilezi cu Partidul, zicând : :  „Noi, Partidul, am hotărât…
 
    Cu voie sau fara voie, VIAŢA fiecĂruia dintre noi  este o alternanţă , pe nivele şi grade diferite, între Singurătate şi/sau Împreună cu alţii , cu efecte directe asupra Libertăţii noastre.
    
    Cei care ţin cont de aceste realităţi, vor chibzui bine atunci când vor stabili care să fie ponderea celor două modalităţi de a trăi: asocierea după reguli impuse de alţii sau „a fi împreună”, în gând şi-n faptă, după reguli stabilite prin consens, cu evadări asigurate în singurătate.
 
       Eşti liber să alegi !
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo