Criteriul National

Lichiorul din ouă! Modul de preparare al celei mai iubite băuturi de Crăciun

Lichiorul din ouă! Modul de preparare al celei mai iubite băuturi de Crăciun
decembrie 07
17:37 2020

Lichiorul de ouă sau eggnog ori punch cu lapte este o băutură tradițională în Statele Unite ale Americii și Canada, care se consumă cu precădere în perioada Sărbătorilor de iarnă. Prin definiție, lichiorul de ouă este o băutură lactată îndulcită, ce are o consistență cremoasă și spumoasă, care pe lângă lapte, conține ouă, zahăr și uneori smântână.

În lichiorul de ouă poate fi adăugat și alcool, precum rom, coniac sau brandy. De asemenea, această combinație poate fi întâlnită și în prăjituri.

Lichiorul de ouă – o tradiție

Lichiorul de ouă sau Eggnog este  o băutură tradițională ce se consumă de Crăciun și de Ziua Recunoștinței în Statele Unite ale Americii. Această băutură s-a bucurat de expansiune, devenind prezentă și în alte țări precum:

  • Venezuela și poartă denumirea de Ponche Crema
  • Olanda și poartă denumirea de Advocaat
  • Germania sub denumirea de Eierlikoer

Astfel, lichiorul de ouă este o băutură festivă ce se potrivește perfect cu vremea rece de afară și se regăsește peste tot în lume.

Povestea lichiorului de ouă începe în spațiul anglo saxon, nu spre Statele Unite ci mai degrabă spre Marea Britanie. Băutura a fost adusă peste Ocean de către coloniști, în secolul al XVIII-lea. În Marea Britanie, lichiorul de ouă era o băutură servită doar de aristocrați și asta pentru că laptele se procură greu al acea vreme. Când rețeta acestuia a ajuns în America, aceasta s-a răspândit și a devenit foarte apreciată, astfel încât a ajuns rapid pe mesele tuturor, la cele mai importante sărbători și a trecut granița cu succes spre Canada.

Prepararea lichiorului de ouă

Ei bine, lichiorul de ouă se prepară diferit în fiecare țară prin adăugarea sau înlocuirea unor ingrediente. Rețeta clasică este cea a eggnogului, băutura tradițională americană. Germanii, olandezi și venezuelenii schimbă de regulă doar tipul de alcool folosit.

Lichior de ouă – rețeta clasică

Așadar, prima rețetă a eggnogului, cea clasică și originală este următoarea:

Ingrediente necesare:

  • 1 litru de lapte
  • 8 gălbenușuri
  • O cană de zahăr
  • 200 ml rom, coniac, brandy sau bourbon
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Mod de preparare:

Într-un vas încăpător pune la fiert, la foc mic, laptele împreună cu esența de vanilie. Până fierbe acesta, pregătește ouăle, pe care trebuie să le bați împreună cu zahărul. După ce a fiert laptele, încorporează-l treptat în amestecul de ouă cu ajutorul mixerului sau a unei linguri.

Conținutul obținut îl așezi pe foc, la foc moderat, până când începe să capete consistență, La final, strecoară crema printr-o sită, într-un alt vas, după care adăugă alcoolul. Lasă totul să se răcească și amestecă din când în când.

Lichiorul de ouă poate fi păstrat la frigider,sau poate fi  consumat cald.

În Germania se pregătește Eierlikoer, adică tot un lichior de ouă în care se adaugă smântâna și puțină vodcă.

De asemenea, te poți juca cu aromele adăugând scorțișoară și nucșoară. Acum este perioada anului potrivită pentru  a încerca această rețetă! 

Have a nice drink!

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul