
Lichiorul de ouă sau eggnog ori punch cu lapte este o băutură tradițională în Statele Unite ale Americii și Canada, care se consumă cu precădere în perioada Sărbătorilor de iarnă. Prin definiție, lichiorul de ouă este o băutură lactată îndulcită, ce are o consistență cremoasă și spumoasă, care pe lângă lapte, conține ouă, zahăr și uneori smântână.
În lichiorul de ouă poate fi adăugat și alcool, precum rom, coniac sau brandy. De asemenea, această combinație poate fi întâlnită și în prăjituri.
Lichiorul de ouă – o tradiție
Lichiorul de ouă sau Eggnog este o băutură tradițională ce se consumă de Crăciun și de Ziua Recunoștinței în Statele Unite ale Americii. Această băutură s-a bucurat de expansiune, devenind prezentă și în alte țări precum:
- Venezuela și poartă denumirea de Ponche Crema
- Olanda și poartă denumirea de Advocaat
- Germania sub denumirea de Eierlikoer
Astfel, lichiorul de ouă este o băutură festivă ce se potrivește perfect cu vremea rece de afară și se regăsește peste tot în lume.
Povestea lichiorului de ouă începe în spațiul anglo saxon, nu spre Statele Unite ci mai degrabă spre Marea Britanie. Băutura a fost adusă peste Ocean de către coloniști, în secolul al XVIII-lea. În Marea Britanie, lichiorul de ouă era o băutură servită doar de aristocrați și asta pentru că laptele se procură greu al acea vreme. Când rețeta acestuia a ajuns în America, aceasta s-a răspândit și a devenit foarte apreciată, astfel încât a ajuns rapid pe mesele tuturor, la cele mai importante sărbători și a trecut granița cu succes spre Canada.
Prepararea lichiorului de ouă
Ei bine, lichiorul de ouă se prepară diferit în fiecare țară prin adăugarea sau înlocuirea unor ingrediente. Rețeta clasică este cea a eggnogului, băutura tradițională americană. Germanii, olandezi și venezuelenii schimbă de regulă doar tipul de alcool folosit.
Lichior de ouă – rețeta clasică
Așadar, prima rețetă a eggnogului, cea clasică și originală este următoarea:
Ingrediente necesare:
- 1 litru de lapte
- 8 gălbenușuri
- O cană de zahăr
- 200 ml rom, coniac, brandy sau bourbon
- 2 lingurițe esență de vanilie
Mod de preparare:
Într-un vas încăpător pune la fiert, la foc mic, laptele împreună cu esența de vanilie. Până fierbe acesta, pregătește ouăle, pe care trebuie să le bați împreună cu zahărul. După ce a fiert laptele, încorporează-l treptat în amestecul de ouă cu ajutorul mixerului sau a unei linguri.
Conținutul obținut îl așezi pe foc, la foc moderat, până când începe să capete consistență, La final, strecoară crema printr-o sită, într-un alt vas, după care adăugă alcoolul. Lasă totul să se răcească și amestecă din când în când.
Lichiorul de ouă poate fi păstrat la frigider,sau poate fi consumat cald.
În Germania se pregătește Eierlikoer, adică tot un lichior de ouă în care se adaugă smântâna și puțină vodcă.
De asemenea, te poți juca cu aromele adăugând scorțișoară și nucșoară. Acum este perioada anului potrivită pentru a încerca această rețetă!
Have a nice drink!